Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου από τη ΓΕΒΚΑ – Μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη στις 634 χιλ. ευρώ το 2016

tags :
Μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου από τη ΓΕΒΚΑ – Μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη στις 634 χιλ. ευρώ το 2016
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν στις 634 χιλ. ευρώ από 706 χιλ. ευρώ με οριακή αύξηση πωλήσεων
Εκτός του κύκλου εργασιών, που εμφανίζεται ελαφρά βελτιωμένος σε σχέση με τα περσινά επίπεδα (24,04 εκατ. ευρώ από 23,66 εκατ. ευρώ), αρνητικά διαμορφώθηκαν τα περιθώρια μικτού κέρδους και τα καθαρά κέρδη προ φόρων και μετά φόρων του ομίλου και της μητρικής ΓΕΒΚΑ στη χρήση 2016, έναντι της προηγούμενης, ακολουθώντας την πτωτική πορεία του πρώτου εξαμήνου και στο δεύτερο μισό της τρέχουσας χρήσης, σαφώς επηρεασμένα από το συνεχιζόμενο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον της εγχώριας αγοράς.
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν στις 634 χιλ. ευρώ από 706 χιλ. ευρώ.
Στην ανωτέρω αρνητική διαμόρφωση των μεγεθών του ομίλου, εκτός της μείωσης των αντίστοιχων μεγεθών της μητρικής εταιρείας, συνετέλεσε και η πτώση εκείνων της θυγατρικής εταιρείας «Γενική Εμπορίου Βορείου Ελλάδος Α.Ε.», που μαζί με την μητρική δραστηριοποιούνται στον τομέα του υδραυλικού επαγγελματικού εξοπλισμού.
Σημαντικός αρνητικός παράγοντας που συνετέλεσε στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων της θυγατρικής εταιρείας και κατ΄επέκταση του ομίλου, απετέλεσε η σημαντική πτώση των εξαγωγών της, σε ποσοστό 12,14% των συνολικών της πωλήσεων, έναντι 22,30% στη προηγούμενη χρήση.
Ομοίως, μειωμένες ήταν και οι επιτεύξεις της κατά 100% θυγατρικής εταιρίας «Γενική Εμπορίου Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Ε.», που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαιτίας της επιβολής του μεταβατικού τέλους ασφάλειας εφοδιασμού (ΜΤΑΕ) που εισήχθη με τον Ν. 4203/2013 και ενεργοποιήθηκε από την αρχή της χρήσης 2016.
Τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου και της εταιρείας σαν ποσοστό επί του κύκλου εργασιών, διατηρήθηκαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με εκείνα της προηγούμενης χρήσης, και διαμορφώθηκαν σε 18,09% και 17,00% στη τρέχουσα χρήση, έναντι 18,59% και 17,07% στην προηγούμενη, για τον όμιλο και την εταιρεία αντίστοιχα.
Η σταδιακή μείωση του τραπεζικού δανεισμού στη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης, κατά 635.000 ευρώ για τον όμιλο και 375.000 ευρώ για την μητρική εταιρία, συνέβαλε στην αρνητική μεταβολή των χρεωστικών τόκων του ομίλου κατά 33,13% και της μητρικής εταιρίας κατά 46,03%.
Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω θετικών και αρνητικών μεταβολών, δεδομένου ότι ο μέσος συντελεστής φορολογίας της τρέχουσας και της προηγούμενης χρήσης σε ενοποιημένο και εταιρικό επίπεδο δεν διαφοροποιήθηκε, ήταν ο περιορισμός των καθαρών μετά φόρων κερδών της τρέχουσας χρήσης, κατά 10,18% του ομίλου και κατά 12,20% της μητρικής εταιρίας, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.
Η εταιρεία θα δώσει μέρισμα 0,01 ευρώ ανά μετοχή και επιστροφή κεφαλαίου 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης