Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το μπαράζ συγχωνεύσεων στην γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος και τα δάνεια που «χτύπησαν»

Το μπαράζ συγχωνεύσεων στην γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος και τα δάνεια που «χτύπησαν»
Το παζλ των πολλαπλών μετασχηματισμών, το δάνειο των 22 εκ Ευρώ και τα περιθώρια κέρδους

Κινήσεις που προκαλούν τουλάχιστον απορία πραγματοποιούνται την τελευταία διετία από τον όμιλο ΤΥΡΑΣ που διαθέτει στην αγορά κυρίως τα γνωστά γαλακτοκομικά προϊόντα Όλυμπος.
Ειδικότερα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2015 η Βιομηχανία Γάλακτος Ξάνθης ΡΟΔΟΠΗ απορροφήθηκε από την ΟΛΥΜΠΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΗΣ και η νέα εταιρία ονομάστηκε Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ.
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι είχε νόημα υπό την έννοια της συνένωσης δυνάμενων και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.
Όμως με το που ολοκληρώνεται η συγχώνευση η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ιδρύει δύο θυγατρικές με παρεμφερείς αν όχι ίδιες επωνυμίες και συγκεκριμένα τις ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΟΛΥΜΠΟΣ και ΡΟΔΟΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΞΑΝΘΗ και αρχικό κεφάλαιο τις 25.000 ευρώ η κάθε μια.
Όμως οι μετασχηματισμοί δεν σταματούν εδώ καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ απορροφά την πρώην μητρική εταιρία ΤΥΡΑΣ και έτσι δημιουργείται μια νέα εταιρία υπό τον τίτλο ΟΛΥΜΠΟΣ-ΡΟΔΟΠΗ-ΤΥΡΑΣ.
Ουσιαστικά δηλαδή μέσα σε δώδεκα μήνες έχουμε ένα ουσιαστικό μετασχηματισμό του ομίλου όπου η πρώην ΟΛΥΜΠΟΣ θυγατρική της ΤΥΡΑΣ στεγάζει την ΤΥΡΑΣ και τη ΡΟΔΟΠΗ με τη δημιουργία δύο θυγατρικών με πανομοιότυπο όνομα (ΟΛΥΜΠΟΣ και ΡΟΔΟΠΗ).
Πιο συγκεκριμένα έγιναν τα εξής:
Το 2015 το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΌΛΥΜΠΟΣ που μετονομάστηκε σε Ελληνικά Γαλακτοκομεία αυξήθηκε κατά 937. 860 ευρώ, με εισφορά του μετοχικού κεφαλαίου της απορροφηθείσας σύμφωνα με το ν. 2166/93 (σ.σ. ενοποίηση ενεργητικού και παθητικού ) ανώνυμης εταιρείας «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΞΑΝΘΗΣ Α.Ε.» και το διακριτικό τίτλο «ΡΟΔΟΠΗ» και έκδοση 2.758.412 μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,34 ευρώ εκάστης.
Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανήλθε σε 6.544.187,66 ευρώ και διαιρείται σε 19.247.611 μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,34 ευρώ εκάστης.»
Το 2016 με την απόφαση συγχώνευσης της ΤΥΡΑΣ (μητρική) από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία (θυγατρική), ο αριθμός των μετοχών 6.544.187.66 που ανήκουν στην απορροφούσα εταιρεία διαγράφεται λόγω συγχύσεως (από συμμετοχής της σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις που διατηρεί στα βιβλία της η απορροφούμενη) και εν συνεχεία αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο κατά ποσό ευρώ 11.671.946.64 με έκδοση 15.988.968 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,73 ευρώ οι οποίες δόθηκαν στους παλαιούς μετόχους της ΤΥΡΑΣ Α.Ε. σε αναλογία μία (1) νέα μετοχή για κάθε μία παλαιά. Έτσι η ανώνυμη εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε.» κατέστη οιονεί καθολική διάδοχος της απορροφούμενης ανώνυμης εταιρείας ΤΥΡΑΣ Α.Ε.
Το μυστικό αυτών των συνεχών μετασχηματισμών ίσως να βρίσκεται στο γεγονός ότι όπως αναφέρεται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της ΤΥΡΑΣ για το 2015, θυγατρική εταιρία δεν τηρούσε τους όρους που προβλέπονταν σε σύμβαση μακροπρόθεσμου δανεισμού ύψους 22 εκ Ευρώ περίπου.
Η ΤΥΡΑΣ δεν κατέταξε το δάνειο σε βραχυπρόθεσμο αλλά στη συνέχεια πήρε εξαίρεση (το 2016) από την τήρηση των όρων αυτών.
Η εξαίρεση αυτή είναι άγνωστης διάρκειας αλλά είναι βέβαιο ότι καμία τράπεζα δεν δίνει εσαεί εξαίρεση από τους όρους των δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει με τους δανειζόμενους.
Παρατηρώντας πάντως τις οικονομικές καταστάσεις των εταιριών του ομίλου ΤΥΡΑΣ διαπιστώνει κάποιος πολύ υψηλές συναλλαγές σε επίπεδο αγορών των Όλυμπος και Ροδόπη από την Τυράς.
Επίσης δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός των πωλήσεων του φρέσκου γάλακτος από τα υπόλοιπα προϊόντα ενώ τα περιθώρια μεικτού κέρδους είναι πολύ υψηλότερα από των υπολοίπων εταιριών.
Και όλα αυτά ενώ η τιμή της πρώτης ύλης δηλαδή του φρέσκου γάλακτος είναι υψηλή σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα δικαιολογούνταν τέτοιου είδους περιθώρια κέρδους ειδικά μάλιστα αν ληφθούν υπό όψιν οι τιμές πώλησης φρέσκου γάλακτος στην Ελλάδα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης