Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Απορρίφθηκε από τους δανειστές η πρόταση Παναγιωτάκη (ΔΕΗ) για πώληση θυγατρικών με «πακέτα» πελατών

tags :
Απορρίφθηκε από τους δανειστές η πρόταση Παναγιωτάκη (ΔΕΗ) για πώληση θυγατρικών με «πακέτα» πελατών
Στο τραπέζι ξανά η απαίτηση των θεσμών για πώληση του 40% των των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ
Σε μηδενικό σημείο βρίσκονται και πάλι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τα ζητήματα της ενέργειας, αφού η πρόταση του προέδρου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για την διάθεση στον ανταγωνισμό χαρτοφυλακίων πελατών απορρίφθηκε πλήρως και η απαίτηση για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων επανήλθε με ακόμη πιο επιτακτικό τρόπο.
Η «πρόταση Παναγιωτάκη», κρίνεται ως ανεφάρμοστη καθώς τα νομικά και τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν είναι πολύ μεγάλα και δεν επιτρέπουν βεβαιότητα ως προς την επίτευξη του στόχου, δηλαδή τη μείωση αλλά και τη διατήρηση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 50% στη λιανική αγορά ρεύματος.   
Οι δυο τηλεδιασκέψεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, μια με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και μια σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατέδειξαν το απόλυτο αδιέξοδο.
Οι εκπρόσωποι της Τρόικας απαιτούν άμεσες δεσμεύσεις για πώληση μονάδων συνδέοντας μάλιστα το θέμα με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για απελευθέρωση της πρόσβασης στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας.
Την ίδια ώρα επιμένουν σε αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατείται μέσω των ΝΟΜΕ και αξιολόγηση της προόδου τον Ιούνιο όπως έχει ήδη συμφωνηθεί και όχι στο τέλος του χρόνου όπως επεδίωκε ο κ. Σταθάκης.
Είναι πλέον σαφές ότι η τακτική που ακολούθησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αφήνει το χρόνο να κυλά διαβεβαιώνοντας ότι τα ζητήματα της ενέργειας δεν θα μπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά έχει οδηγήσει στο χειρότερο σενάριο για τη ΔΕΗ, αλλά και για την κυβέρνηση.
Παράλληλα η παρέμβαση Μαξίμου και ακόμα και του πρωθυπουργού στον οποίο έχει παραπεμφθεί το θέμα δεν σημαίνε ότι θα σηκωθεί κάποιο μαγικό ραβδί για λύσει ζητήματα που από μόνα τους είναι γόρδιοι δεσμοί.
Είναι προφανές ότι ούτε τα ΝΟΜΕ μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στην μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ,ούτε και η ίδια η ΔΕΗ αντιμετωπίζει τα προβληματά της αν δεν λάβει δραστικές λύσεις.
Το βάρος θα πέσει στον πρόεδρο της ΔΕΗ, ο οποίος έχει την γνώση ακόμα και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες να διαπραγματευθεί λύσεις που θα είναι προς το μακροχρόνιο συμφέρον της επιχείρησης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης