Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πιέσεις από τους θεσμούς για άμεση παραχώρηση του 17% και του management της ΔΕΗ - Αναμένονται Βόμβες Παναγιωτάκη

tags :
Πιέσεις από τους θεσμούς για άμεση παραχώρηση του 17% και του management της ΔΕΗ - Αναμένονται Βόμβες Παναγιωτάκη
Επανέρχεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το σχέδιο για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, κατόπιν σχετικής απαίτησης του Βερολίνου
Ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης που διεξάγει η κυβέρνηση με τους θεσμούς έχει ανέβει το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.  
Παρ' ότι η ενέργεια θεωρείται παραδοσιακά θέμα δεύτερης ή ακόμη και τρίτης κατηγορίας σε σύγκριση με τα δημοσιονομικά ή τα εργασιακά, εν τούτοις όμως στην τρέχουσα συγκυρία εξελίσσεται σε πρώτο που μπορεί ακόμη να συμβάλει και στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.            
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν βάλει μέσα στο «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα και την μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για σχέδιο πώλησης του 17% της ΔΕΗ με ταυτόχρονη παραχώρηση και του management της επιχείρησης, ώστε να καταστεί ιδιαιτερα ελκυστική η απόκτηση συμμετοχής σ' αυτήν.
Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο ακόμη και αν το διαψεύδει η  κυβέρνηση, εντούτοις έχει μπει πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα με τους πιστωτές για τις λεγόμενες «ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις».

Παρέμβαση Παναγιωτάκη

Τα βλέμματα της αγοράς στρέφονται στον πρόεδρο της Επιχείρησης ο οποίος σήμερα στην ετήσια εκδήλωση για την πίτα αναμένεται να πάρει θέση για τις εξελίξεις και το μέλλον της ΔΕΗ.
Το χθεσινό tweet με αναφορά στα ΝΟΜΕ και τις δημοπρασίες ήταν προάγγελος των όσων σήμερα θα τονίσει στην κατεύθυνση της στρατηγικής επιβίωσης της Επιχείρησης.
Τι έλεγε η σχετική πρώτη παρέμβαση;Οτι η ΔΕΗ αγοράζει ενέργεια από 80 μέχρι 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα και την πουλάει στα 41 ευρώ.
Η ζημιά την οποία υφίσταται η ΔΕΗ από τις δημοπρασίες αποτελεί την κορυφή ενός μόνο παγόβουνου από τα πολλά που την έχουν κυκλώσει.
Αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σε μιαν αγορά, όπου οι θεσμοί όπως φαίνεται επιθυμούν αλλαγές σε πολλά επίπεδα.
Κύκλοι της αγοράς εμφανίζονται με σκεπτικισμό απέναντι στις εξελίξεις εκτιμώντας ότι οι κινήσεις προς αποκρατικοποίηση θα πρέπει να είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές.
Εκφράζουν δε την ανησυχία ότι αλλαγές χωρίς προγραμματισμό σε βάθος δεν θα έχουν θετικό αποτεέλσμα και τελικά ενδεχομένως να λειτουργήσουν σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η ΔΕΗ για να επιβιώσει από την διαδικασία των δημοπρασιών θα πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις, που θα την οδηγήσουν να καλύψει τις ζημίες της.
Το μόνο που εξετάζει η δίοικηση με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι η ανάπτυξη των συμπράξεων και συνεκμετάλλευσης μονάδων στα πρότυπα της συνεργασίας με την CMEC.
Στα πλαίσια αυτά είναι ανοιχτή η συνεργασία με μεγάλους ελληνικούς κυρίως ομίλους για συγκροτήματα μονάδων.
Οι σχεδιασμοί αυτοί όμως είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθούν αν οι θεσμοί επιβάλλουν την παρουσία στην ελληνική αγορά ξένων εταιριών,όπως αποπειράθηκε να γίνει στο παρελθόν στα πρότυπα των μικρών ΔΕΗ.
Σε καθέ περίπτωση η όλη εξέλιξη ανεβάινει στην ατζέντα των προαπαιτουμέων και οι εξελίξεις αναμένονται.

«Ολική επαναφορά» του σχεδίου πώλησης του 17% της ΔΕΗ

Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος για την πώληση του 17% της ΔΕΗ που έχει περάσει και στο ΤΑΙΠΕΔ παραμένει ενεργός έστω και αν, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη, τα σχέδια αυτά έχουν αλλάξει επικαλούμενα τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν μετά την μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζικών συμφερόντων εταιρεία State Grid (σ.σ. η ΔΕΗ να χάνει ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία), της αναγκαστικής μείωσης του μεριδίου αγοράς στη λιανική κάτω από το 49% έως το τέλος του 2019 και της μείωσης των ανεξόφλητων οφειλών.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το Βερολίνο έχει βάλει βέτο έτσι ώστε στο νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα καταρτίσει το Υπερταμείο να ενταχθεί μέσα σε αυτό και η ΔΕΗ αφού μόνο έτσι θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια.  
Το μόνο σίγουρο από την απόφαση για την μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αν όχι τώρα ίσως αργότερα, είναι ότι - εκτός από τις επιχειρηματικές συμφωνίες με εταιρίες κολοσσούς τους είδους που θα συναφθούν και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που θα εισρεύσουν στα ταμεία - διακυβεύεται και ο δημόσιος χαρακτήρας της.

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης