Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αυτές οι διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών αμείβονται πλουσιοπάροχα – Αναλυτικά παραδείγματα

tags :
Αυτές οι διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών αμείβονται πλουσιοπάροχα – Αναλυτικά παραδείγματα
Δεν προκύπτει σχέση αμοιβών διοίκησης και στελεχών με πορεία αποτελεσμάτων, ήτοι τζίρου και κερδοφορίας
Πολύ υψηλό διοικητικό κόστος έχουν δεκάδες εισηγμένες και για πολλές δεν υπάρχει συσχέτιση αμοιβών με αποτελέσματα.
Έτσι παρατηρεί κάποιος εταιρείες με ζημιές να αμείβουν πλουσιοπάροχα τα μέλη της διοίκησης και τα διευθυντικά στελέχη, αλλά οι μέτοχοι να είναι «στο περίμενε να ξεπεραστεί η κρίση».
Η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει κάποιες εταιρείες στον τομέα των υψηλών αμοιβών και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα εισηγμένης όπου τα κέρδη εξαμήνου ήταν μόλις 50% υψηλότερα από τις αμοιβές της διοίκησης και των διοικητικών στελεχών.
Επιπλέον γίνεται φανερό πως και ο τζίρος είναι ανεξάρτητος των αμοιβών, όπως και τα κέρδη, αφού εταιρεία με τζίρο στο 20% του τζίρου άλλης εισηγμένης αμείβει καλύτερα τη διοίκηση και τα στελέχη και μάλιστα σημαντικά καλύτερα.
Επίσης ομοειδείς εταιρείες με παρόμοια σε έκταση δραστηριότητα και αποτελέσματα εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις στις αμοιβές.
Πιο αναλυτικά, οι συναλλαγές και αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης στην Intralot έλαβαν στο εξάμηνο 7,72 εκατ. ευρώ, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 636 εκατ. ευρώ.
Το αντίστοιχο ποσό για τον όμιλο Μυτιληναίο ανέρχεται στα 8,5 εκατ. ευρώ και στη Motor Oil 3,7 εκατ. ευρώ και στα 5 εκατ. ευρώ για τον ΟΤΕ.
Στον ΟΠΑΠ οι αμοιβές ανήλθαν στα 4,56 εκατ. ευρώ και στα Ελληνικά Πετρέλαια στα 2 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι σημαντικά μικρότερο από την Motor Oil που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο.
Η Τιτάν έχει πολύ χαμηλότερο κόστος και στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 2,9 εκατ. ευρώ αν και δεν υστερεί ούτε σε τζίρο, ούτε σε δραστηριότητες στο εξωτερικό με πολλές θυγατρικές.
Η Jumbo από την άλλη με καθαρά κέρδη 69 εκατ. ευρώ στο δικό της εξάμηνο έδωσε για αμοιβές Δ.Σ. και στελεχών διοίκησης μόλις 1,8 εκατ. ευρώ και η Folli Follie 1,78 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη 66 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ είχε μόλις 513 χιλιάδες ευρώ αλλά έχει χαμηλό τζίρο είναι μόλις μία εταιρεία, χωρίς θυγατρικές, και επομένως δεν θα δικαιολογούσε υψηλότερες αμοιβές.
Η ΕΥΔΑΠ εμφανίζει αμοιβές μόλις 97 χιλ. ευρώ, ενώ η ΕΥΑΘ εμφανίζει 410 χιλ. ευρώ.
Στη ΔΕΗ το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στις 720 χιλ. ευρώ
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ σύμφωνα με το εξάμηνο κατέβαλε το ποσό των 1,72 εκατ. ευρώ.
Η Καρέλιας η οποία κάθε χρόνο προσφέρει γενναιόδωρα μπόνους στους εργαζομένους της στο εξάμηνο έδωσε στη διοίκηση και στα στελέχη 1,21 εκατ. ευρώ με τα κέρδη να έχουν διαμορφωθεί στα 30,6 εκατ. ευρώ.
Από τις μικρότερες σε κεφαλαιοποίηση αλλά και σε τζίρο και κέρδη εταιρείες του ΧΑ ξεχωρίζει η Paperpack με αμοιβές στο εξάμηνο 496 χιλ. ευρώ την ώρα που τα καθαρά κέρδη στο ίδιο διάστημα ανήλθαν στις 736 χιλ. ευρώ μετά από τζίρο μόλις 9,1 εκατ. ευρώ
Σημειώνεται πως η Lamda Development η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση έδωσε για αμοιβές το ποσό των 292 χιλ. ευρώ.
Η Forthnet είχε αμοιβές 1,17 εκατ. ευρώ ενώ σημειώνεται πως έχει αρνητική καθαρή θέση 174 εκατ. ευρώ και εμφανίζει ζημιές.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης