Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πεταλάς (CEO Fourlis): Παλιά έμοιαζε ως ανέκδοτο… σήμερα θέλουμε να μοιάζουμε στη Βουλγαρία

tags :
Πεταλάς (CEO Fourlis): Παλιά έμοιαζε ως ανέκδοτο… σήμερα θέλουμε να μοιάζουμε στη Βουλγαρία
Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Fourlis δήλωσε αισιόδοξος για την ελληνική πραγματικότητα
Ο Απόστολος Πεταλάς, ένας από τους πιο πετυχημένους μάνατζερ που διαθέτει η χώρα μας, είπε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, μιλώντας χθες, Τετάρτη, στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2016 και των προσδοκιών για τη φετινή χρονιά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fourlis δήλωσε αισιόδοξος για την ελληνική πραγματικότητα.
Ο κ. Πεταλάς ανακοίνωσε ότι η διοίκηση της εταιρείας θα επιβραβεύσει τους μετόχους μετά από πέντε χρόνια, οι οποίοι να αναμένουν μέρισμα από 5 έως 10 λεπτά ανά μετοχή και διευκρίνισε ότι το πιο ιδανικό είναι τα 10 λεπτά ανά μετοχή.
Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει και με τη διαδικασία της επιστροφής κεφαλαίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας FOURLIS είπε προς τους θεσμικούς επενδυτές ότι τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου προέρχονται σε ποσοστό 35% από τις διεθνείς δραστηριότητες.
Η συμμετοχή από τις ξένες δραστηριότητες αυξάνονται έναντι της εγχώριας δραστηριότητας και τα επόμενα χρόνια η σχέση θα ανατραπεί υπέρ των διεθνών δραστηριοτήτων.
Στην παρουσίαση ο όμιλος FOURLIS σχεδιάζει με ορίζοντα το 2025 και την περαιτέρω ανάπτυξη σε χώρες που ήδη έχει παρουσία όπως είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Κύπρος.
Ο κ. Απόστολος Πεταλάς, περιγράφοντας την Ελλάδα, παρουσίασε την σκληρή πραγματικότητα, μέσα από την κατανάλωση, που έπεσε ξαφνικά το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο η ζήτηση παρουσίαζε άνοδο σε σχέση με το 2015.
Η πορεία της κατανάλωσης σημείωσε πτώση σε μονοψήφιο ποσοστό και το απέδωσε στην αβεβαιότητα που έφερε η καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγηση.
Ο κ. Πεταλάς είπε ότι αιφνιδιάστηκε που και φέτος έκλεισε με ύφεση η ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι τα ΙΚΕΑ είναι βαρόμετρο.
Πάντως οι καταναλωτές συνεχίζουν την ίδια συμπεριφορά με αποτέλεσμα η πτώση να συνεχίζεται και του πρώτους μήνες του 2017.
Ο κ. Πεταλάς αποδίδει τη απουσία αγοραστών στην υπερφορολόγηση, αφού το κράτος μαζεύει λεφτά από την αγορά.
Συγκρίνοντας το οικονομικό περιβάλλον σε Ρουμανία και Βουλγαρία, είπε ότι η Ρουμανία βελτιώνεται συνεχώς και για τη Βουλγαρία ανέφερε μακάρι να είχαμε τα επιτόκια τα οποία διαμορφώνονται στο 3% τονίζοντας ότι παλιά ήταν ανέκδοτο και σήμερα λέμε θα θέλαμε να μοιάσουμε στη Βουλγαρία.
Ωστόσο, ο κ. Πεταλάς δήλωσε αισιόδοξος για τη φετινή χρονιά από την Ελλάδα, καθώς προσδοκά στη βελτίωση της ψυχολογίας των καταναλωτών λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο Όμιλος Fourlis το 2016 παρουσίασε αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας σε σχέση με το 2015.
Συγκεκριμένα οι πωλήσεις ανήλθαν στα € 428,1 εκατ. 3,3% αυξημένες σε σχέση με το 2015 ( 414,4 εκατ.).
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 38,4 εκατ. ευρώ έναντι 32,6 εκατ ευρώ το 2015 παρουσιάζοντας αύξηση 17,9%.
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 7,7 εκατ ευρώ έναντι κερδών 2,5 εκατ ευρώ το 2015.
Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν € 6,0 εκατ. έναντι κερδών € 0,25 εκατ. το 2015.
Η λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ), παρουσίασε πωλήσεις 291,3 εκατ ευρώ το 2016 αυξημένες κατά 4,2% σε σχέση με το 2015 (279,5 εκατ ευρώ ).
Το EBITDA ανήλθε στα 29,1 εκατ ευρώ έναντι 25,6 εκατ. το 2015.

Που δραστηριοποιείται ο Όμιλος FOURLIS A.E

ΕΛΛΑΔΑ
5 IKEA
5 IKEA Pick – UP Points
48 καταστήματα Intersport
7 καταστήματα The Athlete’s Foot

Τουρκία
23 καταστήματα Intersport
1 The Athlete’s Foot

Ρουμανία
31 καταστήματα Intersport

Βουλγαρία
1 ΙΚΕΑ
2 IKEA Pick – UP Points
7 καταστήματα Intersport

Κύπρος
1 ΙΚΕΑ
4 καταστήματα Intersport

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης