Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Διπλάσιο επιτόκιο πληρώνουν οι επιχειρηματίες στις... χρεοκοπημένες Συνεταιριστικές Τράπεζες!

Διπλάσιο επιτόκιο πληρώνουν οι επιχειρηματίες στις... χρεοκοπημένες Συνεταιριστικές Τράπεζες!
Οι ενδιαφερόμενοι θεωρούν ότι πρέπει να παρέμβει η ΤτΕ, έτσι ώστε η επιχειρηματική κοινότητα της επαρχίας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητα της
Άμεσες λύσεις ζητούν οι επιχειρηματίες που πήραν δάνεια από της Συνεταιριστικές Τράπεζες, που κατέβασαν ρολά και πέρασαν στον εκκαθαριστή PQH (Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.).
Το ρεπορτάζ του bankingnews αφύπνισε τον επιχειρηματικό κόσμο της επαρχίας.
Κάποιοι επικοινώνησαν μαζί μας και μας είπαν το πρόβλημα που βιώνουν με τον εκκαθαριστή PQH, ο οποίος, να σημειωθεί, κινείται με βάση το νομοθετικό πλαίσιο και τις οδηγίες που έχει λάβει από την Τράπεζα της Ελλάδας .
Η απαίτηση αποπληρωμής ενός «κόκκινου» δανείου είναι μέσα στις αρμοδιότητες που έχει αναλάβει, όπως και η είσπραξη των απαιτήσεων των Συνεταιριστικών Τραπεζών που έκλεισαν.
Οι ενδιαφερόμενοι, όμως, θεωρούν ότι πρέπει να παρέμβει η Τράπεζα της Ελλάδος, έτσι ώστε η επιχειρηματική κοινότητα της επαρχίας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητα της, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, όπως λένε οι ίδιοι, θα έχουν την τύχη των Συνεταιριστικών Τραπεζών.
Οι ενδιαφερόμενοι αναζήτησαν λύσεις μεταφοράς των δανείων σε άλλες τράπεζες, αλλά δεν έτυχαν θετικής απάντησης, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν αν είναι σε θέση να μεταφερθεί το δικό τους δάνειο σε μία εμπορική τράπεζα.
Τα αιτήματα που έφθασαν στον εκκαθαριστή για ρύθμιση των δανείων, δηλαδή να πληρώνουν μόνο τους τόκους των δανείων, δεν είχαν ανταπόκριση.
Στην περίπτωση αυτή ο εκκαθαριστής απάντησε ότι δεν είναι μέσα στις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες που έχει αναλάβει.
Πάντως, οι επιχειρηματίες λένε ότι οι εξελίξεις στις Συνεταιριστικές Τράπεζες τους παγίδεψαν σε μία οικονομική αβεβαιότητα και ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας και των αρμοδίων φορέων.
Ωστόσο, οι επιχειρηματίες αποκαλύπτουν ότι τα επιτόκια που πληρώνουν στις χρεοκοπημένες Συνεταιριστικές Τράπεζες είναι διπλάσια σε σχέση με αυτά που πληρώνουν σε άλλες τράπεζες, με τις οποίες έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν τα δάνεια και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι το επιτόκιο μιας φυσιολογικής τράπεζας είναι το «οξυγόνο» και θέτουν το ερώτημα πώς είναι δυνατό μία τράπεζα κλειστή να έχει επιτόκια διπλάσια από το μέσο όρο της αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με τις Συνεταιριστικές Τράπεζες που έκλεισαν δεν θέλουν να ενταχθούν στο εξωδικαστικό μηχανισμό, διότι όλες οι υποχρεώσεις τους αντιμετωπίζονται χωρίς κανένα πρόβλημα.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι επιχειρηματίες δεν επιθυμούν να πληρώνουν με δόσεις τους μισθούς του προσωπικού που απασχολούν για να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις του εκκαθαριστή.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης