Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι αντιδράσεις της αγοράς στις καταγγελίες Παναγιωτάκη για χειραγώγηση των τιμών - Τι εξετάζει η ΡΑΕ

tags :
Οι αντιδράσεις της αγοράς στις καταγγελίες Παναγιωτάκη για χειραγώγηση των τιμών - Τι εξετάζει η ΡΑΕ
Παραβιάσεις Κωδίκων και Εξαγωγές στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ
Εν αναμονή των στοιχείων που έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ βρίσκεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να αξιολογήσει τι ακριβώς συνέβη στην αγορά κατά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση.
Η δημόσια καταγγελία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη περί χειραγώγησης της Οριακής Τιμής Συστήματος κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στους κόλπους των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι ωστόσο επί του παρόντος τηρούν στάση αναμονής.
Ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε ότι οι ιδιώτες παραγωγοί εφάρμοσαν επιθετική τακτική και έκαναν παρακράτηση ισχύος, προσφέροντας σε χαμηλές τιμές τα δύο τρίτα της ισχύος τους και το ένα τρίτο σε πολύ υψηλές τιμές.
«Με αυτήν την έλλειψη, χειραγωγούσαν την αγορά, διαμόρφωναν πολύ ψηλά την Οριακή Τιμή και κέρδιζαν από την κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι η τακτική αυτή συνεχίζεται ακόμη και ότι έχει ενημερώσει γραπτώς όλες τις αρμόδιες αρχές.

Υπό εξέταση η παραβίαση των Κωδίκων λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς

Η ΡΑΕ πάντως, που έχει την ευθύνη της εύρυθμης και ανταγωνιστικής λειτουργίας της αγοράς, ανεξαρτήτως των όσων υποστηρίζει η ΔΕΗ αλλά και οι άλλοι εμπλεκόμενοι στην αγορά, έχει ζητήσει από το ΛΑΓΗΕ και τον ΑΜΔΗΕ όλα τα στοιχεία για τη λειτουργία της αγοράς κατά τη διάρκεια της κρίσης, προκειμένου να αξιολογήσει τι συνέβη και αν υπήρξαν παραβιάσεις των Κωδίκων.
Όπως σημείωναν χαρακτηριστικά κορυφαίες πηγές της ΡΑΕ, καταγγελίες εξαπολύονται απ’ όλες τις πλευρές, αλλά δεν είναι προφανές ότι έχουν υπάρξει παραβιάσεις των Κωδίκων.  Είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί και η ΡΑΕ θα το πράξει μόλις λάβει τα στοιχεία που έχει ζητήσει και θα παρέμβει εφόσον το κρίνει απαραίτητο.
Μεταξύ των θεμάτων που θα εξετάσει η ΡΑΕ  είναι και το ζήτημα των εξαγωγών μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Ο αντίλογος της αγοράς

Οπως αναφέρουν,κύκλοι της αγοράς, βασική αρχή των αγορών είναι να αντανακλούν την έλλειψη πόρων όταν υπάρχει.
Αφού υπήρχε έλλειψη φυσικού αερίου και ήταν πράγματι πιθανό να ενεργοποιηθεί Συναγερμός τύπου 3 στο φυσικό αέριο, δηλαδή να κοπούν ηλεκτροπαραγωγοί από φυσικό άεριο,δεν ήταν εύλογο να ανέβουν οι τιμές;
Αλλωστε ποιός προκάλεσε την έλλειψη στο φυσικό αέριο;
Μήπως η ΔΕΗ κατανάλωνε ως και 60% πάνω από τις ποσότητες που είχε η σύμβασή της με την ΔΕΠΑ;
Ενώ κόβονταν οι εξαγωγές από τον ΑΔΜΗΕ γιατί οι τιμές δεν έδιναν κανένα σχετικό σήμα;
Και οι τιμές παρέμειναν ελεγχόμενες μέχρι να παγώσουν τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης