Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπαράζ αγοράς ακινήτων από τις ΑΕΑΑΠ - Βλέπουν ανάκαμψη στην αγορά του real estate

tags :
Μπαράζ αγοράς ακινήτων από τις ΑΕΑΑΠ - Βλέπουν ανάκαμψη στην αγορά του real estate
Οι επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσουν περί τα 500 εκατ. ευρώ.
Mπαράζ αγορών ετοιμάζουν στην αγορά real estate οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες εκτιμούν από την μία πλευρά ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές λόγω του σημαντικού όγκου κτιριακού αποθέματος και από την άλλη ότι ο καθοδικός κύκλος των τιμών οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.
Ήδη μέσα στο 2016 οι ΑΕΕΠ επένδυσαν πάνω από 80 εκατ ευρώ, ενώ και μέσα στους πρώτους μήνες του 2017 συνέχισαν τις επενδύσεις, οι οποίες μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσουν περί τα 500 εκατ. ευρώ.
Ηδη, κατά το πρώτο δίμηνο του 2017, η Grivalia Properties έχει δραστηριοποιηθεί πολύ δυναμικά, έχοντας δαπανήσει περί τα 34 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά, αποκτώντας δεκάδες καταστήματα και γραφειακούς χώρους.
Aπό την άλλη πλευρά η Εθνική Πανγαία αγόρασε πρόσφατα εννέα κτήρια γραφείων και καταστημάτων στην Ιταλία έναντι τιμήματος 21,56 εκατ. ευρώ. Τα κτήρια είναι εκμισθωμένα σε διεθνούς φήμης εταιρείες και το ιταλικό Δημόσιο.
Επενδύσεις έχει υλοποιήσει και η νεότερη ΑΕΕΑΠ, η Intercontinental International (ICI) η οποία δαπάνησε το ποσό των 7,4 εκατ. ευρώ για την εξαγορά δύο ορόφων γραφείων στον Πύργο Αθηνών και ενός εμπορικού καταστήματος 4.000 τ.μ. στο Ηράκλειο Κρήτης.
Τέλος με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις της Trastor AEEAΠ, μετά από την είσοδο του αμερικανικού ομίλου Varde Partners ως στρατηγικού επενδυτή και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Από τα τέλη του 2018 η ανάκαμψη των ακινήτων

Ανάκαμψη - έστω και οριακή αναμένεται από τα τέλη του 2018 αναλυτές της Eurobank Property Services (EPS).
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ετήσια έκθεση τους για την αγορά κατοικίας «Μετά από μια μακρά περίοδο σε πτωτική πορεία, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων φαίνεται να έχουν φτάσει σε ένα σημείο όπου η ανάκαμψη μπορεί να είναι εφικτή. Η επαναφορά υγιών συνθηκών στην εγχώρια αγορά κατοικιών βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση με τις εξελίξεις γενικότερα στο πολιτικό πεδίο, το επίπεδο του διαθέσιμου εισοδήματος, την εξέλιξη της απασχόλησης και την αγορά της στεγαστικής πίστης».
Όπως εκτιμούν την διετία 2017-2018, θα υπάρξει οριακή πτώση, η οποία παραπέμπει μάλλον σε σταθεροποίηση, με τις συνθήκες σε κάθε περίπτωση να είναι ευμετάβλητες και την αγορά να επηρεάζεται – θετικά ή αρνητικά από τα γεγονότα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, δεδομένης της ρευστότητας που βιώνει το τελευταίο διάστημα η χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2008 μέχρι μέχρι το 2016 οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά 38,7% πανελλαδικά, ενώ στην Αθήνα η πτώση στις τιμές ανέρχεται στο 42,7% και στη Θεσσαλονίκη στο 41%.
Όσον αφορά την ζήτηση, η μεγαλύτερη καταγράφεται για την αγορά κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, και ειδικότερα στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές, όπως το Κολωνάκι και τα Ανάκτορα, στα νότια προάστια (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη) και στις παραδοσιακά ακριβές περιοχές του Παλαιού Ψυχικού, της Φιλοθέης, του Κεφαλαρίου, της Κηφισιάς και της Πολιτείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης