Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στην τελική ευθεία το διαπραγματεύσιμο ομόλογο του ΟΠΑΠ – Που αναμένεται να διαμορφωθεί το επιτόκιο

Στην τελική ευθεία το διαπραγματεύσιμο ομόλογο του ΟΠΑΠ – Που αναμένεται να διαμορφωθεί το επιτόκιο
Μεταξύ 15 και 17 Μαρτίου η δημόσια προσφορά για την κάλυψη της έκδοσης του ομολόγου – Αισιοδοξία για πλήρη κάλυψη
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η έκδοση του διαπραγματεύσιμου ομολόγου του ΟΠΑΠ ύψους 100-200 εκατ. ευρώ μετά και τη χθεσινή (Τετάρτη 9/3/2017) έγκριση του ενημερωτικού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η έκδοση αναμένεται να λάβει χώρα μεταξύ 15 και 17 Μαρτίου και στην αγορά υπάρχει αυξημένη αισιοδοξία για την πλήρη κάλυψή του με μάλιστα ένα καλό επιτόκιο για τον Οργανισμό που θα κυμανθεί μεταξύ 3,5% και 4% σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς.
Σημειώνεται πως το ομόλογο θα είναι πενταετούς διάρκειας, ενώ θα εκδοθούν 200.000 κοινές ομολογίες ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μία.
Η έκδοση εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης για θεσμικούς επενδυτές που αναζητούν πιο ασφαλείς επενδύσεις (η ελληνική πενταετία για παράδειγμα έχει σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο).
Επιπλέον, η έκδοση θα ενισχύσει το κύρος της συγκεκριμένης αγοράς του ΧΑ, η οποία είναι σχετικά καινούρια και διαπραγματεύονται τα ομόλογα της Housemarket (Φουρλής) και της MLS Πληροφορικής.
Χρηματιστηριακά στελέχη σημειώνουν πως «ποντάρουν» στην αναβάθμιση της εν λόγω αγοράς και περιμένουν και νέες εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες θα λειτουργήσουν θετικά και για τις χρηματιστηριακές εταιρείες, αφού θα αυξηθεί η γκάμα των προϊόντων που θα μπορούν να πουλάνε στους επενδυτές.
Τα κεφάλαια που θα αντλήσει ο ΟΠΑΠ θα βελτιώσουν την δομή του, αλλάζοντας το μοντέλο λειτουργίας του κατά τα πρότυπα των εταιρειών του εξωτερικού.
Ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται αυτή η αλλαγή με την επιλογή νέων τεχνολογικών συνεργατών, την προσθήκη virtual προϊόντων, με τον μετασχηματισμό των πρακτορείων, την εκπαίδευση των πρακτόρων κ.α.
Η αλλαγή των πρακτορείων θα ενισχύσει τα έσοδα των πρακτόρων, καθώς πλέον θα μπορούν να μετατραπούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προσφέροντας καφέ, σνακ κτλ.
Σημειώνεται πως είναι ανοικτή μία συζήτηση μεταξύ των πρακτόρων και της διοίκησης του ΟΠΑΠ, με την τελευταία να έχει προτείνει αλλαγή στον τρόπο αμοιβής των πρακτόρων, οι οποίοι όμως αντιδρούν.
Σημειώνεται πως με τις κεντρικές συμφωνίες που έχει πετύχει ο ΟΠΑΠ (π.χ. Cosmote TV, Nova κ.α.) έχουν εξοικονομηθεί 10 εκατ. ευρώ για τους πράκτορες.
Επιπλέον από την αναβάθμιση υφιστάμενων παιχνιδιών και την προσθήκη νέων (ΚΙΝΟ bonus, Ιππόδρομος, ΣΚΡΑΤΣ, Στοίχημα LIVE) έχει αυξηθεί ο τζίρος κατά 500 εκατ. ευρώ που μεταφράζεται σε 40 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα για τους πράκτορες.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε χθες στα 8,76 ευρώ ενισχυμένος κατά 2,58% και αποτιμάται στα 2,79 δισ. ευρώ.
Ο Οργανισμός θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2016 στις 29 Μαρτίου.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης