Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η χρηματιστηριακή αφύπνιση της Δρομέας στο ταμπλό και η «χείρα βοηθείας» από την αποτίμηση της Sato

Η χρηματιστηριακή αφύπνιση της Δρομέας στο ταμπλό και η «χείρα βοηθείας» από την αποτίμηση της Sato
Οι λογιστικές καταστάσεις των δύο ομοειδών εταιρειών δείχνουν πως η διαφορά στην αξία των δύο δεν είναι όση δείχνει το ταμπλό
Για όσους παρατηρούν το σύνολο των εισηγμένων στο ΧΑ, η χρηματιστηριακή αφύπνιση αρκετών μετοχών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης το τελευταίο διάστημα είναι καθημερινό φαινόμενο.
Όμως αρκετές από τις μετοχές που αφυπνίζονται δεν έχουν την απαιτούμενη διάρκεια ή δεν τραβάνε πολλά βλέμματα λόγω εξαιρετικά χαμηλής αποτίμησης.
Το αν η αποτίμηση από 1 εκατ. ευρώ πήγε 2 ευρώ για κάποιους δεν σημαίνει 100% απόδοση αλλά απλά μία βελτίωση, αναφέρουν ορισμένα στελέχη της αγοράς.
Ωστόσο, η αφύπνιση κάποιων μετοχών δεν είναι τυχαία.
Σειρά γεγονότων μπορεί να ερμηνεύσει την κίνηση κάθε μετοχής.
Εσχάτως η μετοχή της Δρομέας άρχισε να αυξάνει όγκο και να καταγράφει σημαντική άνοδο χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση που να δικαιολογεί τον ξαφνικό ενθουσιασμό των επενδυτών.
Αν όμως κάποιος δει πιο προσεκτικά τις ανακοινώσεις των εισηγμένων θα παρατηρήσει πως η άνοδος της μετοχής ξεκίνησε αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης της Sato.
Η αποτίμηση της Sato την ημέρας της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων ήταν στα 2,67 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια μέρα της Δρομέας ήταν στα 3,8 εκατ. ευρώ περίπου 45% υψηλότερη της Sato.
Τα αποτελέσματα της Sato έδειξαν μεγάλη αύξηση του τζίρου και μείωση ζημίας.
Όμως μια προσεκτική ανάγνωση δείχνει πως η διαφορά στην αποτίμηση των δύο εταιρειών είναι εξαιρετικά μικρή μπροστά στη διαφορά που έχουν οι δύο ισολογισμοί.
Η Δρομέας στο εξάμηνο του 2016 που είχε δημοσιεύσει φαινόταν πως η καθαρή θέση ήταν στα 26,1 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 37,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μακροπρόθεσμες τραπεζικές 23,5 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμες 4,3 εκατ. ευρώ.
Είχε ταμειακά διαθέσιμα 1,6 εκατ. ευρώ, αποθέματα 13,8 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις 6 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 5,5 εκατ. ευρώ και ζημιές 579 χιλ. ευρώ.
Η εταιρεία είχε μεγάλη αύξηση πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο και οι εκτιμήσεις της διοίκησης έκαναν λόγο για κλείσιμο του έτους με σημαντική αύξηση στον τζίρο.
Υπενθυμίζεται πως ο τζίρος το 2015 ήταν στα 9 εκατ. ευρώ.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ο τζίρος ήταν 5,57 εκατ. ευρώ από 3,1 εκατ. ευρώ.
Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης της Sato έδειξε πως οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 10,8 εκατ. ευρώ από 7,3 εκατ. ευρώ και η ζημιές μειώθηκε στα 1,8 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 20,3 εκατ. ευρώ με τις συνολικές υποχρεώσεις να ανέρχονται στα 38 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μακροπρόθεσμα δάνεια είναι τα 6 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα τα 19,8 εκατ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν κάτω από 500 χιλ. ευρώ με τα αποθέματα να είναι στα 3,3 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις στα 2,9 εκατ. ευρώ.
Η Δρομέας επομένως έχει καλύτερη σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων, έχει υψηλά αποθέματα, καλύτερα ταμειακά διαθέσιμα, πολύ χαμηλή σχέση p/bv και φυσικά καλύτερες προοπτικές για τους μετόχους, αφού σύμφωνα με τη συμφωνία εξυγίανσης θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των μετοχών της Sato, η οποία υπενθυμίζεται έχει περάσει στα χέρια των τραπεζών.
Η μετοχή της Δρομέας στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις καταγράφει άνοδο 20% με σημαντική βελτίωση του όγκου συναλλαγών και η Sato απώλειες 4,88%.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης