Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποσό 120 εκατ. θα καταβάλει η ΔΕΗ για το τέλος υπέρ ΑΠΕ, τις 3 πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου 2017

tags :
Ποσό 120 εκατ. θα καταβάλει η ΔΕΗ για το τέλος υπέρ ΑΠΕ, τις 3 πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου 2017
«Συναγερμός» από την άνοδο του τέλους υπέρ των ΑΠΕ
Στα 120 εκατομμύρια ευρώ έφθασε για την ΔΕΗ η επιβάρυνση από το τέλος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τις τρεις πρωτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.
Η τιμή για την χρέωση προμηθευτή έχει φθάσει τα 18 ευρώ, ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος των προμηθευτών που καλούνται να καλύψουν το έλλειμμα των ΑΠΕ.
Οπως είναι γνωστό, η ΡΑΕ είχε τοποθετήσει πλαφόν στα 40 ευρώ στην προηγούμενη φάση ανόδου.
Φαίνεται ότι το πλαφόν που έχει θέσει η ΡΑΕ, δεν αποδίδει, ενώ ο ΛΑΓΗΕ καθυστερεί την εισήγησή του για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το θέμα έχει θορυβήσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς η συγκεκεριμένη χρέωση επιβλήθηκε, προκειμένου να ισοσκελιστεί ο λαγαριασμός ΑΠΕ εως το τέλος του 2017, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.
Ο μηχανισμός που υιοθετήθηκε, δεν αποδίδει και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την ΔΕΗ, που υπολογίζει ότι ως το τέλος του 2018 θα επιβαρυνθεί με 500 εκατομμύρια ευρώ, όσο και από τους ιδιώτες προμηθευτες οι οποίοι υποστηρίζουν, ότι μέσω της συγκεκριμένης χρεωσης εξανεμίζεται το όποιο όφελος υπάρχει από τα ΝΟΜΕ.
Από την άλλη πλευρά οι παραγωγοί ΑΠΕ θεωρούν, ότι η χρέωση των προμηθευτών είναι ένα αναγκαίο μέτρο για την κάλυψη του κόστους, διατηρούμενο σε ελεγχόμενα επίπεδα.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα, παρουσία του υπουργού Γιώργου Σταθάκη.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης