Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΔΕΗ θα σπάσει σε 3 μικρές ΔΕΗ - Μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολης και Υδροηλεκτρικά Νέστου στο στόχαστρο

tags :
Η ΔΕΗ θα σπάσει σε 3 μικρές ΔΕΗ - Μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολης και Υδροηλεκτρικά Νέστου στο στόχαστρο
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μην πουληθούν τα υδροηλεκτρικά - Oι Θεσμοί ζητούν την αφρόκρεμα
Σκληραίνουν την στάση τους οι Θεσμοί απαιτώντας την εφαρμογή του μοντέλου της Μικρής ΔΕΗ, και ζητώντας σε αυτό να ενταχθούν οι αποδοτικότερες και πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής προκειμένου να διασφαλιστεί η ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των συζητήσεων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες έχουν τεθεί όχι μόνο τα καλύτερα από τα υδροηλεκτρικά έργα όπως το συγκρότημα του Νέστου, αλλά ακόμη και η μονάδα φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης, ισχύος 811 ΜW, που τέθηκε σε λειτουργία το 2015 και δεν συμπεριλαμβανόταν στο χαρτοφυλάκιο της Μικρής ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ είχε ενταχθεί η μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής ισχύος 485 MW.

Τρεις μικρές ΔΕΗ

Όπως φαίνεται στόχος των δανειστών είναι να διαμορφωθούν προς πώληση τρία χαρτοφυλάκια μονάδων, δηλαδή τρεις «Μικρές ΔΕΗ» με γεωγραφική κατανομή που να καλύπτει όλη τη χώρα.
Με τον τρόπο αυτό, εφόσον τελικώς υπάρξει συμφωνία από πλευράς κυβέρνησης, θα επιδιωχθεί η προσέλκυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς ομίλους.
Πρέπει να σημειωθεί άλλωστε ότι οι μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον τόσο από την Ιταλία, όσο και από τη Γερμανία, με επίκεντρο πάντα τα υδροηλεκτρικά .
Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Θεσμοί ζητούν να πωληθεί ακόμη και το 50% των υδροηλεκτρικών μονάδων που διαθέτει σήμερα η ΔΕΗ με την κυβερνητική γραμμή να επικεντρώνεται στην προσπάθεια περιορισμού των πωλήσεων μόνο στις λιγνιτικές μονάδες.

Οι καλύτερες μονάδες στο στόχαστρο

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στο στόχαστρο έχει βρεθεί το συγκρότημα του  Νέστου - Πλανατόβρυσης συνολικής δυναμικότητας 500 MW, στο οποίο εντάσσεται το φράγμα του Θησαυρού που άρχισε να λειτουργεί το 1997, έχει ύψος 175 μέτρα και είναι ένα από τα ψηλότερα γεωφράγματα της Ευρώπης. Το φράγμα της Πλατανόβρυσης είναι το δεύτερο φράγμα του συγκροτήματος και άρχισε να λειτουργεί το 1999.
Τα δύο φράγματα λειτουργούν συμπληρωματικά ως ενιαίο σύστημα.
Συγκεκριμένα, πέρα από τη δυνατότητα επανάχρησης των υδάτων που απελευθερώνονται από το φράγμα Θησαυρού, υπάρχει δυνατότητα άντλησης του νερού από την τεχνητή λίμνη της Πλατανόβρυσης σε αυτή του Θησαυρού, διαδικασία που συνήθως επαναλαμβάνεται κάθε 24ωρο, στη διάρκεια της νύχτας, με τη χρήση της περίσσειας φορτίου (μειωμένη ζήτηση).
Πρόκειται λοιπόν για ένα σύγχρονο  έργο που δημιουργεί μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον επενδυτή που θα το συμπεριλάβει στο χαρτοφυλάκιο του.
Όσο δε για τη μονάδα της Μεγαλόπολης που μπήκε στο τραπέζι εκτός από την ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής στην Πελοπόννησο, σηματοδότησε και την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην καρδιά της Πελοποννήσου, καθώς κατασκευάστηκε νέος κλάδος με εκκίνηση από τον υφιστάμενο αγωγό που φθάνει στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας (Διυλιστήριο Μότορ Όιλ και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Κόρινθος Πάουερ).
Η κατασκευή του αγωγού αυτού επιτρέπει σε δεύτερη φάση να συνδεθούν δίκτυα που θα τροφοδοτούν τις πόλεις της κεντρικής και της δυτικής Πελοποννήσου, όταν βέβαια αποφασιστεί κάποια στιγμή το πλαίσιο υπό το οποίο θα λειτουργούν οι εταιρείες παροχής αερίου.
Το μέγεθος των ιδιωτικοποιήσεων αυτών θα αποτελέσει μεγάλο crash test για το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων παικτών. Πολλά θα κριθούν εξάλλου στις κοινοπραξίες που θα δημιουργήσουν με ξένους, οι εγχώριοι Όμιλοι.

Πηγή - www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης