Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Την αποπληρωμή των δανείων που δόθηκαν από τις Συνεταιριστικές Τράπεζες που έκλεισαν ζητά ο εκκαθαριστής

tags :
Την αποπληρωμή των δανείων που δόθηκαν από τις Συνεταιριστικές Τράπεζες που έκλεισαν ζητά ο εκκαθαριστής
Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες
To «μαχαίρι στο λαιμό» βάζει ο ειδικός εκκαθαριστής PQH σε επιχειρηματίες που είχαν λάβει δάνεια από τις συνεταιριστικές τράπεζες που έριξαν «κανόνι» και τώρα απαιτεί την αποπληρωμή των επιχειρηματικών δανείων.
Πρόκειται για «βόμβα» μεγατόνων που φαίνεται ότι θα «σκάσει» και θα πλήξει την επιχειρηματική δραστηριότητα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν έδρα σε πόλεις των 200.000 κατοίκων, με δυσάρεστες επιπτώσεις στις μικρές κοινωνίες των επαρχιακών πόλεων.
Επιχειρηματίες που είχαν πάρει δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ και μικρότερα ποσά από συνεταιριστικές τράπεζες και οδηγήθηκαν στον εκκαθαριστή, λαμβάνουν επιστολές, με τις οποίες τους ενημερώνουν ότι η υποχρέωση τους είναι η αποπληρωμή του δανείου.
Σύμφωνα με επιχειρηματία που έλαβε γνώση υποστηρίζει ότι το δάνειο ήταν ενήμερο όταν η συνεταιριστική τράπεζα ήταν σε λειτουργία και διερωτάται γιατί πρέπει να πληρώσει ο ίδιος τα σφάλματα της διοίκησης.
Ωστόσο η περιγραφή για το πώς έφθασε η τράπεζα σε λουκέτο, δεν τους λύνει το πρόβλημα, καθώς ο διαχειριστής δεν δέχεται να συνεχισθεί κανονικά η αποπληρωμή του δανείου.
Ο ίδιος επιχειρηματίας, που για ευνόητους λόγους διατηρούμε την ανωνυμία του, είπε στο bankingnews ότι η απαίτηση αυτή είναι ικανή να κλείσει την επιχείρηση του, καθώς θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που πήρε η τράπεζα για την εκταμίευση του δανείου.
Το πρόβλημα αναμένεται να πάρει έκταση στις μικρές κοινωνίες που λειτουργούσαν οι συνεταιριστικές τράπεζες, καθώς η απαίτηση είναι βέβαιο ότι θα φέρει λουκέτα τις επιχειρήσεις, οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.
Το αίτημα των επιχειρηματιών είναι ο εκκαθαριστής να προχωρήσει σε ρύθμιση του δανείου θεωρούν ότι είναι ανέφικτο η μερική ή ολική αποπληρωμή των δανείων τους.
Οι επιχειρηματίες που δέχονται τις προτάσεις του εκκαθαριστή για την εξόφληση του δανείου λένε ότι βάζουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των εταιρειών.
Συνολικά 16 συνεταιριστικές τράπεζες οδηγήθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Ανάμεσα σε αυτές είναι η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου, η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου.
Τέλος, να σημειωθεί η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Ανώνυμη Ειδικός Εκκαθαριστής Πιστωτικών Ιδρυμάτων ανέλαβε το ρόλο του εκκαθαριστή με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 5 Απριλίου 2016 με αρ. φύλου 925.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης