Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με ευρωπρόστιμα έως 390 εκατ. ευρώ απειλείται η ΔΕΗ αν δεν λάβει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

tags :
Με ευρωπρόστιμα έως 390 εκατ. ευρώ απειλείται η ΔΕΗ αν δεν λάβει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας
Υπόχρεες να συμβάλουν στην προσπάθεια εξοικονόμησης, ανάλογα με το μερίδιο που ελέγχουν στην αγορά, είναι επίσης οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, οι εταιρίες προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς και οι επιχειρήσεις εμπορίας υγρών καυσίμων
Δεν έχουν τέλος τα επιπλέον κόστη που καλείται να επωμιστεί η ΔΕΗ προκειμένου να προσαρμοστεί τόσο η ίδια, όσο και η χώρα, στις πολλαπλές απαιτήσεις του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου που αφορά τις διάφορες συνιστώσες της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.
Στο πλαίσιο λοιπόν της πολιτικής της ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας όπως αυτή περιγράφεται από την Οδηγία 27/2012, η οποία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με τον Ν.4342/2015, η ΔΕΗ κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος για την εξοικονόμηση, με τη μορφή προστίμων, της τάξης των 290 εκατ. ευρώ - 390 εκατ. ευρώ.
Και θα κληθεί να καταβάλει αυτά τα ποσά, εφόσον δεν καταφέρει από την 1η  Ιανουαρίου του 2017 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, να λάβει μέτρα που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 97 ktoe, στην τελική κατανάλωση ενέργειας της χώρας.
Βεβαίως η ΔΕΗ δεν είναι η μόνη εταιρία του ενεργειακού τομέα που θα επιβαρυνθεί από το κόστος της εξοικονόμησης.
Το μέτρο αφορά όλες τις εταιρίες λιανικής πώλησης ενέργειας (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων) και κατανέμεται ανάλογα με το μερίδιο που ελέγχουν στην αγορά.
Έτσι μεταξύ των υπόχρεων είναι οι ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού, οι εταιρίες προμήθειας φυσικού αερίου αλλά και οι εταιρίες εμπορίας υγρών καυσίμων, οι οποίες ήδη αμφισβητούν την εμπλοκή τους στην υπόθεση της εξοικονόμησης ενέργειας υποστηρίζοντας ότι η σύνδεση τους με την τελική κατανάλωση ενέργειας δεν είναι σταθερή και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι μετρήσιμη (World Energy News http://www.worldenergynews.gr/index.php/2016-09-23-09-14-04/item/4164)

Καθυστέρηση στην κατανομή της υποχρέωσης εξοικονόμησης

Πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι το όλο ζήτημα της κατανομής της υποχρέωσης εξοικονόμησης στους εμπλεκόμενους, παρουσιάζει ήδη τεράστια η καθυστέρηση, αφού ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 2014 και ο χρόνος μετράει από την 1η Ιανουαρίου 2017.  
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπονεί σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο δεν αποκλείεται να ενταχθεί σε κάποιο από τα νομοθετήματα που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές και να «χαθεί»  μέσα στον ορυμαγδό των μέτρων.
Πάντως σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Μέτρων Εξοικονόμησης Ενέργειας στην Τελική Χρήση, εθνικός στόχος είναι η εξοικονόμηση 3.334 ktoe ή 38.918 MWh μέχρι το 2020 (1ktoe αντιστοιχεί σε 11.673 MWh).
Το ποσοστό εξοικονόμησης που αναλογεί στις ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα είναι το 10% του εθνικού στόχου δηλαδή 333 ktoe.
Από τους 333 ktoe, στη ΔΕΗ αναλογεί με βάση τη συμμετοχή της στην τελική χρήση ενέργειας, δηλαδή με βάση το μερίδιο της στη λιανική κατανάλωση ρεύματος, το 29,1% δηλαδή σε περίπου 97 ktoe.
Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι στην περίπτωση που η ΔΕΗ, όπως και οι υπόλοιπες ενεργειακές εταιρίες, δεν επιτύχει το στόχο εξοικονόμησης που της αναλογεί, τότε θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο που υπολογίζεται σε περίπου 3 - 4 εκατ. ευρώ ανά 1 ktoe.
Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμα μεταξύ 290 εκατ. - 390 εκατ. ευρώ.

Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών

Εν όψει αυτών των νέων υποχρεώσεων, που ας σημειωθεί δεν θα λήξουν το 2020, αλλά αναμένεται να επεκταθούν έως το 2030 (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την αναθεώρηση της σχετικής οδηγίας ώστε να επεκταθεί η ισχύς της τόσο χρονικά, όσο και ποσοτικά) η ΔΕΗ καταρτίζει κάποια σχέδια για την ευαισθητοποίηση των πελατών της στον τομέα της εξοικονόμησης.
Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχέδια για παροχή εκπτώσεων στους πελάτες της ΔΕΗ από καταστήματα λευκών συσκευών, τα προγράμματα αντικατάστασης λαμπτήρων με την ανάληψη του κόστους από τη ΔΕΗ και την υπογραφή μακροχρόνιου σταθερού συμβολαίου προμήθειας με τους καταναλωτές, αλλά και η προσφορά ενεργειακής επιθεώρησης και συμβουλών εξοικονόμησης, σε μεγάλους πελάτες του τριτογενούς τομέα με ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της προμήθειας ρεύματος.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης