Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στην λιανική αγορά φυσικού αερίου εισέρχονται οι μεγάλοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας

tags :
Στην λιανική αγορά φυσικού αερίου εισέρχονται οι μεγάλοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας
Protergia, Elpedison και Ήρων έχουν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες - Kομβικής σημασίας οι κινήσεις και επαφές ΔΕΠΑ και ΔΕΗ
Μείζονες ανακατατάξεις δρομολογούνται στη λιανική αγορά ενέργειας ως αποτέλεσμα των κανόνων του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ειδικά για την Ελλάδα χρειάζεται και την πίεση των Μνημονίων και της Τρόικας για να εφαρμοστεί.       
Έτσι παράλληλα με το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού που έχει συγκεντρώσει όλα τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της δυσχερούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, προχωρεί μάλλον αθόρυβα και το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου.
Οι ενδιαφερόμενοι προετοιμάζονται ήδη για να πάρουν θέσεις στη γραμμή εκκίνησης που με βάση το θεσμικό πλαίσιο τοποθετείται χρονικά στην 1η Ιανουαρίου του 2018.
Όλες οι μεγάλες ενεργειακές εταιρίες της χώρας φαίνεται ότι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στις δυο αγορές, δηλαδή τόσο του ηλεκτρισμού όσο και του φυσικού αερίου, με στόχο να προσφέρουν στους τελικούς καταναλωτές συνδυαστικά πακέτα προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι και η ΔΕΠΑ μελετά το άνοιγμα της στη λιανική αγορά από τις αρχές του 2017, ενώ έχουν γίνει ήδη συζητήσεις με τη ΔΕΗ για τη δημιουργία κοινών εταιριών που θα πωλούν ταυτόχρονα ρεύμα και φυσικό αέριο σε περιοχές όπου σήμερα δεν υπάρχει διείσδυση φυσικού αερίου όπως κάποια μεγάλα νησιά.

Προετοιμασίες από τους μεγάλους παρόχους

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις μεγάλες καθετοποιημένες εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού, δηλαδή, η Protergia, η Elpedison και η Ήρων, ήδη προμηθεύονται τα κατάλληλα συστήματα και εκπαιδεύουν το προσωπικό τους, ώστε από την αρχή του 2018 να εξυπηρετούν τους πελάτες τους παρέχοντας πακέτα ηλεκτρισμού, αλλά και φυσικού αέριου.
Παράλληλα όπως είναι ήδη γνωστό έχουν συνάψει συμμαχίες η μεν Protergia με τον όμιλο ΟΤΕ, η Ήρων με την Wind και πρόσφατα η Εlpedison με τα Public, προκειμένου να εξασφαλίσουν δίκτυο για τη διάθεση των προϊόντων τους.
Σε ανάλογο μήκος κύματος όμως κινούνται και οι Εταιρίες Παροχής Αερίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΠΑ Αττικής ανακοίνωσε ότι επιδιώκει από την αρχή του 2018 να είναι σε θέση να παρέχει στους πελάτες και ηλεκτρισμό, ενώ εξετάζει συνεργασία με την Vodafon για να αποκτήσει δίκτυο πωλήσεων.   

Προβληματίζει η πώληση πελατολογίου από τη ΔΕΗ

Την ίδια ώρα και ενώ η κινητικότητα είναι μεγάλη, η αγορά αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα το σχέδιο της ΔΕΗ για πώληση χαρτοφυλακίων πελατών της.
Αυτό που από την πλευρά της ΔΕΗ προβάλλεται ως ευκαιρία για ταχεία αύξηση της διείσδυσης των ιδιωτών παρόχων στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, η αγορά το βλέπει ως μια τεχνητή αύξηση μεριδίων που ενδέχεται να λειτουργήσει εντελώς αρνητικά στην ψυχολογία των καταναλωτών που θα αλλάξουν υποχρεωτικά πάροχο, υπονομεύοντας το αίσθημα της εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο να έχουν οι καταναλωτές ειδικά για τον προμηθευτή ενεργειακών προϊόντων.
Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιδιώτες προμηθευτές δεν θα εξετάσουν την πρόταση της ΔΕΗ όταν και εφόσον γίνει ο σχετικός διαγωνισμός.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης