Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μαθιός Ρήγας: Η επιτυχία της Energean στον Πρίνο και τα σχέδια για τα κοιτάσματα του Ισραήλ

tags :
Μαθιός Ρήγας: Η επιτυχία της Energean στον Πρίνο και τα σχέδια για τα κοιτάσματα του Ισραήλ
Ο κ. Ρήγας μίλησε για την επιτυχημένη ανάπτυξη από την εταιρεία του κοιτάσματος στον Πρίνο, για το σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων Τανίν και Καρίς στην Ισραηλινή ΑΟΖ και για τις προοπτικές πώλησης αερίου στην τοπική αγορά
Στα σχέδια της Energean Oil & Gas στο Ισραήλ εστίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μαθιός Ρήγας σε συνέντευξη του στο περιοδικό Natural Gas World.
Ο κ. Ρήγας μίλησε για την επιτυχημένη ανάπτυξη από την εταιρεία του κοιτάσματος στον Πρίνο, για το σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων Τανίν και Καρίς στην Ισραηλινή ΑΟΖ και για τις προοπτικές πώλησης αερίου στην τοπική αγορά, αλλά και για πιθανές συνέργειες που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή και θα μπορούσε να αξιοποιήσει η ελληνική εταιρεία.
Ο κ. Ρήγας τόνισε, ότι «το 2007 όταν η Energean απέκτησε το μερίδιο της Kavala Oil, η πετρελαϊκή παραγωγή ήταν αρκετά χαμηλή, η εξαγορασμένη εταιρεία αντιμετώπιζε σημαντικά οικονομικά προβλήματα και επιπλέον ο Πρίνος διέθετε λιγότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων.
Δέκα χρόνια μετά και μετά από επενδύσεις 300 εκατ. δολαρίων, καταφέραμε να αναβιώσουμε τη μοναδική παραγωγή της Ελλάδας χρησιμοποιώντας τέσσερα γεωτρύπανα τύπου jack up στον Πρίνο και από το Μάιο του 2015 διαθέτουμε τη δική μας με όνομα Energean Force.
Ολοκληρώσαμε επιτυχώς έντεκα γεωτρήσεις και αυξήσαμε τα αποδεδειγμένα αποθέματα στα 40 εκατ. βαρέλια, ενώ προχωρήσαμε σε νέες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες το 2015, οι οποίες φανερώνουν πρόσθετη δυναμική στη λεκάνη του Πρίνου.
Εξασφαλίσαμε κεφάλαια μέσω μακροπρόθεσμης συμφωνίας με τη ΒΡ, η οποία αγοράζει ολόκληρη την παραγωγή του Πρίνου, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι μειώσαμε τα κόστη και διαθέτουμε βιώσιμη παραγωγή σε επίπεδα 25 δολαρίων/βαρέλι, κάτι που μας επέτρεψε να επιβιώσουμε την κρίση πετρελαϊκών τιμών των τελευταίων ετών.
Παράλληλα, η Third Point, ένα αμερικανικό επενδυτικό ταμείο που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 11 δις. δολαρίων, απέκτησε στρατηγικό μερίδιο στην Energean το 2013.
Το γεγονός ότι έχουμε χαμηλό κόστος και ισχυρό ισολογισμό εν καιρώ πετρελαϊκής κρίσης, μας επέτρεψε να επενδύσουμε και να εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες, όταν οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου προσπαθούσαν να περιορίσουν τις δικές τους επενδύσεις.
Την τελευταία διετία αναπτύξαμε το χαρτοφυλάκιό μας μέσω της απόκτησης τεσσάρων νέων αδειών, με το σύνολο να αγγίζει τις επτά στην Αν. Μεσόγειο, ενώ πλέον είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τελικά συμβόλαια για τρία νέα οικόπεδα.
Πέρα από την Ελλάδα, έχουμε παρουσία στην Αίγυπτο, το Μαυροβούνιο και πιο πρόσφατα το Ισραήλ, όπου ολοκληρώσαμε την απόκτηση των Καρίς και Τανίν από τη Delek το Δεκέμβριο του 2016 και γίναμε διαχειριστής και 100% ιδιοκτήτης αποθεμάτων 2,4 τρισ. κ.π. φυσικού αερίου».
Ερωτηθείς για τους στόχους και τις φιλοδοξίες της εταιρείας, είπε ότι «η είσοδος στην ισραηλινή αγορά είναι σίγουρα μια στρατηγική απόφαση για μια εταιρεία που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Λόγω των τεράστιων ανακαλύψεων φυσικού αερίου στην περιοχή και των μελλοντικών πιθανών ανακαλύψεων, το Ισραήλ θεωρείται η επόμενη αγορά-κλειδί για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης στην Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες.
Βασικός μας στόχος είναι να ανοίξουμε την ισραηλινή αγορά, να δημιουργήσουμε ανταγωνισμό και να προσφέρουμε καλύτερες τιμές στους καταναλωτές, καθώς το αέριο του Καρίς και του Τανίν δε μπορεί να πωληθεί στο εξωτερικό.
Είναι πολύ σημαντικό το ότι μόλις μερικούς μήνες μετά την τελική έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης, η Kerogen Capital, ιδιωτικός διαχειριστής κεφαλαίων με 2 δισ. δολάρια χαρτοφυλάκιο, συμφώνησε να επενδύσει αρχικά 50 εκατ. δολάρια μέσω της απόκτησης του 50% της Energean Israel, δηλαδή του οχήματος που κατέχει το 100% των αδειών του Καρίς και του Τανίν.
Η Energean συνεργάζεται και πάλι με έναν ισχυρό εταίρο και αυτή η συνεργασία αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό οδόσημο προς την επιτυχή ανάπτυξη των κοιτασμάτων.
Όμως, δεν υπάρχει μόνο το Καρίς και το Τανίν.
Εξετάζουμε επίσης την συμμετοχή μας στο νέο αδειοδοτικό γύρο, καθώς παρακολουθήσαμε τις παρουσιάσεις του ισραηλινού υπουργείου Ενέργειας και εξασφαλίσαμε τα σχετικά δεδομένα.
Αν υποβάλλουμε προσφορά και εξασφαλίσουμε ένα από τα οικόπεδα, αν εξερευνήσουμε και ανακαλύψουμε κοίτασμα, τότε είναι προφανές πως θα μπορούμε να πουλήσουμε και σε άλλες αγορές.
Ερωτηθείς για τα εγχειρήματα της εταιρείας σε άλλες περιοχές, όπως η Αίγυπτος και το Μαυροβούνιο και για το αν θα επιδείξει ενδιαφέρον για το νέο γύρο στο Λίβανο, ο κ. Ρήγας είπε, ότι «εξετάζουμε κάθε ευκαιρία στην περιοχή πολύ προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τα γεωλογικά, αλλά και τα γεωπολιτικά ρίσκα.
Όσον αφορά το πόσο μπορούμε να επεκταθούμε, ανέφερα προηγουμένως ότι έχουμε επενδύσει ήδη 300 εκατ. δολάρια στον τομέα upstream της Ελλάδας.
Εκτελούμε μια επένδυση 200 εκατ. δολαρίων στον Πρίνο με τη στήριξη των μετόχων μας και της EBRD, η οποία μας πρόσφερε 95 εκατ. δολάρια το 2016.
Διαθέτουμε μια πολύ ισχυρή και αφοσιωμένη μετοχική βάση, αποδείξαμε την ικανότητά μας στη συγκέντρωση κεφαλαίων και συνεργαστήκαμε με τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως, ακόμα και εν μέσω αρνητικών συνθηκών στην αγορά.
Βεβαίως, είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς πλέον αναλάβαμε την ευθύνη επένδυσης 1,3-1,5 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη των Καρίς-Τανίν, οπότε δεν πρόκειται να υπερεπεκταθούμε.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι η όρεξή μας για έκθεση στην έρευνα υδρογονανθράκων είναι πάντα αντικείμενο διαχείρισης στα πλαίσια ενός πολύ ισορροπημένου χαρτοφυλακίου που βασίζεται σε ισχυρές χρηματικές ροές από παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία, αναπτυξιακά σχέδια και ανάπτυξη μέσω έρευνας ώστε να έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε».
Ερωτηθείς για την ισραηλινή αγορά και το σχέδιο της εταιρείας να διεισδύσει σε αυτήν, είπε ότι «το Ισραήλ έχει μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία και όλοι οι υπολογισμοί για την ζήτηση ηλεκτρισμού δείχνουν μια ετήσια αύξηση 2-3% για την επόμενη δεκαετία.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να δημιουργήσει πρόσθετη ηλεκτροπαραγωγική ισχύ 300 MW ετησίως ώστε να καλύψει την πρόσθετη ζήτηση.
Έτσι, υπάρχει περιθώριο για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων.
Επιπλέον, η κυβέρνηση έθεσε στόχο για αύξηση του μεριδίου του αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και ήδη ζήτησε την αντικατάσταση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων στη Χαντέρα με μονάδες αερίου.
Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε το Καρίς και το Τανίν με μια μονάδα FPSO και ήδη επιλέξαμε την Technip, εκ των ηγετών παγκοσμίως στον κλάδο, ως εργολάβο μας.
Η μελέτη βιωσιμότητας έχει ήδη ολοκληρωθεί και εργαζόμαστε για να παραδώσουμε το σχέδιο ανάπτυξης ως τον Μάιο, μόλις 5 μήνες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις και είμαστε σε θέση να αποφύγουμε καθυστερήσεις που θα προκαλούνταν αν είχαμε μη διαχειριστικούς εταίρους στο όλο εγχείρημα.
Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την ισραηλινή κυβέρνηση για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων εγκρίσεων και αδειών ώστε να φέρουμε αέριο στην αγορά από το 2020.
Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ανταγωνιστικές τιμές για την κρατική IEC, τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρισμού και τη βιομηχανία στο Ισραήλ, σε σχέση με το τι πληρώνουν στο Ταμάρ, αλλά ακόμα πιο σημαντικό, θα οδηγήσουν σε ασφάλεια εφοδιασμού.
Ήδη ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις με όλους τους πιθανούς πελάτες, εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί να συμβολαιοποιήσουμε 3 δισ. κ.μ. ετησίως ώστε να λάβουμε την τελική επενδυτική απόφαση».
Απαντώντας για τα ρυθμιστικά προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετώπισε η εταιρεία στο Ισραήλ και να πλέον έχει επαρκή κρατική στήριξη, είπε ότι «το Ισραήλ διαθέτει ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει τον ανταγωνισμό στην αγορά.
Το πρώτο βήμα έγινε με τη συμφωνία-πλαίσιο για το φυσικό αέριο, η οποία ανάγκασε το μονοπώλιο να πουλήσει συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.
Όμως, περισσότερα βήματα πρέπει να γίνουν.
Βήματα που στο τέλος θα ωφελήσουν τους καταναλωτές.
Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει αποφάσεις για την περαιτέρω μείωση της χρήσης άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή και να αυξήσει το ρόλο του αερίου.
Επίσης, να παροτρύνει την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού και τους ιδιώτες παραγωγούς να αγοράσουν αέριο από νέους προμηθευτές, να επιταχύνει τη σύνδεση των εργοστασίων με το δίκτυο διανομής και να παρουσιάσει συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα προωθούν την επέκταση του αερίου στις μεταφορές και τη λιανική.
Τέλος, αναμένουμε σύντομα τη δημοσίευση νομοσχεδίου για την στήριξη των μικρών κοιτασμάτων αερίου της χώρας.
Εργαζόμαστε στη ΝΑ Μεσόγειο εδώ και πολλά χρόνια και μπορούμε να κατανοήσουμε και να εργαστούμε στενά με τις τοπικές κυβερνήσεις για να ξεπεράσουμε τα όποια θέματα.
Θα ήθελα να σημειώσω την εξαιρετική σχέση της κυβέρνησης της Ελλάδας και του Ισραήλ, ιδίως στα ενεργειακά.
Το Ισραήλ και η ανάπτυξη του Καρίς και του Τανίν αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την Energean, ενώ οι ρυθμιστές και η κυβέρνηση με βάση την εμπειρία μου, πάντα δρουν υποστηρικτικά όταν διαβλέπουν ένα σοβαρό συμφέρον για επενδύσεις και τη δημιουργία αξίας».
Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κι άλλες εταιρείες να  πουλήσουν αέριο στην ίδια αγορά και τι είναι αυτό που τον κάνει να πιστεύει, ότι η Energean θα πετύχει, είπε ότι «η ισραηλινή αγορά αφήνει χώρο για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων.
Το Λεβιάθαν είναι ένα σχέδιο με προσανατολισμό στις εξαγωγές και οι ποσότητες που χρειάζονται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος δεν μπορούσαν να βρεθούν στην εγχώρια αγορά, υπό την προϋπόθεση να μην επιτραπεί στους εταίρους του να εκμεταλλευθούν τη μονοπωλιακή τους θέση στην αγορά αυτή».
Για το FPSO που χρησιμοποιεί η Energean στα δύο Ισραηλινά πεδία, είπε ότι «το FPSO στο Καρίς και το Τανίν θα είναι η πρώτη υπεράκτια εγκατάσταση του είδους στα βαθιά νερά της Αν. Μεσογείου, άρα αναμφίβολα θα προσφέρει ένα κόμβο για τη μελλοντική ανάπτυξη ανακαλύψεων στο Ισραήλ και την περιοχή.
Η χρήση ενός FPSO δεν είναι η φθηνότερη αναπτυξιακή λύση, όμως είναι εκείνη που φέρνει την περισσότερη αξία για τους μετόχους του σχεδίου, καθώς επιτρέπει τη γρήγορη εκτέλεση, τη μεγιστοποίηση των αποθεμάτων και δυνητικά την ενσωμάτωση και άλλων οικοπέδων των περιοχής.
Σημειώνω επίσης τα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς η ελαχιστοποιηση των παρεμβάσεων κοντά στις όμορφες ακτές του Ισραήλ μας επιτρέπει να αποφύγουμε εντάσεις με τις τοπικές κοινότητες».
Ερωτηθείς αν βλέπει δυνατότητες εξαγωγών φυσικού αερίου από τα δύο πεδία, ο κ. Ρήγας είπε ότι «το αέριο του Καρίς και του Τανίν περιορίζεται στην εγχώρια αγορά βάσει νόμου, άρα προς το παρόν δεν υπάρχει η επιλογή των εξαγωγών.
Όπως προανέφερα, το FPSO μας θα μπορούσε να ενσωματώσει και άλλα οικόπεδα στην περιοχή τα οποία θα είχαν δικαιώματα εξαγωγής».
Όσον αφορά τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου, το κόστος και τις πιθανές συνέργειες μεταξύ των συμμετεχόντων στα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, ό κ. Ρήγας είπε ότι «το πιο σημαντικό θέμα για την επιτυχία κάθε εγχειρήματος είναι η αποτελεσματικότητα.
Η Energean διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία που παράγουν πετρέλαιο και αέριο από υπεράκτια κοιτάσματα εδώ και 35 χρόνια, κοντά σε παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, με ένα εξαιρετικό περιβαλλοντικό ιστορικό, παρά το γεγονός ότι ασχολούμαστε με κοιτάσματα τα οποία διαθέτουν εκ των υψηλότερων συγκεντρώσεων H2S παγκοσμίως.
Η Energean διαθέτει μια πολύ έμπειρη ομάδα διαχείρισης, η οποία έχει εργαστεί σχεδόν σε κάθε παραγωγικό κοίτασμα διεθνώς, και απασχολεί πάνω από 450 αφοσιωμένους και υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες.
Η εμπειρία αυτή μαζί με τη συνεργασία ηγετικών επιχειρήσεων της παγκόσμιας αγοράς, εξασφαλίζει την επιτυχημένη ανάπτυξη του σχεδίου Καρίς-Τανίν.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποδοτικότητα κόστους είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, όπως δηλώνει η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του upstream σε κάθε σχετική έρευνα.
Μιλάμε για κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στην ίδια περιοχή, άρα οι αποστάσεις μεταξύ τους δεν απαγορεύουν τις πιθανές συνέργειες.
Αυτό που χρειάζεται στην περιοχή είναι αφοσιωμένες εταιρείες που θα επικεντρώνονται στην Αν. Μεσόγειο και θα μπορούν να εργάζονται στενά με τις τοπικές κυβερνήσεις για την ανάπτυξη των τεράστιων φυσικών πόρων της περιοχής.
Η αφοσίωση της Energean είναι δεδομένη».

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης