Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα 46 ακίνητα της Autohellas που αξίζουν 108 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα «κρυμμένα» assets στον ισολογισμό

tags :
Τα 46 ακίνητα της Autohellas που αξίζουν 108 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα «κρυμμένα» assets στον ισολογισμό
Για τρεις χρήσεις ο όμιλος έχει αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές, και στο ίδιο διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι συνολικές υποχρεώσεις
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 46 ακίνητα συν κάποιες εγκαταστάσεις κτηρίων σε ακίνητα τρίτων περιλαμβάνει η λίστα των περιουσιακών στοιχείων της Autohellas.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δεν είναι το μόνο και που αποτιμάται συνολικά στα 108,071 εκατ. ευρώ.
Τα ακίνητα βρίσκονται σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια, από την Κρήτη έως και τη Θεσσαλονίκη.
Ακίνητα σε Κέρκυρα, Μύκονο, Ρόδο, Λάρισα και φυσικά Αθήνα ενισχύουν την αξία της εισηγμένης που στο ταμπλό αποτιμάται στα 165 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου 50% υψηλότερα από την αξία των ακινήτων.
Σημειώνεται πως η καθαρή θέση βάσει του δημοσιευμένου ισολογισμού ανέρχεται στα 156 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως ο δείκτης p/bv είναι στη 1,1 φορές περίπου.
Η αξία των ακινήτων ξεκινάει από μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ και ξεπερνά ακόμα και τα 10 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ωστόσο ανέρχονται στα 335,4 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από δύο φορές το ύψος της καθαρής θέσης, με τις τραπεζικές να ανέρχονται στα 255 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 16,6 εκατ. ευρώ ήτοι ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 239 εκατ. ευρώ.
Βάσει υποχρεώσεων ο δείκτης ξένα/ίδια είναι πάνω από 2 φορές.
Ωστόσο, η εταιρεία εκτός από τη βασική της δραστηριότητα, την ενοικίαση αυτοκινήτων (ο στόλος αριθμεί περισσότερα από 35.000 αυτοκίνητα), το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, κατέχει και το 11,66% της Aegean που αποτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ περίπου.
Πιο αναλυτικά η εταιρεία κατέχει 8,328 εκατ. μετοχές της Aegean, η μετοχή της οποίας έκλεισε στα 7,25 ευρώ.
Σημειώνεται πως βασική δραστηριότητα της Autohellas είναι η ενοικίαση αυτοκινήτων μικρής διάρκειας αλλά και μακροπρόθεσμης διάρκειας, διαθέτοντας ένα πολύ μεγάλο στόλο αυτοκινήτων.
Λόγω καλής πορείας του τουρισμού ο τζίρος από μικρή διάρκεια ανήλθε στα 50,6 εκατ. ευρώ και από μεγάλη διάρκεια τα 65,8 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον έχει αποκτήσει την Seat και οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 17,4 εκατ. ευρώ.
Ικανοποιητική είναι και η πορεία των εργασιών από τη δραστηριότητα της εταιρείας στο εξωτερικό.
Βάσει της κερδοφορίας των 22,7 εκατ. ευρώ η μετοχή διαπραγματεύεται με p/e 7 φορές που την κατατάσσει μεταξύ των φθηνότερων μετοχών του ΧΑ, με παράλληλη υψηλή μερισματική απόδοση της τάξης του 6,5%.
Στα αρνητικά, ο όμιλος στις τελευταίες τρεις χρήσεις έχει αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές, με αποτέλεσμα τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων και την αύξηση των υποχρεώσεων.
Τελευταία χρήση με θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές το 2013 με 17 εκατ. ευρώ.
Τότε τα ταμειακά διαθέσιμα τότε ανέρχονταν στα 64 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 242 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή θέση ήταν στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του 2016.
Το 2013 οι χρεωστικοί τόκοι και τα συναφή έξοδα ήταν στα 5,9 εκατ. ευρώ και το 2016 διαμορφώθηκαν στα 13,4 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης