Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έρχεται πρόστιμο μαμούθ για την ΔΕΗ - Στο σύνολο του ενεργειακού κυκλώματος επεκτείνεται η έρευνα

tags :
Έρχεται πρόστιμο μαμούθ για την ΔΕΗ - Στο σύνολο του ενεργειακού κυκλώματος επεκτείνεται η έρευνα
Εντείνονται οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών
Η παραπομπή του ζητήματος των μεταρρυθμίσεων  από την πλευρά του ΥΠΕΝ κ. Γ. Σταθάκη στο Μαξίμου μετά τις αρνήσεις που έχει λάβει από τα τεχνικά κλιμάκια, οι οποίες εν πολλοίς ήταν αναμενόμενες, μεταθέτουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον το πρόβλημα, πίσω από το οποίο βρίσκεται το μείζον θέμα της έρευνας της DG Com για την ΔΕΗ που θα επεκταθεί στο σύνολο του ενεργειακού κυκλώματος.
Το ζήτημα αυτό αποτελεί και το ισχυρό χαρτί των θεσμών οι οποίοι πλέον έρχονται να επιβάλουν τις αλλαγές γύρω από τις οποίες το ΥΠΕΝ επιχείρησε να ορθώσει τείχος.
Το τεχνικό ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κυβερνητικός παράγοντας επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία του, δεν είναι άλλο από τον έλεγχο που διενεργεί η DGComp στη ΔΕΗ, περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης από το 2010 και μέχρι σήμερα.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι με το θέμα γνωρίζουν καλά πως το αποτέλεσμα του έλεγχου δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικό για τη ΔΕΗ και προεξοφλούν ότι το πρόστιμο που θα της επιβληθεί θα είναι πολύ υψηλό.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για ποσό που θα ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπουν ότι εναλλακτικά θα προταθεί στη ΔΕΗ να προχωρήσει αυτοβούλως ως ένδειξη καλής θέλησης, σε δραστικές κινήσεις ανοίγματος της αγοράς, δηλαδή στην πώληση μονάδων με προτεραιότητα τις υδροηλεκτρικές και εν συνεχεία τις λιγνιτικές.
Η απόφαση της DGComp, αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του καλοκαιριού, γεγονός που έχει αξοποιηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να απομακρύνει το χρόνο λήψης των αποφάσεων.
Παράλληλα αφήνει να συνδεθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα με την έρευνα της DGComp εκτιμώντας ότι αυτό τη συμφέρει πολιτικά, αφού της δίνει τη δυνατότητα να πει πως η έρευνα αφορά την περίοδο από το 2010 και κατά συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ανήκει στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης