Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο νόμος Κατρούγκαλου φέρνει κινητοποιήσεις στο κλάδο των πρατηριούχων καυσίμων και λουκέτα

Ο νόμος Κατρούγκαλου φέρνει κινητοποιήσεις στο κλάδο των πρατηριούχων καυσίμων και λουκέτα
Το μεγάλο «αγκάθι» των βενζινοπωλών είναι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να καταβάλλουν
Ένα βήμα πριν το λουκέτο ο κλάδος των πρατηρίων υγρών καυσίμων.
Το μεγάλο «αγκάθι» των βενζινοπωλών είναι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να καταβάλλουν σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ( Π.Ο.Π.Ε.Κ) κ. Γιώργος Ασμάτογλου είπε στο worldenergynews και bankingnews.gr, ότι δεν είναι δυνατόν ο επιχειρηματίας πρατηριούχος να εργάζεται για 800 ευρώ το μήνα όταν η επένδυση του πρατηρίου ξεπερνά τις 300.000 ευρώ .
Προσθέτει ότι ποιος θα αναλάβει το ρίσκο της διαχείρισης ενός πρατηρίου όταν ο υπάλληλος θα έχει τις ίδιες οικονομικές απολαβές με αυτόν που τον έχει προσλάβει;
Ο κ. Ασμάτογλου θεωρεί ότι ο κόμπος έφθασε στο χτένι με τον κλάδο να οδηγείτε σε κατάρρευση.
Ο πρόεδρος της Π.Ο.Π.Ε.Κ διευκρινίζει ότι ο πρατηριούχος με έσοδα 70.000 ευρώ το χρόνο θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 18.745 ευρώ όταν τα εταιρικά πρατήρια έχουν έσοδα υψηλότερα των 70.000 ευρώ θα πληρώσουν τις ίδιες εισφορές ακόμη και στην περίπτωση που α έσοδα ξεπεράσουν το 1 εκατ. ευρώ
Ένα πρατήριο με καθαρά έσοδα 50.000 ευρώ το χρόνο, το 70% των εσόδων θα κατευθυνθούν στα κρατικά ταμεία όπως οι φόροι, σε ασφαλιστικές εισφορές για να μείνουν στο ιδιοκτήτη και διαχειριστή το ποσό των 10.000 ευρώ το χρόνο.
Ο κ. Ασματόγλου θεωρεί βέβαιο ότι αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις από την πολιτείας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, εκτιμά ότι τα πρατήρια θα κλείσουν διότι δεν θα υπάρχει λόγος να παραμείνουν ανοικτά με αυτές τις συνθήκες.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) σε ανακοίνωση της υιοθετεί απόλυτα τις θέσεις της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Β.Ε.), στην επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες εκφράζουν στο σύνολο τους, τις πάγιες θέσεις της Π.Ο.Π.Ε.Κ.
Η Π.Ο.Π.Ε.Κ. έχει επισημάνει τα τελευταία χρόνια κατ’ επανάληψη τα οξυμένα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για την επιβίωση τους τα Πρατήρια Καυσίμων, με επιστολές στις εκάστοτε Κυβερνήσεις και στα αρμόδια Υπουργεία.

Σε απόγνωση οι πρατηριούχοι

Μετά τη συνδυασμένη εφαρμογή, από 1.1.2017, των μέτρων για τη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις εκ του νόμου υποχρεωτικές καταβολές που αφορούν τη λειτουργία των πρατηρίων, μαζί με τον Αθέμιτο Ανταγωνισμό από την Ανεξέλεγκτη Παράνομη Διακίνηση Καυσίμων και την Αυξανόμενη Καθημερινά Καθετοποίηση της Αγοράς Πετρελαιοειδών.
Η κατάσταση είναι τραγική και οι υποχρεώσεις είναι εκτός ελέγχου, αφού συνολικά ξεπερνάνε το ετήσιο εισόδημα!
Μόνο για τις βασικές - τυπικές υποχρεώσεις σε φόρους, εισφορές και προμήθειες τραπεζών τα ποσοστά καταβολών κυμαίνονται για εισοδήματα 20 ως 40 χιλ. ευρώ, από 87,56% μέχρι 93,74% του εισοδήματος!.
Η Π.Ο.Π.Ε.Κ καλεί όλους τους πρατηριούχους καυσίμων σε ετοιμότητα πανελλαδικών κινητοποιήσεων το αμέσως προσεχές διάστημα.
Σήμερα ο κλάδος περιλαμβάνει 5.500 πρατήρια εκ των οποίων τα 1.000 είναι εταιρικά δηλαδή ανήκουν στους δύο ομίλους ΕΛΠΕ και Motor Oil.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης