Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η εισηγμένη που στηρίζει τη βιωσιμότητά της σε αποζημιώσεις ύψους «μαμούθ» 700 εκατ. ευρώ

Η εισηγμένη που στηρίζει τη βιωσιμότητά της σε αποζημιώσεις ύψους «μαμούθ» 700 εκατ. ευρώ
Αν και έχει ανεκτέλεστο ύψους 340 εκατ. ευρώ δεν έχει πτυχίο 7ης τάξης καθώς δεν καλύπτει τα ελάχιστα οικονομικά όρια που απαιτούνται 
Με πωλήσεις στο εξάμηνο του 2016 μόλις 5,3 εκατ. ευρώ, ζημιές 4,7 εκατ. ευρώ, αρνητική καθαρή θέση, υψηλές τραπεζικές υποχρεώσεις και περιορισμένη ρευστότητα, εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία, χωρίς πτυχίο 7ης τάξης διεκδικεί αποζημιώσεις συνολικού ύψους 717 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο.
Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν μεγάλες αλλαγές στον κατασκευαστικό όμιλο, σε μία προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης.
Προχώρησε σε αναδιάρθρωση δανείων, διάθεση περιουσιακών στοιχείων και μειώθηκε δραστικά το ανθρώπινο δυναμικό.
Παράλληλα διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο 340 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, τα παραπάνω δεν είναι ικανά να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα του ισολογισμού.
Επιπλέον λόγω αρνητικής καθαρής θέσης δεν πληρούνται τα ελάχιστα οικονομικά όρια που απαιτούνται για τη διατήρηση του εργοληπτικού πτυχίου 7ης τάξης.
Αυτό σημαίνει πως το ανεκτέλεστο (Μετρό Θεσσαλονίκης) ουσιαστικά θα το εκτελέσει η Άκτωρ και θα εισπράξει κάποια προμήθεια η εταιρεία.
Η βιωσιμότητα στηρίζεται στην είσπραξη αποζημιώσεων.
Ο λόγος για την ΑΕΓΕΚ, η οποία στις λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου μας θυμίζει πως αναμένει την κατάληξη των διαιτητικών και δικαστικών αξιώσεων των κοινοπραξιών οι οποίες συμμετέχουν στο έργο Μετρό Θεσσαλονίκης και διεκδικούν συνολικό ποσό 717 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να τονιστεί πως η εταιρεία έχει περάσει στον έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες από το ελληνικό δημόσιο έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί ξανά και ξανά αυξάνοντας το δημόσιο χρέος και φορτώνοντας με βάρη τους πολίτες.
Μέσω της ΑΕΓΕΚ ζητούν τεράστιες αποζημιώσεις, οι οποίες σύμφωνα με πηγές της αγοράς έχουν βάση, καθώς δεν ευθύνεται η εταιρεία για όλα όσα έχουν γίνει στο πολύπαθο αυτό έργο.
Ειδικότερα όσον αφορά το έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, στο ανάδοχο σχήμα του οποίου συμμετέχει η ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε., έχει εμφανιστεί σημαντική καθυστέρηση στην εκτέλεσή του, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, οι οποίες δεν οφείλονται στο ανάδοχο σχήμα, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες, σύμφωνα με την εταιρεία.
Το γεγονός αυτό μάλιστα επιβεβαιώθηκε και από σχετική απόφαση του αρμοδίου
Διαιτητικού Δικαστηρίου, που ανέλαβε την επίλυση διαφορών που ανέκυψαν μεταξύ της αναδόχου κοινοπραξίας και του Κύριου του Έργου (ΚτΕ), το οποίο έκρινε ότι την 1η Δεκεμβρίου 2014 παρήλθε, για λόγους που δεν ανάγονται στη σφαίρα ευθύνης της αναδόχου, η οριακή προθεσμία κατασκευής του έργου, μέχρι την οποία είναι υποχρεωμένος ο ανάδοχος, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων, να εκτελεί έργο και έκτοτε και μέχρι σήμερα δεν υφίσταται νόμιμο χρονοδιάγραμμα.
Κατόπιν της εκδοθείσας, κατά τα ανωτέρω, απόφασης η ανάδοχος κοινοπραξία υπέβαλε στον ΚτΕ, ως είχε το δικαίωμα, κατά τους όρους της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων, αίτηση διάλυσης της σύμβασης του Μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία απορρίφθηκε από τον ΚτΕ και η σχετική διαφωνία έχει αχθεί προς επίλυση από το αρμόδιο Διαιτητικό Δικαστήριο. Η εκτέλεση του εν λόγω έργου επανεκινήθηκε από τις αρχές του 2016 σε συγκεκριμένες θέσεις του έργου, με την κατασκευή επί τη βάσει προσωρινών χρονοδιαγραμμάτων. Σημειώνεται ότι πέραν της ανωτέρω διαιτητικής απόφασης για την οριακή προθεσμία του έργου, έχουν αχθεί προς επίλυση από τα αρμόδια Διαιτητικά Δικαστήρια και άλλες διαφωνίες (παλαιές και νέες) συνολικού αιτούμενου ποσού μέχρι σήμερα 717 εκ.ευρώ . Μέχρι τούδε έχει επιδικασθεί στην ως άνω ανάδοχο, δυνάμει τελεσίδικων και άμεσα εκτελεστών αποφάσεων, συνολικό ποσό της τάξεως των 149 εκατ. ευρώ πλέον τόκων.
Ειδικότερα από το ως άνω ποσό : α) 41 εκατ. ευρώ περίπου (συμπεριλαμβανομένων τόκων) εισπράχθηκε στα τέλη του 2015, β) 58 εκατ. ευρώ περίπου αναμένεται να εισπραχθούν μέσω σύνταξης Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων Εργασιών (ΑΠΕ) και γ) 50 εκατ. ευρώ περίπου δικαιούται η ανάδοχος να εισπράξει με την αναλογική εφαρμογή των εν λόγω διαιτητικών αποφάσεων για χρονικές περιόδους μεταγενέστερες αυτών που αφορούσαν οι συγκεκριμένες διαφωνίες.
Περαιτέρω υφίστανται σε εκκρεμότητα προς εκδίκαση διαφωνίες για το συγκεκριμένο έργο, το άθροισμα των αιτημάτων των οποίων, υπολογίζεται τουλάχιστον σε 450 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της εταιρείας με βάση τα παραπάνω σημειώνει πως η αρνητική οικονομική θέση, η οποία εμφανίζεται προς το παρόν σε επίπεδο της εταιρείας ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε., θα αναστραφεί.
Σύμφωνα με το μετοχολόγιο η Πειραιώς ελέγχει το 19,38% και η Alpha Bank το 17,75%.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης