Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως η «Κυριακίδης» αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και έφτασε να είναι φθηνή στα 94 εκατ. ευρώ αποτίμηση

Πως η «Κυριακίδης» αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και έφτασε να είναι φθηνή στα 94 εκατ. ευρώ αποτίμηση
Σημεία αναφοράς στην πορεία προς το απίστευτο ράλι η πώληση της θυγατρικής Mermeren Combinat και η παραγωγή υψηλών λειτουργικών ταμειακών ροών
Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που η μετοχή της Κυριακίδης Μάρμαρα ήταν μία ακόμη μετοχή της ταλαιπωρημένης μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεγάλα χρέη και ισολογισμό που δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη και φυσικά δεν τραβούσε επενδυτικά βλέμματα.
Σημείο σταθμός για τους μετόχους της εταιρείας και αφετηρία για τη ραγδαία μεταμόρφωση του ισολογισμού που έχει σημείο τερματισμού τη δημόσια πρόταση των μετόχων για έξοδο της μετοχής από το ΧΑ, η πώληση της θυγατρικής Mermeren Kombinat το 2009.
Μέχρι πριν την πώληση τίποτα στον ισολογισμό δεν μπορούσε να προκαλέσει στους επενδυτές το ενδιαφέρον να αγοράσουν μετοχές.
Ο τίτλος διαπραγματευόταν κάτω από τα 0,20 ευρώ καθώς ο καθαρός δανεισμός το 2008 ήταν 60 εκατ. ευρώ, η καθαρή θέση 32 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα χαμηλά ώστε να υποστηρίξουν ένα story απομόχλευσης.
Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησε μία μυθική ανατροπή.
Εξαιρετικά υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές κάθε χρόνο δημιούργησαν τις συνθήκες απομόχλευσης, ώστε να φτάσουμε σήμερα σε αρνητικά επίπεδα καθαρού δανεισμού ύψους 27,7 εκατ. ευρώ και φυσικά σε ένα τρομερό ράλι στο χρηματιστηριακό ταμπλό με αποκορύφωμα τη χθεσινή συνεδρίαση που η μετοχή έδειξε 4,02 ευρώ και εκατομμύρια μετοχές να ζητάει ο βασικός μέτοχος.



Ουδείς μέτοχος πρέπει να έχει παράπονο, αν και με τα αποτελέσματα του 2016 η μετοχή παραμένει εξαιρετικά φθηνή.
Ο όμιλος δεν χρωστάει σε τράπεζες αφού έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό (τραπεζικά δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα), και τα χρήματα που έχει στο ταμείο μπορούν εύκολα να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά πλάνα, αλλά και το κόστος εξαγοράς της εταιρείας μέσω επιστροφής κεφαλαίου (το 20% των μετοχών είναι σε ελεύθερη διασπορά).
Το 2008 η εταιρεία είχε δανεισμό δύο φορές τα ίδια κεφάλαια και σημαντικές ζημιές ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Το 2009 η πώληση της Mermeren φέρνει λεφτά το ταμείο και αρχίζει η δημιουργία χρήματος μέσω των ταμειακών ροών.
Κοντά στα 20 εκατ. ευρώ φρέσκο χρήμα δημιούργησε τότε ο όμιλος.
Το 2010 ήταν η τελευταία κακή χρονιά με μικρά κέρδη και χαμηλές ταμειακές ροές.
Από το 2011 και μετά ο όμιλος παράγει χρήμα από 9 εκατ. ευρώ έως 15 εκατ. ευρώ.
Δημιουργεί τεράστια κέρδη (βλέπε σχετικό πίνακα) και μειώνει συνεχώς τις υποχρεώσεις τους μέχρι που στο ταμείο μένουν πολλά εκατομμύρια ευρώ.



Η αποτίμηση στο ταμπλό αρχίζει σταδιακά και ενισχύεται.
Η μετοχή δείχνει να μην κουράζεται αφού κάθε τρίμηνο η κερδοφορία βελτιωνόταν δίνοντας καύσιμο στη μετοχή.
Σταδιακά μπαίνει στα βλέμματα των επενδυτών.
Το ράλι παίρνει διαστάσεις και τα θετικά δημοσιεύματα δίνουν στην εταιρεία τη θέση που της ανήκει μεταξύ των εισηγμένων.
Από τα 0,20 ευρώ στο τέλος του 2008, στο 1 ευρώ στο τέλος του 2013, κοντά στα 2,5 ευρώ στο τέλος του 2016 και στα 3,5 ευρώ στο τέλος του 2016.



Σήμερα, η εταιρεία μπαίνει στη λίστα με τις εταιρείες εκείνες που διαθέτουν καλά θεμελιώδη και επιλέγουν την έξοδο από το ταμπλό του ΧΑ.
Φαίνεται πως το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει κάτι να τους προσφέρει και αυτή η εξέλιξη θα έπρεπε να δημιουργεί προβληματισμό στους αρμόδιους.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης