Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ιστορία ενός PlayStation: Ποιος είναι ο χρόνος εγγύησης του προϊόντος, τι προβλέπει η νομοθεσία και τι κάνει ο καταναλωτής

tags :
Η ιστορία ενός PlayStation: Ποιος είναι ο χρόνος εγγύησης του προϊόντος, τι προβλέπει η νομοθεσία και τι κάνει ο καταναλωτής
Οι αλυσίδες λιανικής πώλησης αποδέχονται τους κανόνες των πολυεθνικών ομίλων, που επιβάλουν τη δική τους στρατηγική
«Παιχνίδια» σε βάρος των καταναλωτών στήνουν μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι στην Ελλάδα, οι οποίοι, χάρη στη δύναμη τους προϊόντος του, καταστρατηγούν τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέτουν τους δικούς τους όρους στην αγορά.
Ο χρόνος εγγύησης ενός προϊόντος είναι η αφετηρία που καθιστά «όμηρους» τους καταναλωτές για τα περιζήτητα καταναλωτικά προϊόντα, όπως είναι το PlayStation κι άλλα «κινητά» προϊόντα, όπως χαρακτηρίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στην Ελλάδα ο χρόνος της εμπορικής εγγύησης περιορίζεται στο έναν χρόνο, ενώ στην περίπτωση που ο καταναλωτής θέλει να αγοράσει περισσότερη προστασία, του προσφέρεται ένα επιπλέον ασφαλιστικό πρόγραμμα αξίας έως 20 ευρώ για να εξασφαλίσει επιπλέον χρόνο της εμπορικής εγγύησης.
Οι αλυσίδες λιανικής πώλησης, όπως είναι το «Πλαίσιο», τα Public και λιγότερες γνωστές αλυσίδες, αποδέχονται τους κανόνες των πολυεθνικών ομίλων που επιβάλουν τη δική τους στρατηγική.
Οι πελάτες που θα πάρουν στα χέρια τους ένα ελαττωματικό προϊόν και το πρόβλημα εμφανισθεί μετά τους 12 μήνες, θα μπουν σε μια πρωτοφανή διαδικασία να αποδείξουν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη βλάβη του προϊόντος αλλά ήταν κατασκευαστικό πρόβλημα.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής

Το άρθρο 554 του Αστικού Κώδικα προβλέπει ότι τα δικαιώματα του αγοραστή λόγω του πραγματικού ελαττώματος ή έλλειψης συνομολογημένης ιδιότητας παραγράφονται μετά την πάροδο πέντε ετών για ακίνητα και δύο ετών για τα κινητά.
Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς σημαίνει ότι για κινητά προϊόντα όπως είναι τηλέφωνα, ψυγεία σκούπες παιχνιδομηχανές κομπιούτερ κλπ ανήκουν στην κατηγορία των κινητών και στην κατηγορία ακίνητα εντάσσεται μια ακίνητη κατασκευή όπως είναι το σπίτι.
Για τους πολυεθνικούς ομίλους και εισαγωγείς προϊόντων ο Αστικός Κώδικας δεν έχει καμία ισχύ αν δεν προσφύγεις στη Δικαιοσύνη.
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/44/ ΕΚ η οποία ενσωματώθηκε με το νόμο 2251 Προστασίας των καταναλωτών λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας δεν μπορεί να λύσει ζητήματα ελαττωματικών προϊόντων και η μόνη διέξοδος που δίνεται στον ενδιαφερόμενο είναι να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ή να διαπραγματευθεί με τον εισαγωγέα του προϊόντος αναζητώντας μια κοινή αποδεκτή λύση για το πρόβλημα.
Οι πολυεθνικοί όμιλοι από θέση ισχύος και της πλήρης αδυναμίας του κράτους να ρυθμίσει στην πράξη ζητήματα καταναλωτών θέτουν τους όρους τους.
Να σημειωθεί όμως ότι στην Κύπρο η κρατική μηχανή είναι έτοιμη να δώσει λύση στο πρόβλημα σε λιγότερο από δύο ώρες διότι έχει θεσπισθεί γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή κ. Αντώνης Παπαδεράκης έχει συγκροτήσει επιτροπή που σκοπό έχει την τροποποιήσει τη νομοθεσία η οποία στην πράξη θα δίνει λύση χωρίς να χρειάζεται κάποιος να καταφύγει στη Δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του.
Τα δικαιώματα του καταναλωτή:
Α) Ο καταναλωτής μπορεί να απαιτήσει χωρίς επιβάρυνση τη διόρθωση ή αντικατάσταση του προϊόντος με άλλο νέο ίσης αξίας και ποιότητας.
Β ) Ο καταναλωτής μπορεί να μειώσει προσηκόντως το τίμημα
Γ) Ο καταναλωτής μπορεί να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση εκτός αν πρόκειται για επουσιώδες πραγματικό ελάττωμα. Ο πωλητής οφείλει να πραγματοποιήσει τη διόρθωση ή την αντικατάσταση του προϊόντος σε εύλογο χρόνο και χωρίς σημαντική ενόχληση του καταναλωτή.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης