Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συμφωνία για χρέωση προμηθευτών χωρίς κατώφλι - Όλη η εισήγηση του ΛΑΓΗΕ

Συμφωνία για χρέωση προμηθευτών χωρίς κατώφλι - Όλη η εισήγηση του ΛΑΓΗΕ
Δεν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί τέλος η χρέωση προμηθευτών
Την ερχόμενη Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση από την ολομέλεια της ΡΑΕ σε ό,τι αφορά την χρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των ΑΠΕ.
Η σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, με τη συμμετοχή των ηγεσιών της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ ολοκληρώθηκε περίπου στις 13:00 και εξέτασε την πρόταση του ΛΑΓΗΕ, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά σεναρίων για τον τρόπο προσδιορισμού της χρέωσης.
Η πρόταση αυτή αναρτήθηκε ήδη στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (ΕΔΩ) και δίνεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 12 το μεσημέρι της επόμενης Τρίτης 14 Φεβρουαρίου.
Συμφωνήθηκε ότι για την τελική μεθοδολογία διαμόρφωσης της χρέωσης δεν θα υπάρχει κατώφλι παρα μόνον ταβάνι, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μετατραπεί σε τέλος που θα οδηγούσε σε νομικές προσφυγές και αμφισβήτηση του μέτρου.
Επίσης συμφωνήθηκε η νεα μεθοδολογία να εφαρμοστεί από 1.1.17 αναδρομικά καθώς και ότι δεν θα υπάρξει άλλο κανονιστικό μέτρο,όπως υπουργική απόφαση παρά μόνον η Απόφαση της ολομέλειας της ΡΑΕ.

Το ύψος του πλαφόν στην εισήγηση του ΛΑΓΗΕ είναι τα 8 ευρώ,όπως και το προσδιόριζε το Worldenergynews.gr στο σχετικό ρεπορτάζ του.

Ο ΛΑΓΗΕ στην εισηγησή του εξετάζει 6 διαφορετικά σενάρια τα οποία καταλήγουν σε μέση μοναδιιαία χρέωση ως εξής:

- Σενάριο Β1 18,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα και συνολική επιβάρυνση ετησίως των προμηθευτών 319,46 εκατ.

-Σενάριο Β2 10,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ετήσια επιβάρυνση των προμηθευτών 189,67 εκατ.

-Σενάριο Β3 13,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ετήσια επιβάρυνση 227,74 εκατ.

-Σενάριο Γ1 9,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ετήσια επιβάρυνση 157,92 εκατ.

-Σενάριο Γ2 7,07 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ετήσια επιβάρυνση 112,26 εκατ

-Σενάριο Γ3 10,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ετήσια επιβάρυνση 182,09 εκατ.

Με βάση τα σενάρια αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι το ετήσιο έσοδο που απαιτείται για την κάλυψη του ελλείμματος του λογμου των ΑΠΕ είναι της τάξης των 350 εκατ ευρώ, ο ΛΑΓΗΕ προτείνει την υιοθέτηση του σεναρίου Γ3 σύμφωνα με το οποίο εξαιρείται από τον υπολογισμό της εικονικής Οριακής Τιμής Συστήματος ο περιορισμός της εφεδρείας.
Προτείνει τον καθορισμό ανώτατου ορίου στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα και κατωφλίου στα 6 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην διαφορα εικονικής οριακής τιμής του συστήματος και της της πραγματικής οριακής τιμής.
Επίσης, προτείνει την επιβολή ενός ακόμα πλάφόν στα 8 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την μέση μοναδιαία χρέωση των προμηθευτών.
Ωστόσο, η σύσκεψη κατέληξε στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει κατώφλι.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης