Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Tιτάν και Cenergy ψηφίζουν Trump - Διεκδικούν μερίδιο από τις επενδύσεις του 1 τρισ. δολαρίων

tags :
Tιτάν και Cenergy ψηφίζουν Trump - Διεκδικούν μερίδιο από τις επενδύσεις του 1 τρισ. δολαρίων
Επιφυλακτικοί οι αναλυτές για το πρόγραμμα του νέου αμερικανού προέδρου
Το ενδιαφέρον τους στην Αμερική στρέφουν τόσο η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάνας, όσο και η εταιρεία Cenergy ο ενεργειακός βραχίονας του όμιλου Βιοχάλκο που δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση δια της διασυνοριακής απορρόφησης των εταιρειών συμμετοχών Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια, καθώς στελέχη και των δύο Ομίλων εκτιμούν ότι η χώρα θα αποτελέσει το νέο επενδυτικό Ελντοράντο, μετά την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας Ντόναλντ Τραμπ.
Στο στόχαστρο και των δύο Ομίλων μπαίνει μερίδιο από την πίτα των έργων υποδομής ύψους 1 τρισ. δολλαρίων που έχει εξαγγείλει ο νέος αμερικανός πρόεδρος,
Σύμφωνα με στελέχη του Τιτάνα η Αμερική είναι η χώρα στην οποία αναμένεται να υπάρξει κατασκευαστικός οργασμός μέσα στην επόμενη τετραετία.
Και ο Τιτάνας αποτελεί ένας από τους ισχυρούς διεκδικητές των έργων που πρόκειται να γίνουν αφού τα προηγούμενα χρόνια είχε καταφέρει να τοποθετηθεί στρατηγικά στην χώρα.
Ήδη για την τσιμεντοβιομηχανία, η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί τα τελευταία χρόνια την κύρια πηγή ανάπτυξης και κερδοφορίας του Ομίλου.
Σύμφωνα με τα στελέχη του, οι μεσοπρόθεσμες τάσεις στις ΗΠΑ εμφανίζονται θετικές τόσο για την αγορά κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, όσο και για τις επενδύσεις σε υποδομές.
Η ανάκαμψη του κλάδου κατασκευών ιδιαίτερα στις ανατολικές πολιτείες όπου δραστηριοποιείται ο Τιτάνας, σε συνδυασμό με τα οφέλη από τις εκτεταμένες επενδύσεις που έχει κάνει ο Όμιλος τα τελευταία χρόνια ισχυροποιούν τη θέση του στις ΗΠΑ.
Πρόσφατα ο Όμιλος επέκτεινε τις δραστηριότητες του στη Νότια Αμερική, επενδύοντας στη τσιμεντοβιομηχανία Cimento Apodi στη Βραζιλία.
Η Cimento Apodi διαθέτει ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Quixeré, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2015 και μία μονάδα άλεσης τσιμέντου στο λιμάνι του Pecém, κοντά στην πόλη Fortaleza, η οποία λειτουργεί από το 2011.
Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα της Cimento Apodi ξεπερνά τους 2 εκ. τόνους τσιμέντου ετησίως.
Με την επένδυση αυτή ο Όμιλος TITAN εισέρχεται σε μία υποσχόμενη αγορά με μακροπρόθεσμες προοπτικές, ενώνοντας τις δυνάμεις του με ισχυρούς τοπικούς εταίρους.
Ο Τιτάνας ελέγχει το 94% οχήματος που κατέχει το 50% της Apodi.
Να σημειωθεί ότι η δυναμική άνοδος στην αγορά των ΗΠΑ, επέτρεψε στον Τιτάνα να κλείσει το 2015 με αυξημένα καθαρά κέρδη και πωλήσεις. Ειδικότερα το 2015, η αγορά της Αμερικής αντιπροσώπευσε το 49% των πωλήσεων του Ομίλου και το 47% της λειτουργικής κερδοφορίας του.

Επιφυλακτικότητα από τους αναλυτές

Οι επενδυτές έχουν ενθουσιαστεί μετά από την εκλογή του Trump καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δεσμευθεί για επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δολαρίων στις υποδομές της χώρας μέσα σε μια δεκαετία και οι τιμές των πρώτων υλών έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες.
Από τις εκλογές του Νοεμβρίου και έπειτα οι τιμές όλων των μετάλλων από το αλουμίνιο στο ατσάλι έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο, ενώ τα hedge funds κρατούν πολύ επιθετική στάση στην αγορά του χαλκού.
Ο πρόεδρος Τrump έχει δεσμευθεί ότι θα ανακατασκευάσει και θα επεκτείνει έργα υποδομής όπως δρόμους και αεροδρόμια, χωρίς ωστόσο να έχει κάνει ακόμα κάποια επίσημη πρόταση στο Κογκρέσο.
Ωστόσο μπορεί να χρειαστεί να περάσουν χρόνια μέχρι να επιλεχθεί και να χρηματοδοτηθεί ένα έργο.
Και ακόμη και έτσι το σχέδιο του Τραμπ είναι πολύ πιθανόν να προσθέσει μόλις 0,4% στην παγκόσμια ζήτηση για ατσάλι και χαλκό, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Για άλλα μέταλλα όπως ο τσίγκος και το νικέλιο η επιπλέον ζήτηση που θα προκύψει θα είναι «πολύ μικρή» για να μετρηθεί, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.
«Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό», σχολίασε αναλύτρια της Wood Mackenzie.
«Δεν αλλάζει την παγκόσμια εικόνα. Δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον κόσμο εκτός των ΗΠΑ». Το δεκαετές σχέδιο του Trump δεν είναι τίποτα μπροστά στα 1,7 τρισ. δολάρια που ξόδεψε μόνο το 2016 η Κίνα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη καταναλωτής μετάλλων του κόσμου.
Από την Κίνα προέρχεται το 46% της παγκόσμιας ζήτησης για χαλκό και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι ΗΠΑ από τις οποίες προέρχεται το 8% της παγκόσμιας ζήτησης.  Στην αγορά ατσαλιού το 44% της ζήτησης προέρχεται από την Κίνα, έναντι 7% από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley.
Η αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές κατά 100 δισ. δολάρια τον χρόνο θα αυξήσει την αμερικανική ζήτηση για ατσάλι κατά 3,5 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse.
Στην περίπτωση του χαλκού οι επιπλέον επενδύσεις μπορούν να αυξήσουν την ζήτηση κατά 77.000 τόνους, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Ακόμη και έτσι οι επιπλέον παραγγελίες δύσκολα θα πραγματοποιηθούν αμέσως. Και αυτό γιατί για τα έργα υποδομής χρειάζονται πολλά χρόνια για να ωριμάσουν, να βγουν τα σχέδια και οι άδειες πρώτου ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης