Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χειραγώγηση της Οριακής Τιμής Συστήματος κατά την ενεργειακή κρίσης καταγγέλλει ο Παναγιωτάκης (ΔΕΗ)

Χειραγώγηση της Οριακής Τιμής Συστήματος κατά την ενεργειακή κρίσης καταγγέλλει ο Παναγιωτάκης (ΔΕΗ)
Χαρακτήρισε επιθετική την πολιτική των ιδιωτών παραγωγών, σημειώνοντας πως αυτοί έδωσαν προσφορές κατά τα 2/3 σε χαμηλά επίπεδα και κατά το 1/3 σε υψηλές τιμές ώστε να κερδίζουν από την υψηλή Οριακή Τιμή
Σοβαρές καταγγελίες περί χειραγώγησης της Οριακής Τιμής Συστήματος κατά την διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης έκανε σήμερα (11.02) σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Κοζάνη ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.
Η ΔΕΗ σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης επωμίστηκε το βάρος, οι τρίτοι ωστόσο το είδαν ως ευκαιρία για να κερδοσκοπήσουν.
Η ΔΕΗ μόνο για την αντικατάσταση των μονάδων Αλιβερίου και Κομοτηνής σε πετρέλαιο από φυσικό αέριο επιβαρύνθηκε με 35 εκατ. ευρω, ανέφερε και έθεσε θέμα αποζημίωσης της επιχείρησης από το τέλος ασφαλείας εφοδιασμού λογαριασμό που κρατάει η ΡΑΕ.  
Καταφέρθηκε κατά ιδιώτη παραγωγού που κλήθηκε να μετατρέψει την μονάδα σε πετρέλαιο και το απέφυγε με τη αιτιολογία οτι δεν προλαβαίνει, μίλησε για επιθετική πολιτική των ιδιωτών παραγωγών λέγοντας οτι κάνανε προσφορές σε χαμηλά επίπεδα κατά το 2/3 και κατά το 1/3 σε υψηλές τιμες για να κερδίζουν απο την υψηλή οριακή τιμη.
Επιπλέον οι ιδιώτες περνούν ΑΔΙ τα οποία κοστίζουν στη ΔΕΗ γύρω στα 90 εκατ. ευρω.
Οι ιδιώτες επίσης αγόραζαν απο τα ΝΟΜΕ σε τιμη 37,7 και 41 ευρω η μεγαβατώρα, ενώ η ΔΕΗ αγοράζει το 30%  της ενέργειας σε υψηλή οριακή τιμη. Είπε επίσης ότι η ΔΕΗ έκανε εισαγωγές και έκανε αντιοικονομική χρήση των νερών για να καλύψει τη ζήτηση για να κάνουν άλλοι εξαγωγές και να κερδίζουν.

Η ΔΕΗ δεν γνώριζε για τις αμοιβές της ηγεσίας του ΑΔΜΗΕ

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης απασχόλησε όπως ήταν φυσικό το θέμα των αμοιβών της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.
Καλούμενος να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι η ΔΕΗ αιφνιδιάστηκε και δεν είχε γνώση των αμοιβών και ότι ο ίδιος είχε ζητήσει απο τους εκπροσώπους της ΔΕΗ στο εποπτικό συμβούλιο να επαναφέρουν τις αμοιβές στο πλαφόν.
Είπε επίσης ότι οι δυο αντικαταστάτες Κορωνίδης και Καμπούρης αποτέλεσαν προσωπική του πρόταση προς τον κ. Λαφαζάνη από το 2015 αφήνοντας εμμέσως αιχμές για τις επιλογές του πρώην υπουργού.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιχειρησης οι τρίτοι παραγωγοί εφήρμοσαν επιθετική τακτική και έκαναν παρακράτηση ισχύος προσφέροντας σε χαμηλές τιμές τα δύο τρίτα της ισχύος τους και το ένα τριτο σε πολυ υψηλές τιμές.
"Με αυτην την έλλειψη χειραγωγούσαν την αγορά και διαμόρφωναν πολύ ψηλά την οριακή τιμή και κέρδιζαν από την κρίση".
Αυτή η τακτική συνεχίζεται ακόμη, όπως ειπε, συμπληρώνοντας οτι η ΔΕΗ έχει ενημερώσει γραπτώς όλες τις αρμόδιες αρχές και αναμένει την αντίδρασή τους.
"Η ΔΕΗ επωμίστηκε το βαρος, οι τρίτοι ειχαν ευκαιρια για αποκόμιση κερδων και για τις αρχες θέτω ενω ερωτηματικό και περιμένω να δω τι θα κανουν", ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.
Το κοστος απο την αυξηση της οριακής τιμης θα αποτιμηθεί ενώ η ΔΕΗ επωμίστηκε επιπλεον κοστος άνω των 30 εκατ. ευρώ λόγω της υποχρέωσης να λειτουργησει με πετρέλαιο μοναδες φυσικού αεριου σε Λαύριο και Κομοτηνή, κάτι που δεν έκαναν ιδιώτες παραγωγοί με αντίστοιχες μοναδες.
Έθεσε δε θέμα αποζημίωσης της ΔΕΗ απο τον λογαριασμό ασφαλειας εφοδιασμού.
Συνολικά ο κ. Παναγιωτάκης απέδωσε την κριση σε τέσσερις παράγοντες: την αυξηση της ζητησης, τις εξαγωγές που γίνονταν μέχρις ενός σημείου, το γεγονος οτι δεν ηταν διαθεσιμα 1000 μεγαβάτ απο λιγνιτικές μονάδες στις οποίες γινονται αναγκαίες εργασιες περιβαλοντικής αναβάθμισης και στην έλλειψη φυσικού αερίου., η διαθεσιμότητα του οποιος οπως ειπε εξαρτάται απο τον καιρό και τις δυαντοτητες εφοδιασμού με υγροποιημένο φυσικο αεριο δια θαλάσσης.
"Οι διασυνδεσεις φυσικού αεριου ειναι μικρές και λίγες, δεν υπαρχει σταθερή και αξιόπιστη τροφοδοσια με φυσικο αεριο" ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ τονίζοντας οτι η ασφαλεια ενεργειακού εφοδιασμού πρεπει να στηρίζεται σε εγχωριες πηγές ενεργειας.

Αντίθετος στην πώληση του 17% της ΔΕΗ

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή του 17% των μετοχων της ΔΕΗ ο επικεφαλής της επιχείρησης επανέλαβε την αντιθεση στις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να απορρίψει μεχρι τελους τις πιέσεις στις διαπραγματευσεις για αυξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενεργειας. Δήλωσε επισης αντίθετος στην πωληση μοναδων επαναφέροντας την προταση για δημιουργια δυο θυγατρικών στον τομεα της προμηθειας που θα οδηγησουν σε πιο ομαλό ανοιγμα της αγορας ρεύματος.
Στις θυγατρικές αυτες θα εισφερθούν συμβόλαια απο ολες τις κατηγοριες καταναλωτών, ελκυστικές και μη και θα πουληθούν σε ενδιαφερόμενους ανταγωνιστές.
Πάντως οπώς ειπε οι πιέσεις που ασκούνται στη διαπραγματευση αποσκοπούν στο να περιγράφουν απο τωρα τα δομικά μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς, "στα οποία περιλαμβάνεται και η πωληση μοναδων".

ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης