Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιες μετοχές του ΧΑ μπήκαν «κεφάτες» στο 2017 – Οι περιπτώσεις που χρήζουν διερεύνησης

tags :
Ποιες μετοχές του ΧΑ μπήκαν «κεφάτες» στο 2017 – Οι περιπτώσεις που χρήζουν διερεύνησης
Χωρίς αρνητικό πρόσημο μετά από 15 συνεδριάσεις οι μετοχές των Σφακιανάκη και Βαρβαρέσος
Με… κέφια μπήκαν στη νέα χρονιά ορισμένες μετοχές του ΧΑ και για όσους παρατηρούν το σύνολο του ταμπλό αυτή η εξέλιξη ήταν θετική, αν και οι λόγοι της ανόδου για τις περισσότερες αναζητούνται ακόμη.
Ωστόσο, ράλι άνω του 300% σε 15 συνεδριάσεις δεν είναι κάτι που το συναντάς κάθε μήνα στο ΧΑ και δεν μπορεί παρά να κεντρίσει το ενδιαφέρον σου.
Συνολικά 10 μετοχές έχουν κάνει ανοδική κίνηση που ξεχωρίζει αλλά λίγες είναι αυτές που μπόρεσαν να τη συνοδεύσουν με καλές συναλλαγές.
Είναι πάντως και οι αποτιμήσεις που αποτρέπουν την αύξηση του όγκου, σημειώνουν ορισμένα στελέχη της αγοράς, καθώς όπως υποστηρίζουν κάποιες αποτιμήσεις μπορούν να ενισχυθούν με μηδενικούς όγκους γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πωλητές.
Το ράλι της Σφακιανάνης και της Βαρβαρέσος κερδίζει τις εντυπώσεις καθώς οι μετοχές δεν έχουν συνεδρίαση με απώλειες μέσα στο 2017.
Η Σφακιανάκης έχει ενισχυθεί κατά 322% αλλά ο συνολικός όγκος δεν έχει ξεπεράσει τα 4 χιλ. τεμάχια.
Η μετοχή ξεκίνησε τη χρονιά από τα 0,21 ευρώ και σήμερα θα ξεκινήσει από τα 0,88 ευρώ.
Ο όμιλος μείωσε στο εννεάμηνο τις ζημιές και αύξησε τις πωλήσεις, αλλά αυτή η εξέλιξη μπορεί να μην είναι αρκετή για να δώσει καύσιμο στη μετοχή.
Χρωστάει 390 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, και η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 78,3 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το εξάμηνο.
Σημειώνεται πως παρά τη μεγάλη άνοδο η αποτίμηση είναι μόλις 7 εκατ. ευρώ.
Η Βαρβαρέσος με ράλι 303% έχει μόνο limit up το 2017 (στις ανοδικές συνεδριάσεις) αλλά όγκο συναλλαγών μόλις 4.636 τεμάχια.
Η μετοχή έχει συνηθίσει τους μετόχους της στα πάνω-κάτω καθώς πολλές φορές στο παρελθόν έκανε απότομες κινήσεις και προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω.
Η τρέχουσα αποτίμηση είναι μόλις 1,7 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να είναι στα 6,7 εκατ. ευρώ και τις συνολικές υποχρεώσεις στα 22,6 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία βελτίωσε τα μικτά κέρδη διατηρώντας τον τζίρο στα ίδια επίπεδα και περιόρισε τις ζημιές.
Στα αποτελέσματα εξαμήνου περιλαμβάνονται προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η μετοχή από τα 0,026 ευρώ έχει ενισχυθεί στα 0,1050 ευρώ.
Με σημαντική άνοδο από την αρχή του έτους και η μετοχή της Ιντερτέκ και μάλιστα εμφανίζεται αγοραστής που ζητάει σχεδόν καθημερινά μερικές δεκάδες χιλιάδες τεμάχια.
Ο τίτλος έχει ενισχυθεί κατά 73% με συναλλαγές σχεδόν 50 χιλ. τεμαχίων και αποτιμάται στα 3 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 11,9 εκατ. ευρώ και η σχέση p/bv είναι αρκετά χαμηλή, αλλά η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων είναι ανύπαρκτη, καθώς η εταιρεία βγάζει ζημιές.
Άνοδο 51% έχει καταγράψει η μετοχή της Τράπεζας Αττικής, όπου βέβαια προέρχεται από μία ραγδαία πτώση κατά τη διάρκεια της οποίας, όσοι έβαλαν χρήματα στην αύξηση τα έχασαν σχεδόν όλα.
Η AXON με χιλιάδες προβλήματα έχει ενισχυθεί κατά 50%, ενώ Reds, Ελγέκα και Frigoglass έχουν επίσης σημαντικά κέρδη.
Το ενδιαφέρον τέλος εστιάζεται στη μετοχή της Cenergy η οποία καταγράφει άνοδο 31% και προσπαθεί να δώσει πίσω, μέρος από τη μεγάλη ζημιά που έγραψαν όσοι είχαν μετοχές της Σωληνουργία Κορίνθου πριν τη διασυνοριακή συγχώνευση.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως παραδοσιακά οι μετοχές που ανήκουν στον όμιλο Στασινόπουλο κάνουν μία κίνηση τον Ιανουάριο και εκεί αποδίδουν την ενίσχυση της τιμής.
Η Χαλκόρ για παράδειγμα καταγράφει άνοδο 19% και η Viohalco κατά 11%

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης