Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έτος επενδύσεων το 2017 για τον ΟΛΠ – Η δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων χρήσης και το μέρισμα ύψους 0,0892 ευρώ

tags :
Έτος επενδύσεων το 2017 για τον ΟΛΠ – Η δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων χρήσης και το μέρισμα ύψους 0,0892 ευρώ
Με την αποτίμηση στα 317 εκατ. ευρώ η κερδοφορία δεν δίνει χαμηλό P/E ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται στα 177,5 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων στα 183,7 εκατ. ευρώ
Σχεδόν το 45% της κεφαλαιοποίησης του ΟΛΠ στο ΧΑ θα επενδυθεί σε υποδομές το 2017 σύμφωνα με την εταιρεία.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου είχε εγκριθεί η υλοποίηση του Επενδυτικού Προγράμματος της Εταιρείας, ύψους 137,5 εκατ. ευρώ μόνο για το 2017,
Η επένδυση είναι αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού υποχρεωτικού προγράμματος επενδύσεων της ΟΛΠ αλλά και του οικιοθελούς προγράμματος επενδύσεων που σχεδιάζει η China Cosco Shipping Corporation Limited προκειμένου το λιμάνι του Πειραιά να αναδειχθεί περαιτέρω ως εμπορικός κόμβος αλλά και ως διεθνές κέντρο κρουαζιέρας και ναυπηγοεπισκευής.

Πιο συγκεκριμένα οι επενδύσεις αφορούν κυρίως:

• έργα αναβάθμισης της κρουαζιέρας, με τη δημιουργία συνολικά έξι νέων θέσεων ελλιμενισμού με δυνατότητα υποδοχής των μεγαλύτερων κρουαζιεροπλοίων διεθνώς,
• έργα αναβάθμισης της ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με προμήθεια εξοπλισμού και δημιουργία εγκαταστάσεων,
• κατασκευή σύγχρονου logistic center σε έκταση 120 στρεμμάτων του πρώην ΟΔΔΥ. Η σύνδεση με το λιμάνι θα γίνεται μέσω υπόγειας οδικής σύνδεσης,
• αναβάθμιση του Car terminal,
• έργα βελτίωσης και συντήρησης λιμενικών υποδομών,
• προμήθεια εξοπλισμού και μέσων,
• κατασκευή του νέου προβλήτα πετρελαιοειδών,
• έργα επισκευής του προβλήτα Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων

Η δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων χρήσης δείχνει πως ο ΟΛΠ παρά τις απεργίες που κράτησαν ένα μήνα κατέφερε να αυξήσει τις πωλήσεις του από 99,88 εκατ. ευρώ σε 103,5 εκατ. ευρώ και να βελτιώσει σημαντικά το μικτό κέρδος στα 32,3 εκατ. ευρώ από 26,15 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα μείωσε τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας αλλά υπήρχε και σημαντική μείωση στα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων να αυξηθούν από 9,7 εκατ. ευρώ σε 11,03 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη είναι μειωμένα και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 6,7 εκατ. ευρώ από 8,3 εκατ. ευρώ λόγω της σχεδόν τετραπλάσιας φορολογίας (4,3 εκατ. ευρώ από 1,4 εκατ. ευρώ).
Σημειώνεται πως η αποτίμηση ανέρχεται στα 317 εκατ. ευρώ επομένως η κερδοφορία δεν είναι ικανοποιητική σε όρους P/E.
Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται στα 177,5 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων στα 183,7 εκατ. ευρώ.
Χαμηλές ήταν οι λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στα 43,7 εκατ. ευρώ.
Το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 0,0892 ευρώ ανά μετοχή το οποίο είναι μειωμένο συγκριτικά με αυτό της χρήσης 2015 που ήταν 0,1114 ευρώ ανά μετοχή.
Από την ανάλυση των εσόδων 2016 προκύπτει πως ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων είχε έσοδα 13,1 εκατ. ευρώ και κόστος πωλήσεων 26,7 εκατ. ευρώ, επομένως δημιούργησε σημαντική ζημιά.
Από την παραχώρηση του προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ είχε έσοδα 43,9 εκατ. ευρώ με κόστος μόλις 7,5 εκατ. ευρώ και άρα μεγάλα κέρδη.
Από τη διακίνηση αυτοκινήτων είχε μικτό κέρδος 3,9 εκατ. ευρώ, από την ακτοπλοΐα 3 εκατ. ευρώ, την κρουαζιέρα 2,7 εκατ. ευρώ και από την ναυπηγοεπισκευαστική 2,06 εκατ. ευρώ.
Τέλος σημειώνεται πως ετέθη σε λειτουργία το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά μήκους 1080 μ., ισχύος 430KWp και συνδέθηκε με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Με την κατασκευή αυτού του έργου, η ΟΛΠ επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση Λιμένων, ως ECOPORT και αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας περιβάλλοντος.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης