Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα κατορθώματα των μετόχων της Moda Bagno και το αργοπορημένο ξύπνημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Τα κατορθώματα των μετόχων της Moda Bagno και το αργοπορημένο ξύπνημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Ενώ έκαναν συναλλαγές και έλαβαν αμοιβές πάνω από 2,5 εκ ευρώ οι διοικούντες και μέτοχοι, χρωστούν λεφτά στην εισηγμένη και τα ρίχνουν όλα στην κρίση και στο ότι δεν παίρνουν μέρισμα!
Στην Ελλάδα όλα απαγορεύονται και όλα επιτρέπονται.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την απάντηση της εταιρίας Moda Bagno του γνωστού επί πολλά χρόνια για την κοσμική του ζωή επιχειρηματία Νικόλαο Βαρβέρη.

Πέρα από το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θυμήθηκε να ρωτήσει μετά από έξι χρόνια είναι αξιοσημείωτες οι δικαιολογίες που χρησιμοποιεί η εταιρία στην απάντησή της προκειμένου να δικαιολογήσει μια πράξη που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιριών ενώ είναι απορίας άξιον τι ακριβώς ελέγχει ο ορκωτός ελεγκτής επί αρκετά έτη.
Η εταιρία αναφέρεται στη μη δυνατότητα διανομής μερίσματος από το 2010 και μετά λόγω των συνεχών ζημιών προκειμένου να δικαιολογήσει την παροχή χρηματικών διευκολύνσεων.
Μάλιστα ισχυρίζεται ότι «οι απαιτήσεις από συνδεδεμένα μέρη και σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, έχουν μειωθεί σημαντικά, αφενός στο κλείσιμο του 2015, αφετέρου μειωμένες και σε σχέση με τα έτη 2014 και 2013, κυρίως όμως εν μέσω της οικονομικής ύφεσης που πλήττει και την χώρα μας».
Μάλιστα ισχυρίζεται ότι τα συνδεδεμένα μέρη καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να μειώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με την απάντησή της οι απαιτήσεις από μέλη της διοίκησης το 2013 από 397 χιλ €, το 2014 μειώθηκαν στα 344 χιλ €, ενώ το 2015 το υπόλοιπο 31/12 ήταν στα 217 χιλ €.
Επίσης το συνολικό υπόλοιπο της απαίτησης από τον κο Αλέξανδρο Βαρβέρη γιού του Νικόλαου Βαρβέρη, ανέρχεται στις 31/12/2016 στο ποσό των 54χιλ € και ειδικά από τις προκαταβολές, το υπόλοιπο του κου Αλέξανδρου Βαρβέρη είναι στις 31/12/2016 στα 33 χιλ €.
Αυτό που δεν αναφέρει η εταιρία είναι ως τι λαμβάνει ο κ. Αλέξανδρος Βαρβέρης χρήματα.
Ανατρέχοντας πάντως στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2017 της Βαρβέρης διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με την 31/12/2016 καθώς το υπόλοιπο ανέρχεται σε 216 χιλιάδες Ευρώ περίπου.
Την ίδια στιγμή τα διευθυντικά στελέχη και μέλη της διοίκησης εισπράττουν από αμοιβές 187 χιλιάδες στο εξάμηνο ενώ το 2015 έχουν κάνει συναλλαγές και λάβει αμοιβές 415 χιλιάδες Ευρώ.
Το 2014 το ποσό σε εταιρική βάση είναι 474 χιλιάδες Ευρώ και το 2013 567 χιλιάδες Ευρώ.
Υπολογίζεται δηλαδή ότι οι συναλλαγές και αμοιβές μόνο για τα τελευταία 3,5 χρόνια πάνω από 1,5 εκ ευρώ ενώ στην πενταετία υπερβαίνουν τα 2,5 εκ ευρώ.
Στις οικονομικές καταστάσεις των τελευταίων ετών μάλιστα για να δικαιολογηθούν οι απαιτήσεις από διευθυντικά στελέχη και μέλη της διοίκησης σε άλλες περιπτώσεις αναφέρεται ότι αφορούν σε «επί πιστώσει πωλήσεις εμπορευμάτων και ληφθείσες προκαταβολές» και σε άλλες ότι «οι συναλλαγές αφορούν σε αγορές ειδών που εμπορεύεται η εταιρία και όμιλος».
Τι ακριβώς εννοούν όμως;
Ότι αγοράζουν οι μέτοχοι και διοκούντες εμπορεύματα και παίρνουν προκαταβολές;
Τι τα κάνουν άραγε τα εμπορεύματα που αγοράζουν;
Τα πουλούν ανταγωνιζόμενοι μια εισηγμένη εταιρία και μάλιστα με έμμεση χρηματοδότηση από την εισηγμένη;
Αυτά προφανώς δεν έχουν απασχολήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που μένει στο τυπικό και τη διάρκεια των απαιτήσεων.

N.K
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης