Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με «κλειστά χαρτιά» οι δανειστές στη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ

tags :
Με «κλειστά χαρτιά» οι δανειστές στη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ
Στόχος του προέδρου της ΔΕΗ είναι να αποτραπεί η πώληση μονάδων της επιχείρησης και να απαλλαγεί η ΔΕΗ από την υποχρέωση να διαθέτει στον ανταγωνισμό λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ
Ακούν με προσοχή, γνωρίζουν σε βάθος τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά, κάνουν πιεστικές και στοχευμένες ερωτήσεις, αλλά δεν τοποθετούνται.
Με αυτό τον τρόπο περιγράφει υψηλόβαθμος παράγοντας που είναι σε θέση να γνωρίζει το πως εξελίσσονται οι συζητήσεις στο Χίλτον σχετικά με το μέλλον της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, τη στάση των εκπροσώπων της Τρόικας, οι οποίοι έχουν συναντηθεί ήδη τρεις φορές από την περασμένη Παρασκευή με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, προκειμένου να τους παρουσιάσει αναλυτικά την πρόταση του για το άνοιγμα της αγοράς χωρίς να διαλυθεί η ΔΕΗ στα εξ ον συνετέθη.
Όπως είναι γνωστό ο κ. Παναγιωτάκης έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση του για τη δημιουργία δυο θυγατρικών εταιριών της ΔΕΗ στις οποίες θα μεταβιβαστεί χαρτοφυλάκιο πελατών και εν συνεχεία θα πωληθούν προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο της επιχείρησης στη λιανική αγορά, στο 50% έως το 2020 όπως προβλέπει το Μνημόνιο.
Στόχος του προέδρου της ΔΕΗ είναι να αποτραπεί η πώληση μονάδων της επιχείρησης, απαίτηση που έχει τεθεί ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων από την πλευρά των δανειστών, αλλά και να απαλλαγεί η ΔΕΗ από την υποχρέωση να διαθέτει στον ανταγωνισμό λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Μάλιστα ευελπιστεί ότι η πώληση των δυο εταιριών προμήθειας θα οδηγήσει σε ταχεία αποκλιμάκωση του μεριδίου της ΔΕΗ ώστε μετά το 2017 να μην είναι αναγκαίες οι δημοπρασίες.

Αμφιβολίες δανειστών για την αποτελεσματικότητα του «σχεδίου Παναγιωτάκη»

Ωστόσο το «σχέδιο Παναγιωτάκη» έχει γεννήσει πολλά ερωτήματα στους δανειστές σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.
Ερωτήματα που δεν έλυσαν οι διαδοχικές συναντήσεις των εκπροσώπων των τριών πλευρών- υπουργείο, ΔΕΗ και θεσμοί- τις προηγούμενες ημέρες.
Χθες Κυριακή 5/3 δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση, ενώ έως αργά το βράδυ δεν είχε προγραμματιστεί, ο επόμενος γύρος επαφών.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δανειστών είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστεί η παραμονή των καταναλωτών στις νέες εταιρίες και δεν θα επιστρέψουν ξανά στη ΔΕΗ.
Ο κ. Παναγιωτάκης υποστηρίζει ότι για αυτόν ακριβώς το λόγω η ΔΕΗ επιθυμεί να παραμείνει ως παθητικός επενδυτής στις δυο εταιρίες, ενώ παράλληλα σχεδιάζει να προσλάβει νομική εταιρία που θα μπορούσε να προτείνει λύσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ επίσης παρουσίασε σχέδιο επιστολής προς όλους τους πελάτες της ΔΕΗ που θα ενταχθούν στις νέες εταιρίες ώστε να ερωτηθούν σχετικά.
Σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί εμφανίζονται ιδιαίτερα απαιτητικοί και πιεστικοί, ενώ γνωρίζουν σε βάθος τι ακριβώς συμβαίνει στη ΔΕΗ.
Ζήτησαν αναλυτικές πληροφορίες για την εκπτωτική πολιτική που ακολουθεί η εταιρία αλλά και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, εμμένοντας στο ζήτημα της μη αποκοπής της ηλεκτροδότησης και σημειώνοντας ότι οι επιλογές αυτές στρεβλώνουν την αγορά.
Είναι σαφές εξάλλου ότι πιέζουν προς ολοκλήρωση των νέων μέτρων, που τα χαρακτηρίζουν διαρθρωτικά, μέχρι τον Ιούνιο.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναζητεί τον τρόπο να «περάσει» τις όποιες αποφάσεις στο εσωτερικό της αλλά και στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και όπως φαίνεται το περιτύλιγμα για τις πωλήσεις κάθε είδους (μονάδων ή εταιριών προμήθειας) αναμένεται να είναι η ισχυροποίηση της ΔΕΗ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης