Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η αδυναμία της Ελλάκτωρ στο ταμπλό του ΧΑ και οι δύο βασικές ανησυχίες των επενδυτών

Η αδυναμία της Ελλάκτωρ στο ταμπλό του ΧΑ και οι δύο βασικές ανησυχίες των επενδυτών
Ο καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) ανερχόταν στα 1,02 δισ. ευρώ ενώ ο όμιλος είχε χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα ύψους 46,9 εκατ. ευρώ
Αδυνατεί να βελτιώσει την αποτίμησή της στο ταμπλό η μετοχή της Ελλάκτωρ και είναι από τις λίγες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (πλην τραπεζών) που δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν.
Ομοειδείς εταιρείες όπως για παράδειγμα, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, έχουν καταγράψει σημαντική κίνηση στους μήνες που προηγήθηκαν.
Η μετοχή της Ελλάκτωρ από τα τέλη του 2015 έως και σήμερα παραμένει εγκλωβισμένη μεταξύ 1,55 ευρώ και 1,05 ευρώ χωρίς να έχει μπορέσει να ξεφύγει.
Σημειώνεται πως στην κατάρρευση των τιμών του ΧΑ που κορυφώθηκε τον Ιούνιο του 2012 η μετοχή είχε βρεθεί να έχει γράψει χαμηλό στα 0,60 ευρώ περίπου.
Το ανοδικό ράλι που ακολούθησε την έσπρωξε μέχρι και πάνω από τα 4 ευρώ με κορύφωση 2 χρόνια αργότερα από τα χαμηλά και στη συνέχεια απώλεσε όλη την άνοδο και διαπραγματεύεται πέριξ των 1,10 ευρώ.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, όποτε προσπαθεί να κινηθεί ανοδικά εμφανίζεται σημαντικός πωλητής.
Η αποτίμηση είναι στα 195 εκατ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί καθώς από τη μία ο αυξημένος δανεισμός και από την άλλη η έρευνα της επιτροπής ανταγωνισμού για καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο μειώνουν το ενδιαφέρον για τη μετοχή.
Σημειώνεται πως στο πρώτο εξάμηνο ο τζίρος από την κατασκευαστική δραστηριότητα αυξήθηκε από την επανεκκίνηση των έργων παραχώρησης στην Ελλάδα, αλλά ούτε αυτή η εξέλιξη αύξησε το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Σύμφωνα με το εξάμηνο η απαιτήσεις από πελάτες εμφανίζονται στα 823 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 425 εκατ. ευρώ.
Αν εισέπραττε ένα μέρος των απαιτήσεων θα μπορούσε να απομοχλευθεί ο ισολογισμός αλλά και πάλι θα ήταν υψηλές οι υποχρεώσεις συγκριτικά με την καθαρή θέση.
Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν στα 772,7 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως η μετοχή παίζει με p/bv 0,25 φορές, αλλά η σχέση ξένων προς ιδίων κεφαλαίων είναι στις 3,8 φορές αφού ανέρχονται οι υποχρεώσεις στα 2,95 δισ. ευρώ με τις τραπεζικές να είναι στα 1,18 δισ. ευρώ οι μακροπρόθεσμες και στα 265 εκατ. ευρώ οι βραχυπρόθεσμες.
Ο καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) ανερχόταν στα 1,02 δισ. ευρώ.
Βάσει λογιστικών καταστάσεων ο όμιλος είχε χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα ύψους 46,9 εκατ. ευρώ.
Παρά την αύξηση του τζίρου κατά 100 εκατ. ευρώ τα μικρά κέρδη μειώθηκαν και η ζημιά περιορίστηκε στα 31 εκατ. ευρώ.
Στη χρήση 2015 εμφάνισε ζημιές 106 εκατ. ευρώ από 51,6 εκατ. ευρώ ζημιές το 2014, 48 εκατ. ευρώ το 2013.
Η τελευταία φορά που είχε κέρδη ο όμιλος ήταν στη χρήση 2012 τα οποία ανήλθαν μόλις στα 12 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το μετοχολόγιο ο Λεωνίδας Μπόμπολας ελέγχει το 15%, η Mitica το 5%, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης το 5,3% και ο Δημήτριος Καλλιτσάντσης το 5,02%.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης