Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οριακή αύξηση πωλήσεων και μείωση κερδών λόγω ποιότητα μαρμάρου εμφάνισε το 2016 η Mermeren

tags :
Οριακή αύξηση πωλήσεων και μείωση κερδών λόγω ποιότητα μαρμάρου εμφάνισε το 2016 η Mermeren
Το δεύτερο μισό του έτους, τόσο ο δείκτης απόληψης, όσο και η ποιότητα μαρμάρου βελτιώθηκαν σημαντικά σε σχέση με το πρώτο μισό του έτους
Τα καθαρά κέρδη της Mermeren Kombinat υποχώρησαν 29% το 2016 στα 3,5 εκατ. ευρώ από 4,8 εκατ. ευρώ ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 16,6 εκατ. ευρώ από 16,3 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία κατέγραψε υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές με αποτέλεσμα να αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στα 5,5 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει τις συνολικές υποχρεώσεις που ανέρχονταν στα 5,4 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ήταν στα 19,2 εκατ. ευρώ.
Η χαμηλότερη οικονομική επίδοση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αποδίδεται σε δύο κύριες αιτίες:
(α) Χαμηλότερος δείκτης απόληψης και κατώτερη ποιότητα τους εξορυχθέντος μαρμάρου και
(β) σημαντική αύξηση τhς συνολικής εξόρυξης με την αποκάλυψη του κοιτάσματος να αναλογεί στο μεγαλύτερο μέρος αυτής τhς αύξησης σε όρους ποσότητας.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον πρώτο, ο δείκτης απόληψης κατά την παραγωγική δραστηριότητα (μετρούμενος αφού αφαιρεθεί ο όγκος τhς αποκάλυψης από τον συνολικό όγκο τhς εξόρυξης) σημείωσε πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ και η ποιότητα του παραγόμενου μαρμάρου ήταν σημαντικά χαμηλότερη.
Η Διοίκηση τhς Εταιρείας πιστεύει ότι τα λατομείο μαρμάρου συχνά αντιμετωπίζουν φυσικούς κύκλους ως προς τον δείκτη αποληψιμότητας και/ή την ποιότητα.
Σχετικά με την συνολική μεικτή παραγωγή, η Διοίκηση τhς Εταιρείας έλαβε την στρατηγική απόφαση να αυξήσει σημαντικά τον όγκο αποκάλυψης του Λατομείου με τους εξής σκοπούς:
(α) Να αυξήσει την μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα της δραστηριότητας και την ευελιξία της παραγωγής, σκοπεύοντας στην βελτίωση της δυνατότητας για διαχείριση της παραγωγής βάσει των εμπορικών απαιτήσεων καθώς και
(β) Να αυξήσει σε απόλυτα μεγέθη την παραγωγική ικανότητα (το δυναμικό επέκτασης) για το μέλλον.
Η ποσότητα αποκάλυψης που εξήχθη κατά την περίοδο αναφοράς, παρουσιάζει αύξηση πάνω από 2 φορές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, επηρεάζοντας δυσμενώς το κόστος παραγωγής και επομένως τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας για την περίοδο αναφοράς.
Αν και το κόστος απορροφάται πλήρως στην περίοδο αυτή, η Διοίκηση της Εταιρείας θεωρεί ότι το κόστος αυτό οφείλεται σε συνειδητή μακροπρόθεσμη στρατηγική. Σημειώνεται ότι κατά το δεύτερο μισό του έτους, τόσο ο δείκτης απόληψης, όσο και η ποιότητα βελτιώθηκαν σημαντικά σε σχέση με το πρώτο μισό του έτους, ενώ η συνολική εξόρυξη παρέμεινε υψηλή.
Το ερώτημα που τίθεται για την εταιρεία είναι τι θα πράξει ο νέος μέτοχος που την έχει αγοράσει και πρόκειται για κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών τα οποία διαχειρίζεται η Deutsche Bank Private Equity και η Goldman Sachs Asset Management.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης