Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα αιολικά πάρκα μειώνουν το κόστος της παραγωγής ρεύματος από τη ΔΕΗ

tags :
Τα αιολικά πάρκα μειώνουν το κόστος της παραγωγής ρεύματος από τη ΔΕΗ
Η κρατική επιχείρηση συντηρεί τις κοστοβόρες μονάδες παραγωγής και την ίδια στιγμή αγοράζει φθηνό ρεύμα από τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος προκειμένου να μειώσει τα συνολικά της κόστη
Η αιολική ενέργεια αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» για τη ΔΕΗ.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία με επενδύσεις σε αιολικά πάρκα συνέβαλε αποφασιστικά στη μείωση του κόστους ρεύματος της ΔΕΗ και ειδικότερα στις νησιωτικές περιοχές που ακόμη συντηρεί μονάδες παραγωγής ρεύματος με τη χρήση πετρελαίου.
Το κόστος παραγωγής ρεύματος ανέρχεται στα 250 ευρώ ανά MW όταν οι ανεμογεννήτριες είναι σε θέση να παράγουν και δίνουν ρεύμα σε τιμή που πλησιάζει τα 100 ευρώ ανά MW.  
Ωστόσο η ΔΕΗ μέσω του τιμολογίου ρεύματος χρεώνει τους καταναλωτές ρεύματος μέσα από τα YKΩ για να «πάει» το ρεύμα στα νησιά και να εφαρμόσει το κοινωνικό τιμολόγιο.  
Παράδειγμα σε ένα λογαριασμό 1.700 ευρώ η αξία του ρεύματος αντιστοιχεί σε 680 ευρώ.
Στη χρέωση ΥΚΩ  αντιστοιχεί το ποσό των 174 ευρώ.
Στον οικιακό καταναλωτή όταν ο λογαριασμός ανέρχεται στα 250 ευρώ το ποσό των 45 ευρώ πηγαίνει στην κατηγορία YKΩ.
Το ετήσιο έσοδο από τη χρέωση YKΩ προσεγγίζει το ποσό του 1 δις. ευρώ.
Όμως η ΔΕΗ συντηρεί τις κοστοβόρες μονάδες και την ίδια στιγμή αγοράζει φθηνό ρεύμα από τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος για να μειώσει τα κόστη της.
Τα αιολικά πάρκα και γενικότερα οι ΑΠΕ δεν έγιναν διότι οι ιδιώτες έπρεπε να επενδύσουν σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας με σκοπό την αποκόμιση κερδών, αλλά εφαρμόζονται με αρκετή καθυστέρηση οδηγίες της Ε.Ε. που κατευθύνει τη τάση παραγωγής ενέργειας σε πιο καθαρές πηγές, όπως είναι ο άνεμος και ο ήλιος που προσφέρονται σε αφθονία στη χώρα μας.

Ο «λογαριασμός» στον καταναλωτή

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος για τον καταναλωτή ανέρχεται στα 170 ευρώ ανά MW.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα «σπασμένα» τα πληρώνει ο καταναλωτής και σύμφωνα με τους ειδικούς της ενέργειας το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω, αφού υπάρχουν παραγωγοί που δίνουν πιο φθηνότερο ρεύμα από τον βασικό παραγωγό που είναι η ΔΕΗ.
Ο αναγνώστης και ο καταναλωτής πολύ εύλογα θα αναρωτηθούν γιατί συντηρούνται μονάδες που κοστίζουν υψηλότερα από το μέσο κόστος ενός ιδιώτη παραγωγού.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι η ΔΕΗ ήταν ο πρώτος επενδυτής που ασχολήθηκε με την αιολική ενέργεια, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να διαμορφώσει χαμηλότερα κόστη από τον ιδιώτη.
Το πρώτο αιολικό πάρκο έγινε στην Κύθνο 1978 όπου εγκαταστάθηκαν 5 ανεμογεννήτριες των 20 kW.
Μετά από τριάντα χρόνια η ΔΕΗ δεν συντήρησε την επένδυση με αποτέλεσμα οι ανεμογεννήτριες σήμερα να είναι εκτός λειτουργίας.
Τέλος να σημειωθεί ότι τα εγκαίνια του πάρκου έγιναν το 1982 που απετέλεσε και τη αφετηρία της  δημιουργίας σειρά άλλων πάρκων σε νησιά που παρουσίαζαν πρόβλημα ηλεκτροδότησης.     

Νίκος Θεοδωρόπουλος
Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης