Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Για το 2019 μετατίθεται η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων - Κατά 42% υποχώρησαν οι τιμές

tags :
Για το 2019 μετατίθεται η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων - Κατά 42% υποχώρησαν οι τιμές
Όπως εκτιμούν την διετία 2017-2018, θα υπάρξει οριακή πτώση, η οποία παραπέμπει μάλλον σε σταθεροποίηση
Για το 2019 παίρνει μετάθεση η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων - έστω και οριακή - σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank Property Services (EPS).
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ετήσια έκθεση τους για την αγορά κατοικίας «Μετά από μια μακρά περίοδο σε πτωτική πορεία, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων φαίνεται να έχουν φτάσει σε ένα σημείο όπου η ανάκαμψη μπορεί να είναι εφικτή. Η επαναφορά υγιών συνθηκών στην εγχώρια αγορά κατοικιών βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση με τις εξελίξεις γενικότερα στο πολιτικό πεδίο, το επίπεδο του διαθέσιμου εισοδήματος, την εξέλιξη της απασχόλησης και την αγορά της στεγαστικής πίστης».
Όπως εκτιμούν την διετία 2017-2018, θα υπάρξει οριακή πτώση, η οποία παραπέμπει μάλλον σε σταθεροποίηση, με τις συνθήκες σε κάθε περίπτωση να είναι ευμετάβλητες και την αγορά να επηρεάζεται – θετικά ή αρνητικά από τα γεγονότα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, δεδομένης της ρευστότητας που βιώνει το τελευταίο διάστημα η χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2008 μέχρι μέχρι το 2016 οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά 38,7% πανελλαδικά, ενώ στην Αθήνα η πτώση στις τιμές ανέρχεται στο 42,7% και στη Θεσσαλονίκη στο 41%.
Όσον αφορά την ζήτηση, η μεγαλύτερη καταγράφεται για την αγορά κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, και ειδικότερα στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές, όπως το Κολωνάκι και τα Ανάκτορα, στα νότια προάστια (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη) και στις παραδοσιακά ακριβές περιοχές του Παλαιού Ψυχικού, της Φιλοθέης, του Κεφαλαρίου, της Κηφισιάς και της Πολιτείας.
Όσον αφορά την αγορά εξοχικών κατοικιών υψηλότερη είναι η ζήτηση στους δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη αλλά και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής, από τη Βάρκιζα έως το Σούνιο.
Με βάση τους δείκτες για τις τιμές των κατοικιών όπως διαμορφώνονται από τη θυγατρική του ομίλου της Eurobank, το τελευταίο τρίμηνο του 2016 σημειώθηκε πτώση 1,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, ενώ ειδικά στην Αθήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν υψηλότερο, φτάνοντας στο 3,5%. Συνολικά για το 2016 η πτώση των τιμών πανελλαδικά ήταν 2,9% έναντι 6,9% το 2015. Ειδικά στην Αθήνα οι τιμές μειώθηκαν 5% το 2016 (5,8% το 2015) ενώ στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα 3%, ποσοστό σημαντικά μειωμένο έναντι του 7,9% του 2015.
Όσον αφορά το ενδιαφέρον επενδυτών, ανοδικές τάσεις παρατηρούνται στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος προσελκύει και τους περισσότερους υποψήφιους αγοραστές, με επίκεντρο της ζήτησης τα ξενοδοχεία, τις παραθεριστικές κατοικίες, τις μαρίνες και τις παραθαλάσσιες καινούριες αναπτύξεις. «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια θετική μεταστροφή στο εγχώριο real estate θα ήταν πιο εφικτή εφόσον επιλυόταν μέρος των προβλημάτων της αγοράς (όπως γραφειοκρατία, αβεβαιότητα σε σχέση με το χωροταξικό και το θεσμικό πλαίσιο, έλλειψη διαφάνειας, Κτηματολόγιο κ.τ.λ.). Επιπλέον, η πρόοδος στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων (ΟΛΠ, Ελληνικό), αλλά και μεγάλα έργα όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναμένεται να έχουν θετικά αποτελέσματα συνολικά στον τομέα του real estate στην Ελλάδα», αναφέρουν οι αναλυτές της Εurobank Property Services.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης