Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στενές επαφές ΕΛΠΕ με Exxon Mobil για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

tags :
Στενές επαφές ΕΛΠΕ με Exxon Mobil για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες
Tα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε συζητήσεις με τον αμερικανικό κολοσσό για την σύναψη κοινοπραξίας
"Τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τη βούληση, τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος, προκειμένου να προχωρήσουν -αυτόνομα, ή με διεθνείς συνεργασίες- στον εντοπισμό κοιτασμάτων" τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Τι εννοούσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ όταν ανέφερε αυτές τις φράσεις;
Το Worldenergynews.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα ΕΛΠΕ έχουν συνομιλήσει με την Exxon Mobill και βρίσκονται σε συζητήσεις με τον αμερικανικό κολοσσό για την σύναψη κοινοπραξίας που θα αναλάβει να επιταχύνει τις έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο Πέλαγος.
Στόχος είναι η οικοπεδοποίηση της ελληνικής θάλασσας στα πρότυπα της Κύπρου.
Είναι αλήθεια ότι οι έρευνες υδρογοναναθράκων στην ελληνική επικράτεια δεν έχουν κινηθεί με τους ρυθμούς που θα αναμενόταν.
Ομως η υλοποίηση αυτής της συμμαχίας θα δώσει την δυνατότητα στα Ελληνικά Πετρέλαια να επιταχύνουν πρωτοβουλίες, να προσδώσουν νέα δυναμική και να δημιουργήσουν προυποθέσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας καθώς και την ευρύτερη σημαντική ενίσχυση της οικονομίας της.
Η ΕXXON MOBILL όχι μόνο δραστηριοποιείται ήδη στα οικόπεδα της Κύπρου αλλά ο πρώην CEO της Ρεξ Τίλερσον είναι ο σημερινός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, που σημαίνει τεχνογνωσία στην περιοχή και μεγάλο εκτόπισμα στην αμερικανική κυβέρνηση.

Στόχος να φτάσουν στα 25 δισ οι δαπάνες για έρευνα της EXXON μέχρι το 2020

Οπως πρόσφατα έγραφε το Worldenergynews.gr:
Η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες της σε ανάντη επιχειρήσεις στα 25 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2020.
Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil προβλέπει αύξηση των δαπανών του σε ανάντη επιχειρήσεις της το 2017 κατά 16% σε σύγκριση με το 2016 στα 22 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Ακόμη, σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες της σε ανάντη επιχειρήσεις στα 25 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2020.
Η ExxonMobil αναμένεται να ξεκινήσει πέντε μεγάλα έργα έρευνας και εξόρυξης το 2017 και το 2018.
Πρόκειται για τα έργα στο πεδίο Odoptu της Άπω Ανατολής της Ρωσίας και στο πεδίο Hebron στον Ανατολικό Καναδά, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν έως το τέλος του 2017.
Το 2018 προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι ανάντη επιχειρήσεις στα πεδία Upper Zakum στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Barzan στο Κατάρ και Kaombo στην Αγκόλα.
Οι επενδύσεις αυτές θα ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο των ανάντη επιχειρήσεων της εταιρείας κατά 4-4,4 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα μέχρι το 2020, σύμφωνα με την ExxonMobil.
Η εταιρεία αναμένει επίσης, ότι η συνολική ετήσια αύξηση της παραγωγής της από τις λεκάνες Πέρμια και Μπάκεν στις ΗΠΑ θα φθάσει τα 750.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα έως το 2025.
Στοχεύει επίσης να προωθήσει πιο μακροπρόθεσμα σχέδια σε περιοχές όπως ο Καναδάς, η Γουιάνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της εταιρείας «στη Γουιάνα για παράδειγμα, δύο γεωτρήσεις που έγιναν το περασμένο έτος, επιβεβαίωσαν μια παγκόσμιας κλάσης ανακάλυψη με ανακτήσιμους πόρους άνω του 1 δισ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου, η εξόρυξη των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει έως το 2020».

Τι είπε ο κ. Στεργιούλης στους Δελφούς

«Η καταγραφή και αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο αποτελεί ιστορικό καθήκον για τη χώρα. Έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ και οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν "τη βούληση, τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος, προκειμένου να προχωρήσουν -αυτόνομα, ή με διεθνείς συνεργασίες- στον εντοπισμό κοιτασμάτων, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και την ενεργειακή θωράκιση της χώρας".
Ο κ. Στεργιούλης τόνισε ακόμη ότι η εξέλιξη αυτή, παράλληλα με τις σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα μεταβάλει τις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας και σε συνδυασμό με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και τη λειτουργία αποθηκευτικών χώρων υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα την αναδείξει σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας.
Ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε επίσης τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ΕΛΠΕ στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, μέσω της τήρησης αποθεμάτων 90 ημερών όσον αφορά στα υγρά καύσιμα που καλύπτουν πάνω από το 60% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας.
Σχετικά με την ενέργεια συνολικά στην Ευρώπη, ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε ότι παραμένει ευάλωτη σε πιθανές ενεργειακές κρίσεις καθώς η Ευρώπη εισάγει το 53% της ενέργειας που καταναλώνει, εξαρτάται ενεργειακά από το αργό πετρέλαιο (σχεδόν 90%), το Φυσικό αέριο (66%), τα στερεά καύσιμα (42%) και τα πυρηνικά καύσιμα (40%), ενώ εισάγει πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου αξίας άνω των 300 δισ. κάθε χρόνο.
Παράλληλα η ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% έως το 2030.
Επίσης, ο κ.Στεργιούλης τόνισε πως οι ενεργειακές εταιρείες υποχρεούνται να δραστηριοποιηθούν σε κάθε μορφή ενέργειας, παρά το γεγονός ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια να αποτελούν διεθνώς τον πυλώνα της ενεργειακής ασφάλειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης