Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΔΕΗ ανοίγει το θέμα συμπράξεων - αξιοποίησης μονάδων με διεθνείς και ελληνικούς Ομίλους

tags :
Η ΔΕΗ ανοίγει το θέμα συμπράξεων - αξιοποίησης μονάδων με διεθνείς και ελληνικούς Ομίλους
 Η China Development Bank έρχεται στην Αθήνα για τις χρηματοδοτήσεις
Σε όχημα για την διεύρυνση της συνεργασίας με την κινεζική CMEC στην αγορά των Βαλκανίων, με τη συμμετοχή και ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων μπορεί να εξελιχθεί το project της Μελίτης.
Την προοπτική αυτή μεταφέρει ο επικεφαλής της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, αποκαλύπτοντας ότι γίνονται ήδη συζητήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.  
Σύμφωνα με τον ίδιο, αντίστοιχες συμπράξεις με αυτή του project Mελίτη, επιδιώκει η ΔΕΗ και με εγχώριους ενεργειακούς ομίλους για τον εκσυγχρονισμό λιγνιτικών μονάδων που βρίσκονται υπό απόσυρση.
Aν και δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους Ομίλους, η αναφορά αυτή του επικεφαλή της ΔΕΗ συνδέεται με το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί σύμφωνα με πληροφορίες από τον Όμιλο Μυτιληναίου αλλά και την ιταλική Edison.
O ίδιος εξάλλου έχει χαρακτηρίσει το project Μελίτη και τη συνεργασία με την CMEC ως πετυχημένο μοντέλο συμπράξεων ΔΕΗ - ιδιωτών που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ορθολογικό άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.

Ισχυρό το κινέζικο ενδιαφέρον για το έργο της Μελίτης

Σε ότι αφορά πάντως το project Μελίτη, το ενδιαφέρον των Κινέζων δείχνει να είναι ισχυρό και αυτό φάνηκε και από την επίσκεψη την περασμένη Κυριακή του πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ζοού Ξιαολί στην μονάδα Μελίτη 1 για επί τόπου έλεγχο αλλά και από την αναμενόμενη, σύμφωνα με πληροφορίες του World Εnergy Νews, μέσα στις επόμενες ημέρες επίσκεψη στην Αθήνα του CEO της China Development Bank για συνάντηση με τον κ. Παναγιωτάκη όπου θα εξεταστούν θέματα χρηματοδότησης της επένδυσης συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ (750 εκατ. το κόστος της μονάδας συν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των ορυχείων για την τροφοδοσία της).
Από τα τέλη Οκτωβρίου που υπεγράφη το σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας των δύο εταιριών, τεχνικά κλιμάκια της CMEC έχουν επισκεφτεί την μονάδα Μελίτη 1 και όπως τονίζουν πηγές της ΔΕΗ έχουν προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο.
Η επικοινωνία μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των δύο εταιριών είναι συνεχής μέσω e - mail, ενώ η κινεζική πλευρά μελετά ενδελεχώς και τα πολύπλοκα θέματα λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου.
Σε συνομιλίες βρίσκεται η CMEC και με τους δύο ιδιωτικούς Ομίλους που εμπλέκονται στο ορυχείο της Βεύης, TΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ.
Το σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψε στην Αθήνα στις 24 Οκτωβρίου 2016 ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης και ο πρόεδρος της CMEC Ζάνγκ Τσάν πέραν του «Project Μελίτη» προβλέπει την από κοινού ανάπτυξη projects στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, καθώς και από ΑΠΕ, τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, καθώς και κάθε άλλου είδους project που θα συμφωνήσουν οι δύο εταιρίες.

Σχέδια για την παραγωγή «έξυπνων» μετρητών στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της CMEC Ζάνγκ Τσάν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της εταιρίας του για την πραγματοποίηση μεγάλης επένδυσης στην Ελλάδα για την κατασκευή μονάδας παραγωγής «έξυπνων μετρητών» σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, οι οποίοι θα διατίθενται στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά.
Η συνεργασία της CMEC με τη ΔΕΗ επικεντρώνεται στο λιγνιτικό σταθμό της Μελίτης Φλώρινας.
Προβλέπεται η σύσταση κοινής εταιρείας στην οποία η ΔΕΗ θα εισφέρει την υφιστάμενη μονάδα ισχύος 330 μεγαβάτ, την υποδομή και την άδεια για την κατασκευή δεύτερης μονάδας, καθώς και τις συμμετοχές σε λιγνιτωρυχεία της περιοχής.
Αντίστοιχα οι ιδιώτες μέτοχοι των λιγνιτωρυχείων θα εισφέρουν τα κοιτάσματα που ελέγχουν ενώ η κινεζική πλευρά θα εισφέρει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την κατασκευή δεύτερης μονάδας.
Η συμμετοχή κάθε πλευράς θα αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή και ανάλογα θα καθοριστούν τα ποσοστά συμμετοχής στη νέα εταιρεία.
Η επένδυση για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας, ισχύος 450 μεγαβάτ υπολογίζεται σε 750 εκατ. ευρώ ενώ αν υπολογισθούν και οι απαιτούμενες επενδύσεις για την ανάπτυξη των ορυχείων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Πλεονέκτημα της νέας μονάδας θα είναι ο υψηλός βαθμός απόδοσης (41.5%) και η υψηλή ποιότητα του λιγνίτη της περιοχής.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εταιρεία μπορεί να συσταθεί το 2017 ενώ η κατασκευαστική περίοδος απαιτεί 4 - 5 χρόνια.
Η CMEC (China Machinery Engineering Corporation), θυγατρική του ομίλου Sinomach, αποτελεί έναν όμιλο με πολυσχιδή δραστηριότητα όπως σε κατασκευές ενεργειακών έργων, μεταφορές, logistics, ναυπηγοεπισκευή, τηλεπικοινωνίες, κατασκευές οδικών έργων, έργα ύδρευσης.
Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του  Χονγκ Κόνγκ και έχει παρουσία  σε πάνω από 150 χώρες, μεταξύ άλλων σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης