Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όταν υπάρχουν επενδυτές τότε το χέρι μπαίνει πιο βαθιά στην τσέπη στις δημόσιες προτάσεις

tags :
Όταν υπάρχουν επενδυτές τότε το χέρι μπαίνει πιο βαθιά στην τσέπη στις δημόσιες προτάσεις
Το μπλοκάρισμα της αρχικής δημόσιας πρότασης στην Κυριακίδης είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί το τίμημα κατά 12% περίπου
Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν θα είναι ούτε η τελευταία που ο βασικός μέτοχος αναγκάζεται να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει περισσότερα προκειμένου να βγάλει την εταιρεία του από το χρηματιστήριο.
Η πρόσφατη πορεία της Κυριακίδης Μάρμαρα στο ταμπλό του ΧΑ ήρθε να μας θυμίσει πως από την εγχώρια αγορά απουσιάζουν οι επενδυτές που βάζουν πλάτη και πιέζουν για κάτι καλύτερο.
Βέβαια στην περίπτωση της Κυριακίδης ελάχιστοι είναι αυτοί που θα πρέπει να έχουν παράπονο, καθώς η μετοχή έχει καταγράψει ένα εκπληκτικό και ασύλληπτο για τα δεδομένα του ΧΑ, ράλι.
Ωστόσο, η αρχική δημόσια πρόταση στα 4,02 ευρώ δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς κάποιος επενδυτής θεώρησε ότι το τίμημα ήταν χαμηλό.
Έτσι τοποθέτησε εντολή 1 εκατ. τεμαχίων στα 4,03 ευρώ μπλοκάροντας ουσιαστικά την δημόσια πρόταση.
Στη συνέχεια ο βασικός μέτοχος αναγκάστηκε να πληρώσει 4,50 ευρώ σε επενδυτή με 680 χιλ. τεμάχια (η πράξη έγινε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου) και να βελτιώσει τη δημόσια πρόταση για όλους τους υπόλοιπους.
Έτσι η νέα εντολή στα 4,50 ευρώ βρήκε έτυχε καλύτερης αποδοχής και η Αντίοχος γρήγορα συμπλήρωσε το απαιτούμενο 90% και μπορεί πλέον να αφήσει το ταμπλό του ΧΑ η Κυριακίδης.
Η ιστορία της Κυριακίδης θυμίζει Crown Hellas όταν ο Ιωάννης Τζιβέλης και η εταιρεία του, Mitica, δεν δέχθηκαν το τίμημα και μπλόκαραν τις δημόσιες προτάσεις με αποτέλεσμα να καταβληθεί υψηλότερο τίμημα για τους μετόχους μειοψηφίας.
Στο τέλος ο βασικός μέτοχος προχώρησε στην έξοδο της μετοχής από το ταμπλό, με ένα τέχνασμα και η συνέχεια δόθηκε στα δικαστήρια.
Εδώ και χρόνια, το ερώτημα για τις εταιρείες που φεύγουν από το ΧΑ είναι αν φεύγουν με φθηνό τίμημα, ή αν ο βασικός μέτοχος πληρώνει αυτά που πρέπει.
Συχνά ζητούν κάποιοι ευθύνες από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες δεν έχουν κάποια αρμοδιότητα.
Σε μία ελεύθερη αγορά, οι επενδυτές θα έπρεπε να πιέζουν με τη στάση τους ώστε να παίρνουν αυτό που τους αξίζει και ακόμα παραπάνω, αφού αν κάποιος θέλει τις μετοχές για να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα και όχι λιγότερα.
Σε μία όμως αγορά που οι ξένοι ασχολούνται με ελάχιστες μετοχές και οι εγχώριοι επενδυτές δεν έχουν «δύναμη» είναι λογικό να υπάρχουν στρεβλώσεις και κάποιοι να εκμεταλλεύονται την κατάσταση.
Σημειώνεται πως για το 85% των επενδυτών η αξία του χαρτοφυλακίου είναι έως 3.000 ευρώ και μόλις το 0,4% των επενδυτών ξεπερνά η αξία το 1 εκατ. ευρώ.
Ελάχιστοι είναι επομένως οι επενδυτές που θα μπορούσαν όπως στην περίπτωση της Κυριακίδης να μπλοκάρουν τη δημόσια πρόταση τοποθετώντας εντολή αγοράς συνολικής αξίας 4 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης