Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΑΕΠΙ οφείλει να επιστρέψει 30 εκατ. ευρώ στους δημιουργούς, σύμφωνα με το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας

Η ΑΕΠΙ οφείλει να επιστρέψει 30 εκατ. ευρώ στους δημιουργούς, σύμφωνα με το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας
Οι διοικητικοί δικαστές με την υπ΄ αριθμόν 1103/2017 απόφασή τους αποφάνθηκαν ότι είναι καταχρηστική η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα και 24% στη δημόσια εκτέλεση 
Να επιστρέψει αναδρομικά δικαιώματα συνολικού ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ σε δημιουργούς καλεί την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, μέσω σημερινής (14/3) του απόφασης.
Μετά από 21 χρόνια δικαστικής πορείας της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, του Σταύρου Ξαρχάκου, Νίκου Κυπουργού, Παναγιώτη Καλατζόπουλου (σύζυγος της Ευανθίας Ρεμπούτσικα), Νίκου Μαμαγκάκη, Γιώργου Κουμεντάκης, η ΑΕΠΙ καλείται να καταβάλλει αναδρομικά το ποσό στο σύνολο των δημιουργών.
Οι διοικητικοί δικαστές με την υπ΄ αριθμόν 1103/2017 απόφασή τους αποφάνθηκαν ότι είναι καταχρηστική η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%) και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37,5 %).
Ως αποτέλεσμα, η ΑΕΠΙ οφείλει από το 2003 και μετά να επιστρέψει τη διαφορά.
Επίσης, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική τη παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.
Να σημειωθεί, ότι η υπόθεση απασχόλησε το Διοικητικό Εφετείο μετά από παραπομπή της υπόθεσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, άρα δεν θα κριθεί σε άλλο δικαστικό βαθμό.
Ο κ. Γιωργανδρέας Ζάννος, ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τους δημιουργούς, χαρακτήρισε την απόφαση ως «μια δικαίωση για το σύνολο των δημιουργών, αν και οφείλεται στους ελάχιστους που διεξήγαγαν αυτόν τον μακρόχρονο δικαστικό αγώνα για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ, χωρίς να καμφθούν, με πρώτο τον Σταύρο Ξαρχάκο».

Παρέμβαση ECSA για την ΑΕΠΙ – Ζητά νέο διαχειριστή μέσω επιστολής της στον Τσίπρα

Έκκληση για «όσο το δυνατόν συντομότερο» διορισμό ενός κρατικού επιτρόπου/διαχειριστή στην ΑΕΠΙ και τον μετασχηματισμό αυτής σ’ έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Συνθετών και Τραγουδοποιών (European Composer and Songwriter Alliance, ECSA), μέσω χθεσινής (13/3) της επιστολής στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.
Επίσης, η ECSA επιθυμεί ένα Δ.Σ. για την ΑΕΠΙ στο οποίο θα εκπροσωπούνται δίκαια οι δικαιούχοι, καθώς και την άμεση ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη συλλογική διαχείριση 2014/26 στην ελληνική νομοθεσία (επικείμενο σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟ).
Το bankingnews.gr έχει ασχοληθεί εκτενώς με προηγούμενα ρεπορτάζ του, στο «πάρτι» που γινόταν στην ΑΕΠΙ…
Αναλυτικότερα, η επιστολή:

«Προς τον Εξοχότατο κ. ΑλέξηΤσίπρα
Πρωθυπουργό
Ελληνική Δημοκρατία

Προς την Εξοχότατη κ. Λυδία Κονιόρδου
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στοκχόλμη και Βρυξέλλες, 8 Μαρτίου 2017

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμη Υπουργός,

Η ECSA είναι η αντιπροσωπευτική ένωση συνθετών και τραγουδοποιών όλων των ειδών μουσικής στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύει 54 εθνικές ενώσεις σε 26 Ευρωπαϊκές χώρες.
Περιήλθε σε γνώση μας ότι η Ernst & Young διεξήγαγε έναν διαχειριστικό έλεγχο, ο οποίος διαπίστωσε πρακτικά ότι η ΑΕΠΙ συστηματικά κακοδιαχειριζόταν τα δικαιώματα δημιουργών, εμπλεκόμενη σε ενέργειες προσωπικού πλουτισμού των μετόχων και των μεγαλοστελεχών και διαχειριζόταν αδιαφανώς τα δικαιώματα.
Ο έλεγχος καταλήγει ότι η ΑΕΠΙ έχει αρνητικά κεφάλαια σχεδόν 20 εκ. Ευρώ και μόνον για το έτος 2014 λειτουργικές ζημιές 1,4 εκ Ευρώ.
Γενικά οι λειτουργικές δαπάνες της ΑΕΠΙ είναι υψηλότερες από τα έσοδα της εταιρείας με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών λειτουργικών ζημιών.
Γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση να ενεργήσετε όσο το δυνατόν συντομότερα και να διορίσετε έναν κρατικό επίτροπο/διαχειριστή για να διοικήσει την ΑΕΠΙ και να την μετασχηματίσει σ’ έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο ΔΣ του οποίου θα εκπροσωπούνται δίκαια οι δικαιούχοι.
Αυτό θα διασφάλιζε την συνέχιση της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα για το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.
Το χειρότερο σενάριο για τους Έλληνες και ξένους συνθέτες και τραγουδοποιούς θα ήταν η διάλυση της ΑΕΠΙ, που θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια προστασίας της πευματικής ιδιοκτησίας με σημαντική ζημία για τον πολιτιστικό και οικονομικό κλάδο.
Επίσης απευθύνουμε με σεβασμό έκκληση να ενσωματώσετε αμέσως την Ευρωπαϊκή οδηγία για τη συλλογική διαχείριση (26/2014), η οποία πιστεύουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και λογοδοσίας στη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων.
Είμαστε στη διάθεσή σας σε περίπτωση ερωτήσεων.
Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας.

Με εκτίμηση,

Alfons Karabuda Patrick Ager
Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης