Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε απόγνωση οι brokers του ΧΑ, τρέχουν και δεν φτάνουν με τις εισφορές του ΕΦΚΑ – Πόσα καλούνται να πληρώσουν

Σε απόγνωση οι brokers του ΧΑ, τρέχουν και δεν φτάνουν με τις εισφορές του ΕΦΚΑ – Πόσα καλούνται να πληρώσουν
Καλούνται να βγάλουν από την τσέπη που δεν έχουν χρήματα και την ίδια ώρα λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ΧΑ βαλτώνει
Δεν φτάνει που ο τζίρος στο ΧΑ έχει πέσει στα Τάρταρα και η αγορά δεν προσελκύει βλέμματα επενδυτών, οι brokers των χρηματιστηριακών εταιρειών έχουν να πληρώσουν και τις απίστευτα υψηλές εισφορές του ΕΦΚΑ.
Ως γνωστόν οι περισσότεροι brokers πληρώνονται κάθε μήνα βάσει των συναλλαγών που πραγματοποιούν, με την χρηματιστηριακή να τους επιστρέφει ποσοστό επί των συνολικών προμηθειών.
Πλέον οι περισσότερες χρηματιστηριακές απασχολούν ελάχιστο προσωπικό με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, αφού ο ανύπαρκτος τζίρος του ΧΑ δεν φτάνει για να βγουν τα έξοδα.
Οι εναπομείναντες διαβιβαστές εντολών πληρώνονται με μπλοκάκι και φυσικά υπάρχουν και οι συνδεδεμένοι αντιπρόσωποι που απλά έχουν μία συνεργασία με τη χρηματιστηριακή και εξυπηρετούν τους δικούς τους πελάτες από δικά τους γραφεία.
Πρόκειται για την μετεξέλιξη των παλιών ΕΛΔΕ αλλά και έναν νέο τρόπο συνεργασίας των brokers, οι οποίοι από δικό τους χώρο, χρησιμοποιούν τα τερματικά των χρηματιστηριακών για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στο ΧΑ και επομένως έχουν αυξημένα έξοδα σε σύγκριση με κάποιον broker που δουλεύει από τα γραφεία της χρηματιστηριακής.
Όλοι αυτοί πλέον με τον νόμο Κατρούγκαλου θεωρούνται υπάλληλοι της χρηματιστηριακής και πέραν των εισφορών που πρέπει να πληρώσουν, και τα μηνιαία έξοδα του γραφείου (ενοίκια, ΔΕΗ, τηλέφωνα, internet, δορυφορικές συνδέσεις κ.α.) καλούνται να πληρώσουν και ποσοστό 26,95% επί του τζίρου.
Στην πραγματικότητα πρέπει να πληρωθεί από τον εργοδότη ως εισφορές μισθωτού (το γνωστό ΙΚΑ), αλλά οι εργοδότες δεν θέλουν και δεν πρόκειται να αναλάβουν αυτό το βάρος με αποτέλεσμα να το μετακυλύουν στους συνεργαζόμενους αντιπροσώπους.
Έτσι για παράδειγμα ένας broker που πλήρωνε 470 ευρώ εισφορές στον ΟΑΕΕ το δίμηνο ή 235 ευρώ το μήνα σήμερα καλείται να πληρώσει ΕΦΚΑ 168 ευρώ (η κατώτατη εισφορά) και 26,95% επί του τζίρου.
Τώρα αν έβγαλε σε προμήθειες 1.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει 168+269= 437 ευρώ το μήνα.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως «μιλάμε για σκέτη τρέλα» με πολλούς να μην έχουν ακόμα πληρωθεί και να περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση, αφού αν αποφασίσουν να πληρωθούν θα πρέπει να κόψουν απόδειξη που να έχει μέσα και την εισφορά 26,95%.
Όπως αναφέρουν, δυσκολεύονται πλέον σημαντικά αφού η αγορά λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης δεν πραγματοποιεί τζίρο και οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και μέσα σε αυτό το εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον γι ‘ αυτούς θα πρέπει τώρα να βρουν τρόπο να βγάλουν από την τσέπη χρήματα που δεν έχουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη τραπεζική χρηματιστηριακή έστειλε ερώτημα στο υπουργείο Οικονομικών με το οποίο ζητάει λεπτομέρειες και ουσιαστικά ζητά να μάθει γιατί πρέπει να λάβει η χρηματιστηριακή αυτό το βάρος.
Βέβαια, όπως αναφέρουν στελέχη της χρηματιστηριακής απάντηση δεν έχει λάβει, και όλοι είναι στο «περίμενε».
Λογιστές σημείωναν στο Bankingnews πως περιμένουν «συμψηφισμό» των εισφορών στο επόμενο διάστημα καθώς δεν γίνεται να πληρώνει και ο εργαζόμενος και ο εργοδότης τέτοια ποσά και πως στους επόμενους μήνες λογικά θα υπάρξει αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης