Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η αντεπίθεση των αλυσίδων απέναντι στο νέο Σκλαβενίτη - Το μπαράζ της ΑΒ Βασιλόπουλος και η κάθοδος του Μασούτη

tags :
Η αντεπίθεση των αλυσίδων απέναντι στο νέο Σκλαβενίτη - Το μπαράζ της ΑΒ Βασιλόπουλος και η κάθοδος του Μασούτη
Ήδη η Μασούτης συζητεί την εξαγορά μικρής τοπικής αλυσίδας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και αναζητεί ευκαιρίες για την επέκταση του δικτύου της
Επί ποδός πολέμου έχουν τεθεί οι αλυσίδες σουπερμάρκετ καθώς η επαναλειτουργία των καταστημάτων της Μαρινόπουλος από τις αρχές Μαρτίου από τον Σκλαβενίτη βάζει φωτιά στον ανταγωνισμό και θέτει σε εγρήγορση όλους τους μεγάλους παίκτες της αγοράς.
Σύμφωνα με στελέχη του λιανεμπορίου η μάχη που θα ξεσπάσει μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι σκληρή καθώς όλοι θέλουν να διατηρήσουν πάσει θυσία τα μερίδια αγοράς που κέρδισαν μέσα στο 2016, λόγω και της κατάρρευσης του Μαρινόπουλου.
Όπως για παράδειγμα η βορειοελλαδίτικη αλυσόδα Μασούτηςη οποία αφού κυριάρχησε στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας - διαθέτει πλέον το 34% της συγκεκριμένης αγοράς -, πέρασε στη Δυτική Ελλάδα, κατέβηκε στη Θεσσαλία και αναπτύσσει, την παρουσία της στη Στερεά Ελλάδα και στην Εύβοια, ενώ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της αναζητώντας την κατάλληλη χρονική στιγμή για να τις εκδηλώσει.
Ήδη η Μασούτης συζητεί την εξαγορά μικρής τοπικής αλυσίδας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και αναζητεί ευκαιρίες για την επέκταση του δικτύου της.
Σε μπαραζ προσφορών, αλλά και σε ενίσχυση του δικτύου τους ετοιμάζονται να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες αλυσίδες σουπερμάρκετ όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος.
Ήδη η αλυσόδα ετοιμάζεται να ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες ένα ατάστημα ΑΒ Food Market (Βασιλόπουλος) στα Χανιά. Πρόκειται, μάλιστα, για το πρώτο περιφερειακό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας σε ολόκληρη την Κρήτη.
Ήδη η ΑΒ Βασιλόπουλος, έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα στο άνοιγμα και άλλων καταστημάτων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, επιλέγοντας το πλάνο της αυτόνομης ανάπτυξης το οποίο έχει αποφασίσει.
Ήδη μέσα στους πρώτους μήνες του 2016 η  ΑΒ Βασιλόπουλος προχώρησε σε επενδύσεις 54 εκατ. ευρώ ενώ την την περασμένη τριετία (2013-2015) το ποσό επενδύσεων ανήλθε σε 260 εκατ. ευρώ.
Με μόνιμες προσφορές αναμένεται να αντιμετωπίσει τον οξύ ανταγωνισμό και οι αλυσίδες My Market, Γαλαξίας, αλλά και άλλες μικρότερες του κλάδου, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να διατηρήσουν τα κεκτημένα της προηγούμενης χρονιάς.
Κερδισμένοι από αυτό τον πόλεμο αναμένεται να βγουν οι καταναλωτές, οι οποίοι αν αξιοποιήσουν τον «πόλεμο των προσφορών», τότε, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το όφελος μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 500 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 14% της μέσης ετήσιας δαπάνης που πραγματοποιεί ένα νοικοκυριό για την αγορά τροφίμων.

Έρχονται συγωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο

Με δεδομένο πάντως ότι η πίτα στο λιανεμπόριο βαίνει διαρκώς μειούμενη, στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως οι συγχωνεύσεις - εξαγορές μεταξύ των παικτών που υπάρχουν ήδη στην αγορά είναι μονόδρομος, προκειμένου να δημιουργηθούν εύρωστα σχήματα.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ συνολικά υποχώρησαν κατά 2,1% σε σύγκριση με το 2014,
Η υποχώρηση των πωλήσεων μάλιστα επιταχύνθηκε το 2015, καθώς το 2014 επίσης είχαν υποχωρήσει οι πωλήσεις σε σύγκριση με το 2013, αλλά με μικρότερο ρυθμό, κατά 1,4%.
Είναι ενδεικτικό ότι το λιανεμπόριο τροφίμων στο διάστημα από το 2008 - 2015, καταγράφει απώλειες πάνω από 6 δισ. ευρώ ποσό που μεταφράζεται σε σωρευτική υποχώρηση της τάξεως του 25%.
Ως εκ τούτου αναμένεται σύντομα να υπάρξει συννένωση δυνάμεων στον κλάδο με σκοπό την αντιμετώπιση του μεγάλου ανταγωνισμού, όπως έγινε πρόσφατα με τις δύο αλυσίδες Κρητικός και Γρηγοριάδης.
Οι δύο αμιγώς ελληνικές εταιρείες προχώρησαν σε συνεργασία με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου σχήματος μέσω της συμμετοχής της Κρητικός στη μετοχική σύνθεση της Γρηγοριάδης.
Μέσω του νέου σχήματος, η Κρητικός εισέρχεται και στη Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας τη δυνατότητα στους πελάτες της να λάβουν όλα τα οφέλη που θα προκύψουν από τις συνέργειες.
«Η κίνηση αυτή προδιαγράφει τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν στον κλάδο των σουπερμάρκετ μέσα στους επόμενους μήνες. Λίγοι θα αντέξουν. Και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοί θα είναι αυτοί που θα καταφέρουν να βγουν νικητές την επόμενη μέρα», τονίζει στο bankingnews.gr στέλεχος μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης