Επιχειρήσεις

Πρώτα η αξιολόγηση και μετά η προώθηση της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ

tags :
Πρώτα η αξιολόγηση και μετά η προώθηση της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ
Η Socar εξακολουθεί να έχει ισχυρό ενδιαφέρον για την απόκτηση της εταιρίας, ενώ εκτιμάται πως θα τη διεκδικήσουν συνολικά 5 με 6 όμιλοι μεταξύ των οποίων ο βελγικός Fluxys και ο ρουμανικός Transgaz
Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του ΔΕΣΦΑ, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην κάνει το παραμικρό βήμα για ιδιωτικοποίηση της εταιρίας πριν την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης συνεχίζει να μην ξεκαθαρίζει τη μορφή της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει επιλεγεί για την ιδιωτικοποίηση, ενώ την ίδια ώρα πληροφορίες από το Μπακού αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της Socar παραμένει ισχυρό, ενώ υπάρχουν συνολικά 5 - 6 εταιρίες που ενδιαφέρονται για τον ΔΕΣΦΑ.   
«Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την προετοιμασία για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τη μορφή της διαγωνιστικής διαδικασίας», δήλωσε ο κ. Σταθάκης στο «Αθηναϊκό  Πρακτορείο Ειδήσεων», αφήνοντας για μια ακόμη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί κάποια άλλη διαδικασία, πέραν της προκήρυξης νέου διαγωνισμού.
Σχεδόν ταυτόχρονα σε συνέντευξη του στα «Νέα» ο υπουργός ΠΕΝ χαρακτήρισε τα ενεργειακά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ως «τεχνικά θέματα» και «λεπτομέρειες» που θα προσδιοριστούν  μόλις υπάρξει πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή κίνηση για ένα επιμέρους ζήτημα όπως είναι ο ΔΕΣΦΑ, εάν δεν κλείσει το μείζον θέμα της δεύτερης αξιολόγησης και μάλιστα σε πολιτικό επίπεδο και όχι μέσω της προώθησης έστω μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν άμεσο και εμφανές κόστος για την κοινωνία.

Αναζητώντας τον τρόπο πώλησης της εταιρίας

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης να καθυστερήσει την όλη διαδικασία είναι ότι εδώ και τρεις μήνες, από τη στιγμή δηλαδή που ναυάγησε η συμφωνία για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar, η οποία με τη σειρά της θα έδινε το 17% στην ιταλική Snam, στελέχη της κυβέρνησης αναζητούν τη μορφή της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του ΔΕΣΦΑ.
Το δε διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ που είχε διενεργήσει τον πρώτο διαγωνισμό, δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το οριστικό κλείσιμο της διαδικασίας.
Στη διάρκεια των τριών αυτών μηνών, εξετάστηκε το ενδεχόμενο συνέχισης του ίδιους διαγωνισμού με το αιτιολογικό ότι η προκήρυξη νέου θα σήμαινε μεγάλη καθυστέρηση στην όλη διαδικασία, όμως η λύση αυτή απορρίφθηκε για νομικούς λόγους.
Εξετάστηκε επίσης μοντέλο ανάλογο με αυτό του ΑΔΜΗΕ δηλαδή διατήρηση του 51% υπό δημόσιο έλεγχο, το οποίο επίσης απορρίφθηκε χωρίς περεταίρω συζήτηση από τους δανειστές.
Έτσι δεν αποκλείεται τελικώς, να επιλεγεί η διαδικασία της απευθείας πρόσκλησης για υποβολή προσφορών, από τις εταιρίες που έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ.
Μεταξύ αυτών πέραν της Socar και της Snam, είναι η βελγική Fluxys και η ρουμανική Transgaz.
Πάντως όποια διαδικασία και να επιλεγεί το βέβαιο είναι πως τα Ελληνικά Πετρέλαια που είχαν διαθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ το 35% του ΔΕΣΦΑ προς πώληση μαζί με τη συμμετοχή του δημοσίου θα πρέπει να θέσουν το όλο ζήτημα και πάλι προς έγκριση σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων τους.  
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι Έλληνας πρέσβης στο Μπακού Δημήτριος Τσούγκας σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες ημέρες στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν APA σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τη Socar ως αξιόπιστος εταίρο για τον ΔΕΣΦΑ.
Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει φιλική ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο πλευρών και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έκλεισε ο νέο διαγωνισμός.
Σύμφωνα με τον κ. Τσούγκα 5 - 6 εταιρίες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, ενώ το APA στο ρεπορτάζ του σημειώνει ότι η Socar είχε δηλώσει πως η αποτυχία ολοκλήρωσης της συμφωνίας δεν θα επηρεάσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης