Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στον αέρα το ηλεκτρονικό εισιτήριο – Οι βανδαλισμοί έχουν εκτοξεύσει το κόστος

tags :
Στον αέρα το ηλεκτρονικό εισιτήριο – Οι βανδαλισμοί έχουν εκτοξεύσει το κόστος
Κάθε πύλη εισόδου στο Μετρό και τον ΗΣΑΠ κοστίζει 5.000 ευρώ, ενώ το κάθε ηλεκτρονικό μηχάνημα σε λεωφορείο ή τρόλεϊ κοστίζει 1.000 ευρώ.
Στον άερα βρίσκεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφορας, λόγω του φρένου που βάζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Και αυτό γιατί η έκδοση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών απαιτεί ονοματεπώνυμο αλλά και ΑΜΚΑ καθιστώντας πανεύκολο τον έλεγχο των καθημερινών μετακινήσεων του κατόχου της κάρτας από τρίτους. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται σημαντικές αλλαγές από την πλευρά του ΟΑΣΑ προκειμένου να ξεκινήσει τον Απρίλιο η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε όλα τα Μέσα μαζικής μεταφοράς.
Εναλλακτικές λύσεις προκειμένου το ηλεκτρονικό εισιτήριο να πάρει το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων αναζητά η διοίκηση του ΟΑΣΑ (απουσία ΑΜΚΑ ή ακόμα και ονόματος κατόχου). Η διαδικασία αναμένεται να επιφέρει και νέα  καθυστέρηση στην εφαρμογή του η οποία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2017.Η Αρχή ζητεί από τον ΟΑΣΑ να προβεί στην εκπόνηση εκτίμησης επιπτώσεων στην προστασία προσωπικών δεδομένων, να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.
Πάντως στελέχη του Οργανισμού διαβεβαιώνουν ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λειτουργήσει κανονικά και πως ο επιβάτης θα είναι κερδισμένος από την εφαρμογή του.
ΝΑ σημειωθεί ότι με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το απλό χάρτινο εισιτήριο και το κουπόνι της μηνιαίας και ετήσιας κάρτας, αντικαθίστανται από την «έξυπνη κάρτα» και την «πολλαπλή κάρτα».
- Η «έξυπνη κάρτα» είναι προσωποποιημένη με τον ιδιοκτήτη της και αποθηκεύει τύπους κομίστρου.
- Η «πολλαπλή κάρτα» είναι για τους χρήστες που δεν χρησιμοποιούν συστηματικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αποθηκεύει συγκεκριμένο αριθμό τύπων κομίστρου.
Και με τις δύο κάρτες δεν απαιτείται επαφή στα ειδικά επικυρωτικά των οχημάτων των λεωφορείων και τρόλεϊ και τις πύλες των σταθμών, ενώ οι κάρτες αυτές είναι επαναφορτιζόμενες. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής με χρήση τραπεζικών καρτών.

Πρόβλημα οι βανδαλισμοί

Σε μείζον θέμα τείνει να εξελιχθεί το θέμα των βανδαλισμών στα ακυρωτικά μηχανήματα. Να θυμίσουμε πως το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι έργο-ΣΔΙΤ που  σημαίνει πως η εταιρεία που τα εγκαθιστά για κάθε κατεστραμμένο μηχάνημα θα πρέπει να αποζημιωθεί, βάσει σύμβασης. Το ποσό που μέχρι σήμερα έχει «μαζευτεί» από τους βανδαλισμούς, ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.
Την περασμένη Τετάρτη σημειώθηκε μία ακόμη επίθεση στα νέου τύπου μηχανήματα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο: αυτή τη φορά σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Γλυφάδα στη Βάρη.
Τρεις άγνωστοι επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο και κατέστρεψαν δύο ακυρωτικά μηχανήματα.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε πύλη εισόδου στο Μετρό και τον ΗΣΑΠ κοστίζει 5.000 ευρώ, ενώ το κάθε ηλεκτρονικό μηχάνημα σε λεωφορείο ή τρόλεϊ κοστίζει 1.000 ευρώ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης