Επιχειρήσεις

Τα επικίνδυνα λύματα στο Θερμαϊκό, η σύμβαση που δεν τηρείται και η γαλλική επέλαση προς την ΕΥΑΘ

tags :
Τα επικίνδυνα λύματα στο Θερμαϊκό, η  σύμβαση που δεν τηρείται και η γαλλική επέλαση προς την ΕΥΑΘ
Κάτι ακούγεται όμως ότι το αδιέξοδο που δημιουργείται με το θέμα και ελλείψει πόρων ανοίγει το δρόμο για Γαλλική επέλαση προς την ΕΥΑΘ.
Μια περίεργη ιστορία εξελίσσεται εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη, με επιπτώσεις και για  τη   δημόσια  υγεία. 
Και  όπως  λένε  οι  ….κακές  γλώσσες  την   κατάσταση  αυτή συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της ΕΥΑΘ με … γαλλική παρότρυνση.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την  αρχή.
Η Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης προκαλούσε μόλυνση στο Θερμαϊκό. Αποφασίστηκε λοιπόν πριν μερικά χρόνια να γίνει ανακατασκευή του έργου προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.
Πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός και το   έργο ανατέθηκε   με κουτσουρεμένο προϋπολογισμό, σε σχέση με τις προμελέτες της   ΕΥΑΘ και της ΕΤΒΑ  ΒΙΠΕ ΑΕ.  
Το έργο παρότι ανατέθηκε δεν υλοποιήθηκε ποτέ αν και ο ανάδοχος παραμένει στη θέση του και πληρώνεται για άλλες παράλληλες εργασίες.
Έτσι τα μεγάλα προβλήματα ρύπανσης παραμένουν και παράλληλα  γεννώνται και πολλά ερωτηματικά:
Είναι άγνωστο τι γίνεται σε έκτακτα περιστατικά ρύπανσης;
Μπορεί η Μονάδα να ανταποκριθεί;
Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι η Μονάδα δεν μολύνει με επικίνδυνα ρυπογόνα απόβλητα τον Θερμαϊκό όπως επανειλημμένα έχουν δείξει οι μελέτες του ΑΠΘ;   
Εξάλλου ο ρόλος της ΕΥΑΘ εκτός των άλλων είναι να διασφαλίσει την αξιοπιστία της ποιότητας επεξεργασίας.
Σαν φορέας διαχείρισης του δικτύου και λειτουργίας η ΕΥΑΘ έχει την ευθύνη αν η Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) δεν έχει υποδομές και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.
Η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων που βρίσκεται;   
Η λυματολάσπη σήμερα που πηγαίνει;
Και αλήθεια πώς γίνεται να δέχεστε να πληρώνουν οι βιομήχανοι από το 2003, ποσά υποπολλαπλάσια του πραγματικού κόστους λειτουργίας της ΜΚΑ, γεγονός που επιβαρύνει άμεσα οικονομικά την ΕΥΑΘ, και τους καταναλωτές της;
Έτσι συνεχίζει να διαιωνίζεται το κατεστημένο που έχουν επιβάλει ορισμένοι και δεν προστατεύει κανείς το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων της.
Κάτι ακούγεται όμως ότι το αδιέξοδο που δημιουργείται με το θέμα και ελλείψει πόρων ανοίγει το δρόμο για Γαλλική επέλαση προς την ΕΥΑΘ.  
Εξάλλου το ενδιαφέρον γαλλικής εταιρείας για την εταιρεία ύδρευσης της Θεσσαλονίκης είναι παλιό.
Θα το δούμε άραγε κι αυτό από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης