Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αλώβητες οι αμοιβές της διοίκησης και των στελεχών της Μπάμπης Βωβός παρά το πρόγραμμα εξυγίανσης

Αλώβητες οι αμοιβές της διοίκησης και των στελεχών της Μπάμπης Βωβός παρά το πρόγραμμα εξυγίανσης
Η βελτίωση του ισολογισμού τα τελευταία χρόνια και τα περιθώρια για τη συνέχεια – Πόσο συρρικνώθηκε η αξία των επενδυτικών ακινήτων
Μπορεί η Μπάμπης Βωβός να βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης και να έχει ενταχθεί στο άρθρο 99, ωστόσο σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια μετά την αίτηση υπαγωγής η εικόνα του ομίλου δείχνει πως τα περιθώρια βελτίωσης είναι περιορισμένα πλέον.
Μάλιστα την ίδια ώρα που οι μέτοχοι λαμβάνουν μεγάλες ζημιές και βλέπουν την καθαρή θέση να είναι αρνητική κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, βλέπουν και τις αμοιβές των στελεχών και των μελών της διοίκησης να μην έχουν μειωθεί στα χρόνια της κρίσης.
Η δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί σημαντικά αλλά οι αμοιβές παραμένουν υψηλές.
Πιο αναλυτικά, το 2015 οι αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης έφτασαν το 1,1 εκατ. ευρώ την ώρα που τα συνολικά έσοδα μίσθωσης επενδυτικών ακινήτων ανήλθαν στα 3,3 εκατ. ευρώ και το απασχολούμενο προσωπικό του ομίλου ήταν στα 20 άτομα.
Το 2014 το αντίστοιχο κονδύλι ήταν ύψους 1,41 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρχαν και απαιτήσεις προς την εταιρεία ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.
Σε αυτή τη χρήση τα συνολικά έσοδα του ομίλου είχαν διαμορφωθεί στα 3,7 εκατ. ευρώ και οι ζημιές ήταν ύψους 26,6 εκατ. ευρώ.
Το 2013 οι αμοιβές ήταν 1,15 εκατ. ευρώ με τον συνολικό τζίρο μόλις στα 5,1 εκατ. ευρώ και τις ζημιές στα 84 εκατ. ευρώ.
Το 2012 οι αμοιβές ήταν ύψους 1,45 εκατ. ευρώ με τα έσοδα στα 12,1 εκατ. ευρώ και τις ζημιές στα 304 εκατ. ευρώ!
Το 2011 τα στελέχη και η διοίκηση έλαβε το ποσό των 1,68 εκατ. ευρώ ως αμοιβή για τις ζημιές ύψους 80,3 εκατ. ευρώ που εμφάνισε η εταιρεία μετά από πωλήσεις 32 εκατ. ευρώ.
Και το 2010 πάντως οι αμοιβές δεν ήταν αμελητέες και διαμορφώθηκαν στα 1,32 εκατ. ευρώ με τον όμιλο να εμφανίζει ζημιές «μαμούθ» ύψους 273 εκατ. ευρώ μετά από έσοδα 34,8 εκατ. ευρώ.
Το 2009 ήταν μία ακόμη καλή χρονιά για τα στελέχη και τη διοίκηση της Βωβός καθώς έλαβαν 1,34 εκατ. ευρώ και ο όμιλος εμφάνισε ζημιές 76,8 εκατ. ευρώ με έσοδα 35 εκατ. ευρώ.
Το 2008 έλαβαν 1,53 εκατ. ευρώ με τους μετόχους να βλέπουν ζημιές 120,7 εκατ. ευρώ έπειτα από έσοδα 31,5 εκατ. ευρώ.

Πόσο έχει βελτιωθεί ο ισολογισμός και τι περιθώρια υπάρχουν

Η εταιρεία αναφέρει στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις πως με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που εγκρίθηκε στο σύνολό του, η εταιρεία έχει ήδη προβεί σε απομείωση υποχρεώσεων σε προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές, σε πιστωτικά ιδρύματα και προς το ελληνικό δημόσιο.
Σημειώνεται πως η εταιρεία πούλησε το υπό κατασκευή εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό έναντι 23,6 εκατ. ευρώ στις πιστώτριες τράπεζες, όπως και το οικόπεδο στο Σούνιο έναντι 10 εκατ. ευρώ.
Εταιρείες leasing κατήγγειλαν συμβάσεις με την εταιρεία με αποτέλεσμα ακίνητα να περάσουν σε αυτές και έτσι απομειώθηκε η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων του ομίλου κατά 27 εκατ. ευρώ.
Τώρα η αξία των ακινήτων είναι κάτω από 170 εκατ. ευρώ αλλά υπάρχουν προσημειώσεις ύψους 384 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η αξία των ακινήτων στο τέλος του 2011 ήταν στα 732 εκατ. ευρώ.
Στο εξάμηνο εμφάνισε κέρδη 14,8 εκατ. ευρώ λόγω υπεραξίας από πώληση ακινήτου, αλλά το σύνολο των υποχρεώσεων ήταν στα 429,8 εκατ. ευρώ.
Οι τραπεζικές ανέρχονταν στα 338 εκατ. ευρώ και υπήρχαν απαιτήσεις μόλις 3,4 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 997 χιλ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ήταν αρνητική κατά 253 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω δείχνουν πως τα περιουσιακά στοιχεία δεν επαρκούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων.
Η εικόνα αν συγκριθεί με τη χρήση του 2012 έχει βελτίωση, αλλά από ‘δω και πέρα τα περιθώρια είναι περιορισμένα.
Στο τέλος του 2012 είχε υποχρεώσεις 890 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 58 εκατ. ευρώ.
Στις τράπεζες χρωστούσε 750 εκατ. ευρώ περίπου.
Η μετοχική σύνθεση πιθανότατα θα αλλάξει όταν μετατραπεί σε μερικά χρόνια σε μετοχές το ομολογιακό δάνειο που αποφάσισε η γενική συνέλευση συνολικής αξίας 49,2 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης