Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με μπαράζ επιχειρηματικών συμφωνιών έκανε ποδαρικό το 2017 - Τα deals που έκλεισαν

tags :
Με μπαράζ επιχειρηματικών συμφωνιών έκανε ποδαρικό το 2017 - Τα deals που έκλεισαν
Η οικονομική ασφυξία αλλά και ο μεγάλος δανεισμός, αναμένεται να οδηγήσουν σε πολλούς «γάμους» αυτή τη χρονιά
Δεν πέρασε ένας μήνας από τις αρχές του 2017 και μια σειρά από μεγάλες επιχιερηματικές συμφωνίες έλαβαν χώρα, ενώ πολλές είναι εκείνες που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Η οικονομική ασφυξία αλλά και ο μεγάλος δανεισμός, αναμένεται να οδηγήσουν σε πολλούς «γάμους» αυτή τη χρονιά, οι οποίες και θα αλλάξουν σημαντικά τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.
Η πρώτη μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία που έκλεισε μέσα στο 2017 είναι η εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από την Chipita.
Η πολυαναμενόμενη συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της Νίκας και την ανάληψη του ελέγχου αυτής από τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο υπεγράφη τις πρώτες μέρες του 2017, ενώ αποτελεί την πρώτη ουσιαστικά αναδιάρθρωση δανεισμού μεγάλης επιχείρησης στην οποία προβλέπεται να γίνει «κούρεμα» κεφαλαίου και τόκων ύψους περίπου 37 εκατ. ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που προβλέπει η συμφωνία, η Chipita αναμένεται να κατέχει ποσοστό πάνω από 90% στη «Νίκας», ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να αρχίσει πλέον να εφαρμόζεται το νέο επιχειρηματικό σχέδιο από τις αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2017.
Η δεύτερη επιχειρηματική συμφωνία που έλαβε χώρα ήταν αυτή της Πενταπλάστ από την βελγική Ravago Distribution. Η Ravago Group, μητρική της Ravago Distribution, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους παραγωγής πρώτων υλών για πλαστικά διεθνώς, με παρουσία σε 55 χώρες κι έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μπαράζ εξαγορών στην ελληνική χημική βιομηχανία. Η εταιρεία «μπήκε» στην ελληνική αγορά το 2012, με την εξαγορά της Μονοτέζ ΑΕ και την αδελφή της εταιρεία Eastchem AS στη Γερμανία, δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο παραγωγής και εμπορίας EPS, με συνολική δυναμική 200.000 τόνων ετησίως. Η Πενταπλαστ, των Χρήστου Αντωνάτου, Άγγελου Αντωνάτου και Νικολάου Αντωνάτου, ιδρύθηκε το 1979 και δραστηριοποιείται στον τομέα διανομής πλαστικών προϊόντων.
Η τρίτη επιχειρηματική συμφωνία της νέας χρονιάς είναι η αναδιάρθρωση του δανεισμού της ιστορικής εισηγμένης Ι.Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική που υπεγράφει με τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, ETE, Eurobank και Πειραιώς.
Στα κύρια σημεία της συμφωνίας προβλέπεται η ρύθμιση του τραπεζικού της δανεισμού σε 15 έτη και χρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων αναγκών της εταιρείας, χαμηλό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια της συμφωνίας, ρύθμιση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς σε αντίστοιχη διάρκεια, περίοδο χάριτος 1 έτους, κατά την οποία πληρώνονται μόνο τόκο, πώληση θυγατρικών εταιρειών και σταδιακή αποπληρωμή στο ακέραιο, όλων των προμηθευτών της εταιρείας.
Η τέταρτη συμφωνία, η οποία ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο, αφορά στην ιστορική βιομηχανία Γιούλα, η οποία θα μεταβιβάσει τις δραστηριότητές της, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, στον πορτογαλικό όμιλο Vidro.
Μία ακόμη συμφωνία που έκλεισε ήταν αυτή της εξαγοράς της μεγαλύτερης υαλουργίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη από τον πορτογαλικό Όμιλο Vidro.
Σήμερα ο όμιλος Γιούλα, διαθέτει έξι εταιρείες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία, 7 μονάδες παραγωγής με 15 κλιβάνους τήξεως γυαλιού και 49 γραμμές σχηματοδότησης προϊόντων οι οποίες παράγουν ετησίως πάνω από 2 δισ. τεμάχια προϊόντων συσκευασίας, 125 εκατ. τεμάχια επιτραπέζιων προϊόντων, 52.000 τόνους φαρμακευτικό γυαλί και 650.000 τ.μ. διακοσμητικό γυαλί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης