Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιστροφή του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ και πώληση του 17% θέτει το ΔΝΤ - Επιβεβαίωση από Σταθάκη και Παναγιωτάκη

tags :
Επιστροφή του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ και πώληση του 17% θέτει το ΔΝΤ - Επιβεβαίωση από Σταθάκη και Παναγιωτάκη
Η πώληση μονάδων επαναφέρεται από τους πιστωτές
Την πώληση του 17% της ΔΕΗ και την επαναφορά του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ ζητά επίμονα η πλευρά του ΔΝΤ,σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για να προχωρήσει η Αξιολόγηση.
Οπως είναι γνωστό μια τέτοια εξέλιξη αντιβαίνει στα κυβερνητικά σχέδια κυρίως όμως στην στρατηγική του προέδρου της ΔΕΗ κ. Εμ Παναγιωτάκη, ο οποίος και έχει καταστεί ο ισχυρός άνδρας στην εφαρμογή της εναργειακής πολιτικής.
Εξάλλου η έλευση του Επιτροπου Κανιέτε δεν είχε ανοίξει θέμα πώλησης μονάδων σαν προτεραιότητς για την απελευθέρωση της αγοράς.
Απο την άλλη πλευρά τα πολλά προβλήματα που αντιμτωπίζει η διαδικασία απελευθέρωσης μέσω των δημοπρασιών(ΝΟΜΕ) έχει φέρει το θέμα αυτό στο προσκήνιο, σαν εναλλακτική λυση.
Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης κατά την πρόσφατη κοπή της πίτας δήλωσε ότι η πώληση μονάδων δεν έχει νόημα στις σημερινές τιμές γιατί η αξία τους είναι ελάχιστη.
Αντίθετα σχεδιάζει να προχωρήσει σε συμπράξεις πέραν της κινέζικης SMEC και με ελληνικούς ομίλους.
Ομως η διαδικασία της απελευθέρωσης της αγοράς, όπως η ίδια η ΔΕΗ έχει δημοσιοποιήσει, την πλήτει γιατί αναγκάζεται και παρέχει ενέργεια στο σύστημα σε τιμές οι οποίες φτάνουν και στο 40% του κόστους.
Ετσι οι θεσμοί προτάσουν σαν λύση την πώληση μονάδων, που θα τις φέρει άμεση ρευστότητα και θα αλλάξει ισορροπίες κα μερίδια προς την κατεύθυνση που ζητά η απελευθέρωση.
Η πώλση του 17% της ΔΕΗ επίσης σε μια αξία που δεν φτάνει καλά καλά τα 100 εκατομμύρια είναι σα να ληστεύει κανείς εκκλησία

Τα σενάρια για τις μονάδες

Έτσι πλέον η προοπτική της πώλησης περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ προβάλει ως μόνη λύση στον γόρδιο δεσμό της απελευθέρωσης, αν και η κάθε πλευρά παρουσιάζει αυτή τη βασική ιδέα, με το δικό της περιτύλιγμα.
Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι στους σχεδιασμούς αυτούς εντάσσονται μονάδες που είχαν συμπεριληφθεί στο σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ όπως οι λιγνιτικές Αμύνταιο 1 και 2,  τα υδροηλεκτρικά Θησαυρός και Πλατανόβρυση στον ποταμό Νέστο, καθώς και το Πουρνάρι 1 και 2 στον ποταμό Άραχθο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σταθάκης ακούει με προσοχή αυτά τα σχέδια χωρίς να έχει εκφραστεί αρνητικά, ενώ ένα τέτοιο σχέδιο θα κάλυπτε τις απαιτήσεις των δανειστών που ήδη έχουν προβλέψει στο Μνημόνιο ότι εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος της ΔΕΗ μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ τότε θα προχωρήσουν δομικά μέτρα.
Με άλλα λόγια θα πρέπει να πωληθούν μονάδες παραγωγής.

Tόσο ο ΥΠΕΝ κ. Γ.Σταθάκης όσο και ο πρόεδρος τη ΔΕΗ κ. Εμ.Παναγιωτάκης επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους τις συγκεκριμένες απαιτήσεις των θεσμών.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης