Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όταν το επιτόκιο δανεισμού της Sato είναι χαμηλότερο από αυτό υγιών επιχειρήσεων με εξαιρετικά θεμελιώδη

tags :
Όταν το επιτόκιο δανεισμού της Sato είναι χαμηλότερο από αυτό υγιών επιχειρήσεων με εξαιρετικά θεμελιώδη
Αρνητική η καθαρή θέση της εταιρείας, υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ μειώθηκαν οι ζημιές λόγω αύξησης των εσόδων
Εντύπωση προκάλεσε (ξανά) σε στελέχη της αγοράς που διαβάζουν προσεκτικά τις λογιστικές καταστάσεις το επιτόκιο των δανείων της Sato, η οποία λόγω οικονομικών προβλημάτων έχει περιέλθει στα χέρια των τραπεζών, αλλά ο ισολογισμός δείχνει πως η κατάσταση παραμένει δύσκολη.
Η εταιρεία από 28/2/2013 έχει έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές για την εξυγίανση της, αλλά η πρόοδος από τότε είναι περιορισμένη ή μηδενική.
Μάλιστα όπως αναφέρεται θα συζητιόταν τον Μάρτιο 2016 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, ιδιωτικό συμφωνητικό τροποποίησης-μεταρρύθμισης της συμφωνίας εξυγίανσης καθώς μεταβλήθηκαν τα οικονομικά στοιχεία ουσιωδώς και απροσδόκητα προς το χειρότερο.
Η συζήτηση λόγω αποχής των δικηγόρων αναβλήθηκε για τον Ιούνιο 2017.
Σύμφωνα τώρα με τα νεότερα η εταιρεία χρωστάει 24,8 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και συνολικά 33,2 εκατ. ευρώ.
Τα ανωτέρω ποσά θα αποπληρωθούν σε 9 ισόποσες δόσεις ,εκ των οποίων η πρώτη καταβλητέα την 31/12/2021 και µία επιπλέον στη λήξη την 31/12/2030 ίση µε το 60% της ανωτέρω συνολικής απαίτησης και του 100% του συνόλου των τόκων που έχουν κεφαλαιοποιηθεί έως και την 31/12/2018.
Το επιτόκιο ορίζεται σε Euridor 3M+3.00% πλέον νόμιμων επιβαρύνσεων µε εκτοκισμό 31/12.
Οι τόκοι  που θα λογιστούν την 31/12/2016 θα κεφαλαιοποιηθούν και θα προσαυξήσουν την ανωτέρω απαίτηση.
Οι τόκοι που θα λογιστούν την 31/12/2017 και την 31/12/2018 ποσό ίσο µε το 30% των τόκων θα καταβληθεί κανονικά ,ενώ το υπόλοιπο ποσό θα κεφαλαιοποιηθεί.
Οι τόκοι που θα λογιστούν την 31.12.2019 και έπειτα µέχρι την λήξη θα καταβάλλονται κανονικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως και στην προηγούμενη χρήση αναφερόταν το ίδιο επιτόκιο, και ήταν περίοδος που ελάχιστες εταιρείες μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού.
Η Intralot το 2016 αναχρηματοδότησε ομολογιακό με 6,75%, ενώ εισηγμένες με εξαιρετικά χαμηλούς αριθμοδείκτες δανείζονται με επιτόκια άνω του 5,5%.
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ ανέφερε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη πως έχει μειώσει το επιτόκιο κοντά στο 3%.
Το ερώτημα που θέτουν στελέχη της αγοράς είναι αν ανοίγει ο δρόμος για χαμηλότερα επιτόκια για όλους ή τέτοια προνόμια θα απολαμβάνουν εταιρείες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
Επίσης οι τράπεζες μπορούν να έχουν κέρδη με τέτοια επιτόκια;
Σύμφωνα με τον ισολογισμό 2016 της Sato η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 20,2 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι μόλις στις 489 χιλ. ευρώ, ο τζίρος αυξήθηκε σημαντικά και συνεχίζει και στους πρώτους δύο μήνες του 2017 να αυξάνεται και υπήρξε επιστροφή σε θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα έστω και οριακό.
Η τελική γραμμή έδειξε ζημιές 1,8 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ.
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές και υπάρχουν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης