Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στις 7 Μαρτίου αποφασίζει η ΔΕΗ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές - Πιθανή η λύση της αποκοπής ρεύματος

Στις 7 Μαρτίου αποφασίζει η ΔΕΗ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές - Πιθανή η λύση της αποκοπής ρεύματος
Σε ότι αφορά στους οφειλέτες έως και 500 ευρώ συνεχίζει να ισχύει η δυνατότητα υποβολής αίτησης έως 30 Απριλίου, προκειμένου να ανασταλεί η πληρωμή του οφειλόμενου ποσού για 1 έτος
Στη συνεδρίαση της Τρίτης 7 Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένεται να επανεξετάσει τη στάση της επιχείρησης έναντι των καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει από πουθενά μήνυμα, ότι η ΔΕΗ προτίθεται να προχωρήσει σε παράταση της ισχύος της ρύθμισης των 36 δόσεων, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση προβληματίζει έντονα τη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία παράλληλα διαπιστώνει ότι η δυναμική του προγράμματος ρύθμισης οφειλών σε 36 δόσεις έχει εξαντλήσει τη δυναμική του.
Οι καταναλωτές δεν ανταποκρίνονται και δεν προχωρούν σε ρυθμίσεις οφειλών εκμεταλλευόμενοι τον άτυπο, αλλά γνωστό πλέον σε όλους κανόνα, που λέει ότι η ΔΕΗ δεν κόβει το ρεύμα για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ.

Καταφυγή στη λύση της αποκοπής του ρεύματος;

Έτσι, η μόνη λύση που έχει πλέον στη διάθεση της η διοίκηση της ΔΕΗ είναι η αυστηροποίηση της στάσης της και η εφαρμογή του σχετικού κώδικα που προβλέπει αποκοπή της ηλεκτροδότησης μετά την παρέλευση 115 ημερών από τη στιγμή που η οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη.
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο εφαρμογής της ρύθμισης των 36 δόσεων φαίνεται ότι η ΔΕΗ δεν θα την ανανεώσει, αλλά αναζητεί άλλους τρόπους αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα που λήγει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου και το οποίο αναμένεται να ισχύσει ατύπως μέχρι τη λήψη νέων αποφάσεων από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ απευθύνεται σε καταναλωτές που είχαν ενταχθεί στις 36 δόσεις αλλά στη συνέχεια δεν τήρησαν τη ρύθμιση.
Σε αυτούς του καταναλωτές δόθηκε η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση των 36 δόσεων για το τρέχον συνολικό ποσό οφειλής τους, το οποίο ρυθμιζόταν στον εναπομείναντα αριθμό δόσεων από τις αρχικές 36, με άμεση καταβολή της 1ης δόσης.

Έως τέλη Απριλίου οι ρυθμίσεις για οφειλές μέχρι 500 ευρώ

Σε ότι αφορά στους οφειλέτες έως και 500 ευρώ συνεχίζει να ισχύει η δυνατότητα υποβολής αίτησης έως 30 Απριλίου, προκειμένου να ανασταλεί η πληρωμή του οφειλόμενου ποσού για 1 έτος, υπό την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης εξόφλησης των λογαριασμών που θα εκδοθούν εφεξής.
Στους οφειλέτες αυτούς παρέχεται έκπτωση 10% επί της συνολικής αξίας του ρεύματος.
Εξάλλου με το υφιστάμενο πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ προβλέπεται για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά ότι εφαρμόζονται:
• Ευνοϊκές προβλέψεις για οφειλές έως 1.000 Ευρώ με ρύθμιση σε 24 δόσεις χωρίς προκαταβολή
• Για οφειλές άνω των 1.000 Ευρώ δίνονται δύο επιλογές:
α) Άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 18 μηνιαίες δόσεις ή
β) Άμεση καταβολή του 20% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 36 μηνιαίες δόσεις
Τέλος για τις μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις προβλέπεται 10% άμεση καταβολή και ποσό δόσης κατ' ελάχιστο το 20% του Μέσου Μηνιαίου Λογαριασμού, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 μηνιαίες και μέγιστο τις 36 μηνιαίες.

Πηγή: www.worledenergynews.gr 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης