Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

AΓΕΤ Ηρακλής: Το 2017 θα είναι το χειρότερο έτος για την αγορά τσιμέντου - Στα χαρτιά τα έργα υποδομής

tags :
AΓΕΤ Ηρακλής: Το 2017 θα είναι το χειρότερο έτος για την αγορά τσιμέντου - Στα χαρτιά τα έργα υποδομής
Σύμφωνα με στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς, η άπνοια στην υλοποίηση μεγάλων έργων που θα επικρατήσει μέσα στο 2017 θα δοκιμάσει τα όρια αντοχής πολλών κλάδων της ελληνικής οικονομιας
Την έκτίμηση ότι το 2017 θα είναι η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 50 ετών για την εσωτερική αγορά τσιμέντου εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής κ. Γ. Μίχος στο πλαίσιο εκδήλωσης της εταιρείας για το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «Καλός οδηγός».
Και αυτό σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται στο γεγονός ότι κανένα μεγάλο έργο υποδομής δεν έχει συμβασιοποιηθεί στους προηγούμενους μήνες, ως εκ τούτου παρατηρείται έλλειψη κατασκευαστικού αντικειμένου, ενώ οι οδικοί άξονες που κινούσαν μέχρι σήμερα τον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας, ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Σύμφωνα με στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς, η άπνοια στην υλοποίηση μεγάλων έργων που θα επικρατήσει μέσα στο 2017 θα δοκιμάσει τα όρια αντοχής πολλών κλάδων της ελληνικής οικονομιας που σχετίζονται με τις κατασκευές, ενώ σημαντικό θα είναι και το πλήγμα στον τομέα της απασχόλησης.
Ειδικότερα περί τους 20.000 εργαζόμενους από τον κατασκευαστικό κλάδο (άμεσα ή έμμεσα) θα μείνουν χωρίς δουλειά, εξαιτίας της απουσίας άλλων μεγάλων έργων.
Και οι καθυστερήσεις στην υπογραφή νέων συμβάσεων είναι μεγάλες. Το πρώτο έργο που έχει ήδη μπει σε ράγες, αλλά θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να μπει σε πορεία υλοποίησης είναι είναι το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου προϋπολογισμού 850εκ.ευρώ. Η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR εξετάζεται και ίσως μέχρι το καλοκαίρι να προχωρήσει η διαδικασία και εφόσον κριθεί ως συμφέρουσα από το Υπουργείο Υποδομών, μπορεί το έργο να προχωρήσει.
Ένα ακόμα μεγάλο έργο πάλι στην Κρήτη είναι ο Αυτοκινητόδρομος του ΒΟΑΚ που βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση αλλά  και το μοντέλο (παραχώρηση-ΣΔΙΤ) καθώς και η Στρατηγική Μελέτη. Παράγοντες της κατασκευαστικής αγοράς εκτιμούν ότι για να δούμε να μπαίνουν μπουλντόζες στο έργο θα περάσουν πολλοί μήνες ακόμη.
Για το 2018 μετατίθεται και ο διαγωνισμός για το νέο Τερματικό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα προϋπολογισμού 300εκ.ευρώ.
Σε πρώιμο στάδιο βρ΄σικεται και ο διαγωνισμός για το Εμπορευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη στο στρατόπεδο Γκόνου που σύμφωνα με πηγές της ΓΑΙΑΟΣΕ μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος που θα ξεκινήσει φέτος, θα ολοκληρωθεί το 2018, άρα τα έργα οδεύουν για το 2019.
Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη ο διαγωνισμός για την προκύρηξη της γραμμής 4 του Μετρό ενώ μετάθεση για το 2018 παίρνει και η έναρξη τωων κατασκευαστικών εργασιών για το Θριάσιο.
Τέλος κολλημένο παραμένει ακόμη και η αξιοποίηση του Ελληνικού, που σύμφωνα με στελέχη της αγοράς θα μπορούσε να δώσει μία σχετική τόνωση στην αγορά, καθώς η έναρξη των εργασιών παίρνει συνεχείς μεταθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης