Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι προσφορές των σουπερ μάρκετ σώζουν το ελληνικό νοικοκυριό που εξοικονομεί έως 30 ευρώ το μήνα

tags :
Οι προσφορές των σουπερ μάρκετ σώζουν το ελληνικό νοικοκυριό που εξοικονομεί έως 30 ευρώ το μήνα
Η εξοικονόμηση από τις προσφορές και τις εκπτώσεις των μεγάλων σούπερ μάρκετ υπολογίζεται σε 375 ευρώ το χρόνο για ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση
Στις προσφορές των σουπερ μάρκετ στηρίζεται το ελληνικό νοικοκυριό για να αγοράσει τα προς το ζην, εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων και της επιβολής άμεσων και έμμεσων φόρων, που είχαν ως συνέπεια τη δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος του.
Έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγάθων (ΙΕΛΚΑ) δείχνει ότι ο ένας στους δυο καταναλωτές «κυνηγά» τις προσφορές, ενώ περισσότεροι από έξι στους δέκα Έλληνες επιλέγουν τα καταστήματα για τις αγορές τους με κριτήριο τις προσφορές που πραγματοποιούν.
Επιπλέον, το 80% των καταναλωτών ψάχνει ενεργά πλέον τις ευκαιρίες μέσα από έξυπνες αγορές για να καλύψει ακόμα και βασικές τους ανάγκες.
Η μείωση της ζήτησης σε βασικά είδη διατροφής έχει σαν επίπτωση τη συρρίκνωση του τζίρου των καταστημάτων, με αποτέλεσμα και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να ενισχύουν την πολιτική των προσφορών τους, με σκοπό να διατηρήσουν τα μερίδια τους ή ακόμα και να «κλέψουν» πελάτες από τους ανταγωνιστές τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, η εξοικονόμηση από τις προσφορές και τις εκπτώσεις των μεγάλων σούπερ μάρκετ υπολογίζεται σε 375 ευρώ το χρόνο για ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση.
Είναι ενδεικτικό ότι το 88% των καταναλωτών εξοικονομεί χρήματα μέσω προσφορών, κουπονιών και δωροεπιταγών που προσφέρουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι προμηθευτές προϊόντων.
Αξιοσημείωτο, μάλιστα είναι ότι σχεδόν οι ¼ του συνόλου των καταναλωτών εξοικονομούν τουλάχιστον 5% επί της αξίας των αγορών τους, το 28% έως 10%, ενώ το 32% πάνω από 10% και μόλις 1 στους 10 δεν εξοικονομεί τίποτα από τις αγορές του.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η μηνιαία συνολική αξία όλων των ενεργειών προσφοράς από τις επιχειρήσεις αντιστοιχεί σε μέσο εβδομαδιαίο όφελος 7 ευρώ, 30 ευρώ μηνιαίως και 375 ευρώ ετησίως.
Η ανάγκη για εξοικονόμηση χρημάτων από την πλευρά των νοικοκυριών οδηγεί τα νοικοκυριά, ώστε τουλάχιστον 2 στις 5 επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ να έχουν την αφετηρία τους σε κάποια προσφορά, κάτι το οποίο με δεδομένο ότι ο μέσος Έλληνας επισκέπτεται το σούπερ μάρκετ 4,5 φορές ανά εβδομάδα σημαίνει ότι τις δυο φορές αφιερώνει το χρόνο του στο κυνήγι των προσφορών.
Μάλιστα το 63% δηλώνει ότι οι προσφορές και οι εκπτώσεις είναι ο κύριος λόγος επιλογής για αλυσίδας σούπερ μάρκετ ενώ το 48% παραδέχεται ότι είναι πιθανό να αλλάξει τη διατροφή του αν βρει καλές πρόσφορες σε κάτι άλλο και το 74% ότι τα σούπερ μάρκετ διαθέτουν περισσότερες προσφορές και εκπτώσεις σε σχέση με άλλα εμπορικά καταστήματα.
Οι δυσκολίες για τα νοικοκυριά είναι μπροστά αν αναλογιστούμε ότι η κυβέρνηση συζητά να μειώσει το αφορολόγητο κάτω από τις 6.000 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης